CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

Evenimentul zilei

Ştiaţi că.....

Teiul lui Eminescu




Teiul lui Eminescu din Parcul Copou, un miracol ignorat dar care a supraveţuit după o furtună din 1950 încă este o atracţie pentru turişti fiind un simbol al Iaşului are o vîrstă de 458 de ani! Aici, la umbra sa poetul medita în timpul şederii în Iaşi. Este cel mai important arbore din spaţiul românesc.


Lacul cu Nuferi
Lacul cu nuferi de la Ipotesti se afla in padurea Baisa si a fost sursa de inspiratie multor poezii ale lui Mihai Eminescu.
Lacul se afla la 4 km de complexul memorial Mihai Eminescu.
Este unul din cele mai importante obiective turistice din judeţul Botoşani.







Azi cartea Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain împlineşte 129 ani de la publicare

Aventurile lui Huckleberry Finn (în engleză The Adventures of Huckleberry Finn) a apărut mai întâi în Anglia (decembrie 1884), apoi în Statele Unite (februarie 1885).
Eroul principal al romanului este un băiat pe nume Huckleberry Finn care trăiește în târgușorulamerican imaginar St. Petersburg, Missouri, situat pe râul Mississippi, și duce o viată de hoinar, până când o vaduvă îl ia să îl educe și să îl învețe carte. Dar când prinsese și el puțin gustul modului lui nou de viață, apare tatăl său care îl răpește pe o insulă a râului, vrând astfel să îl dezvețe cu forța de bunele maniere proaspăt învățate. Huck evadează de acolo, înscenând totul ca și cum ar fi fost omorât. El fuge pe o altă insulă unde se întâlnește cu un negru fugar pe nume Jim. Cei doi se duc pe o plută în statele libere, dar în drumul lor ei întâlnesc doi hoți care îl vând pe Jim ca sclav unui fermier, unchiul personajului de roman Tom Sawyer. Huck fuge și, împreună cu Tom, îl eliberează pe Jim în stil eroic, fugind cu toții in Teritoriul Indian.


Azi actorul John Travolta împlineşte 60 ani de la naştere

Este născut pe 18 februarie 1954, New Jersey este un actordansator și cântăreț american, cunoscut pentru rolurile sale din filmele Saturday Night Fever, Grease și Pulp Fiction. E căsătorit cu actrița Kelly Preston și are 2 copii.


Filmografie

  • A fost nominalizat de doua ori la premiul Oscar şiobtinand premiul Globul de Aur pentru ’Cel mai bun actor intr-un film de lung-metraj, muzical sau de comedie.
Azi actorul Constantin Cotimanis împlineşte 59 ani de la naştere

 Constantin Cotimanis, Bebe cum îl alintă prietenii, împlineşte, în 18 februarie, 59 de ani. 
Rămân în amintirea publicului rolurile: Petruchio din „Îmblânzirea scorpiei” de Shakespeare, Bătrânul din „Matca” de Marin Sorescu, Comisarul din „Transfer de personalitate” de Dumitru Solomon, Doctorul Finache din „Puricele” de Feydeau,Harpagon din „Avarul” de Molière, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale sau Primarul din „Castelul”, după Franz Kafka. Alexandru Dabija, Dominic Dembinski, Bocsardi Laszlo, Horaţiu Mălăele sau Tino Geirun sunt printre regizorii cu care a lucrat de-a lungul vremii la Teatrul „Nottara”, în spectacole cu mare succes de public, „Hotel de lux”, „A unsprezecea poruncă”,
 „Epicentrul”, , să joace în „Amen”, „Ultimul Don Juan”, Recent joacă în serialul "O nouă viaţă".



Azi Martin Luther împlineşte 60 ani de cînd a încetat din viaţă

Născut pe 10 noiembrie 1483, Eisleben, Saxonia - d. 18 februarie 1546), pastor șidoctor în teologie, a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la naștereaBisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enunțate de Martin Luther în 1517, în calitatea sa de preot catolic și profesor de exegeză la Universitatea din Wittenberg. Excomunicarea sa din Biserica Catolică a survenit în anul 1521.



Regina cântecului popular Irina Loghin împlineşte azi frumoasa vârstă de 75 de ani.


„Glasul să-ţi fie precum cristalul pe ape, să ai veşnic sensibilitatea lui unică de cleştar şi de foc totodată”
                                                                                 Grigore Vieru
S-a născut pe 19 februarie, 1939 în Gura Vitioarei judeţul Prahova.
A fost pe rând solistă a ansamblului Ciocârlia, Barbu Lăutaru șiCiprian Porumbescu. Cu o bogată activitate concertistică și cu un număr impresionant de evidențieri discografice, Irina Loghin a cântat o lungă perioadă de timp și în străinătate, având peste 50 ani de carieră.






Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957,Paris) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales postum membru al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice,Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.

Opere de artă






André (Paul Guillame) Gide (n. 22 noiembrie 1869Paris - d. 19 februarie1951Paris) a fost un scriitorumanist și eseist francez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 1947.
Opere:
Caietele lui André Walter, Narcis 1891, Călătoria lui Urien, Tentativa dragostei 1893, Roadele pământului 1897, Mlaştini 1894, Prometeu înlănţuit 1899, Imoralistul 1902, Poarta îngustă 1909, Pivniţele Vaticanului 1914, Simfonie pastorală 1919, Dacă totul moare, Falsificatorii de bani 1926, Călătorie în Congo 1927.



Marin Sorescu (n. 19 februarie 1936Bulzeștijudețul Dolj - d. 9 decembrie1996București) a fost un scriitor român, dramaturg, prozator, eseist și traducător, membru titular (din 1992) al Academiei Române. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări, totalizând peste 60 de cărți apărute în străinătate. S-a făcut remarcat și prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziții în țară și în străinătate. Fără a se înscrie într-un partid politic după Revoluția română din 1989, a ocupat funcția de Ministru al Culturii în cadrul cabinetului Nicolae Văcăroiu (25 nov. 1993 - 5 mai 1995).


Opere:


Printre volumele cele mai cunoscute se numără "Tușiți" (1970), "Suflete, bun la toate" (1972), precum și ciclul de 4 volume intitulat "La lilieci" (1975, 1977, 1980, 1988), "Unde fugim de acasă?" (1967), "Cirip-ciorap" (1993), "Răceala", "Iona" (1968).. La moartea lui au rămas în manuscris cincisprezece volume, poezie, eseu, jurnal și roman. 






Комментариев нет:

Отправить комментарий