CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

понедельник, 16 июня 2014 г.

Sănătatea are prioritate



Masă rotundă

 
  „Renunțăm la fumat!”, „Nu drogurilor!” acestea sunt, de regulă, sloganurile pe care le afișăm cu ocazia Zilei Mondiale Antidrog care se marchează în lume din 1987 la 26 iunie, când ONU a stabilit ca această zi să fie  Ziua Internațională de Luptă împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri.
Fumatul este un drog. De aceea Masa rotundă s-a întitulat „Dauna fumatului și a consumului de droguri” și a fost organizată la tabăra cu sejur de zi „Poienița veselă” de la I.P. Liceul Teoretic Liviu Deleanu, la care au participat elevi din clasele primare. Masa rotundă s-a desfășurat într-un spațiu mai puțin obișnuit unor asemenea manifestări: în mijlocul naturii, chiar în Poienița veselă, adică în imensul parc care se află în spatele liceului.


    Masa rotundă s-a axat pe informația despre ziua de 26 iunie, Ziua Mondială Antidrog, despre urmările nefaste ale fumatului și a consumului de droguri – agravarea sănătății, îmbolnăvirea timpurie de boli pulmonare și alte boli care duc la deces ș.a.. La întrebarea mea: „Ce este scris pe pachetul de țigări?” unii copii nici nu au știut ce să răspundă. Am încercat să aflu cauza: ”Nu m–am uitat niciodată”, „Nu am cumpărat niciodată un pachet de țigări”, „Acasă nimeni nu fumează” și doar un băiețel a spus că pe fiecare pachet de țigări e scris: „Fumatul ucide”. De unde știe? Știe, fiindcă fratele mai mare fumează și a văzut scris pe pachetele de țigări. „Tu nu ai încercat?” „Nu! Și mama, și tatăl mi-au spus că pot muri din asta.” „Dar fratele?” „Fratele a spus că o să se lase de fumat. A început să fumeze în armată”.
  În cadrul Mesei rotunde s-a vorbit și despre măsurile pe care le iau diferite state contra consumului de țigări și a folosirii drogurilor. Care sunt ele? Majorarea prețurilor; interzicerea fumatului în locuri publice; organizarea de către tineri a diferitor campanii la nivel local și național despre dauna fumatului și a consumului de droguri; școlile depun un mare efort pentru lupta împotriva fumatului în rândurile adolescenților ș.a. Celor prezenți la Masa rotundă li s-a atras atenția asupra faptului, că nu trebuie să ia de la oameni necunoscuți pachete, mai mari sau mai mici, pentru a le transmite, contra plată, unei terțe persoane. Aceste pachete ar putea conține substanțe narcotioce, și copiii, fără voia lor, ar intra într-o rețea de distribuire a drogurilor.
    În încheiere, le-am adus la cunoștință copiilor câteva citate despre sănătate. Iată: Există mii de boli, dar numai o sănătate; Nu-ți bate joc de sănătate! Farmacia vinde sănătate pe bani, iar natura ți-o dă gratis. Prețuiește sănătatea!
    La despărțire am scandat încetișor: Nu fumatului! Nu drogurilor!


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий