CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 20 июня 2014 г.

Zbor frânt de Vladimir Beşleagă


Prezentare de carte


Prezentarea de carte a avut loc la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Eurica, unde au venit copii de vârsta 9 -14 ani pentru a face cunoştinţă cu romanul lui Vladimir Beşleagă Zbor frânt, roman recomandat cititorilor în cadrul Programului Chişinăul citeşte o carte.
Pentru unii copii numele romancierului era necunoscut, alţii au spus că au auzit de un asemenea scriitor – Vladimir Beşleagă şi l-au văzut la televizor. Pentru a populariza şi mai mult activitatea scriitoricească a lui Vladimir Beşleagă, le-am povestit copiilor biografia: ziua, anul, locul naşterii, studiile, primele cărţi, alte cărţi (ultimele două care au ajuns recent la Filiala TârgovişteMisterioasele sfere şi Viaţa şi moartea nefericitului Filimon) le-am expus în faţa copiilor.
Prezentarea cărţii a constituit din: expunerea pe scurt a subiectului, caracterizarea personajelor, în special, a lui Isai, Ile, bunelul, Timoşa, ofiţerul german, tatăl. Un personaj aparte este râul Nistru, despre care autorul scrie cu multă dragoste, pasiune, durere de parcă ar fi o fiinţă vie.
Isai este un adolescent, care a nimerit în vâltoarea luptelor de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, a trecut prin clipe greu de imaginat pentru un copil, clipe care i-au marcat viaţa. Căutarea sinelui, a propriei identităţi este importantă pentru Isai. Povestindu-le despre acest personaj, am căutat să trezesc interesul adolescenţilor care erau prezenţi la manifestare, cât şi al pedagogilor sociali ai Centrului Eurica pentru această creație literară prezentată.
Romanul Zbor frânt a susţinut până în prezent cinci ediţii. Prima sa ediţe a fost în 1966, ultima – în 2013. Se citeşte cu viu interes. Are o naraţiune bogată, conţine reflecţii, dialoguri. Frazele par uneori lungi, dar sunt pline de conţinut. „A fost o carte, pe care nici eu însumi nu-mi dau seama cum am scris-o. A fost ca o revelaţie”, se destăinuie autorul romanului Zbor frânt, Vladimir Beşleagă.


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий