CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 10 мая 2012 г.

Clubului Sănătate pentru toţi

Despre dauna fumatului
În cadrul discuţiei/dezbatere, care s-a desfăşurat în cadrul Clubului Sănătate pentru toţi, dl Vladimir Halipli, le-a vorbit colaboratorilor şi beneficirilor Centrului Comunitar pentru tineri şi copii „Eurica” despre dauna provocata de fumat. Aceasta activitate a anticipat Ziua Mondială împotriva fumatului.
Sănătatea depinde mult de modul de viaţă al fiecăruia din noi, a ţinut să accentuieze dl Halipli în expunerea sa. Dumnealui a făcut şi un scurt istoric al provenienţii tutunului şi obiceiului de a fuma.
Tutunul („Tabaco”) a fost introdus în Europa în sec. XV, de către exploratorii Americii, care au adus seminţele din provincial Tabago-Santo Domingo. În anul 1560, ştiind că regina Maria de Medicis suferea de migrenă, Jean de Nicot, ambasadorul francez de la curtea Lisabonei, mare iubitor de tutun, i-a dăruit o cutie de foi de tutun (e vorba de florile plantei erbacee Nicotiana tabacum), recomandându-i să inspire praful de tutun atunci când o doare capul. Prizarea prafului a fost înlocuită, treptat, de fumarea foilor americane, şi tutunul a început să se răspândească în toate ţările.
Dl Halipli s-a oprit în mod deosebit la daunale provocate de fumat. Se ştie doar, că în ultimii ani tot mai mulţi tineri şi chiar copii au acest prost obicei. La început cred că e joacă, apoi ţigara devine un viciu. Fumatul este o obişnuinţă care a încătuşat mintea, raţiunea, chiar şi starea de sănătate a omului, din cauza efectelor sale nefaste asupra organismului uman, mai ales asupra celui tânăr. Tutunul este o otravă cu acţiune multilaterală. În fumul lui au fost descoperite circa 600 substanţe toxice. Cea mai cunoscută dintre ele este nicotina.
Fumatul este un obicei rău, care afectează serios sănătatea. Ion Creangă îl afurisea ca „buruiană blestemată”. Poporul nostru l-a botezat simplu și semnificativ: „iarba dracului”.
Din cei prezenți, patru adolescenți au recunoscut că au ”încercat” să fumeze. Probabil, că sunt mai mulţi. Se ştie, că în prezent fumează atât băieţi, cât şi fete. Vrem să credem, că această lecţie a fost de real folos şi tinerii vor trece indiferenți pe lângă chioşcurile cu ţigări. Ba îi vor sfătui şi pe alții să se lase de fumat.
  Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий