CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 29 мая 2012 г.

Discuţii/dezbateri


         Intereseul faţă de muzee şi teatre e în creştere
La această constatare am ajuns în urma discuţiei/dezbateri care a avut loc la Filiala „Târgoviște” la tema Muzeele şi teatrele Chişinăului, la care au participat două clase de a VII de la liceul „Dante Alighieri”, însoţiţi de bibliotecara, doamna Valentina Ciobanu.
Întâlnirea noastră a început cu o întrebare: Cine dintre elevi a participat în acest an la Noaptea muzeelor? Mare a fost mirarea, dar și bucuria, când am aflat că mai mult de jumătate din cei prezenţi au păşit pragul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei în seara de 19 mai, când la Chişinău s-a desfăşurat Noaptea muzeelor şi aceste instituții au ţinut uşile deschise pentru toţi doritorii. Ce-i drept, era sâmbătă seara, a doua zi nu trebuia să mergi la școală, iar părinții nu s-au dus la lucru, ceea ce a fost un stimulent pentru multe familii de a merge împreună la muzee.
Discuţia/dezbatere s-a axat pe o scurtă retrospectivă a istoriei muzeelor din oraşul Chişinău, în special, a Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală, fondat la sfârșitul secolului XIX şi care în prezent conţine o colecţie impunătoare de piese de importanță ştiinţifică şi patrimonială, a Muzeului Naţional de Arte Plastice de pe bul. Ștefan cel Mare şi Sfânt care, din păcate, de mai mulţi ani nu funcţionează, activitatea acestuia desfăşurându-se într-o altă clădire, cea de pe str. 31 August 1989, clădire construită la inițiativa principesei Natalia Dadiana pentru liceul de fete. Mai târziu, aici s-a aflat Uniunea Scriitorilor din Moldova, iar din anii 90 ai secolului trecut clădirea, care este patrimoniu de stat, a devenit Muzeu de Arte Plastice. La fel, am vorbit despre Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, care a fost fondat în 1983 într-o clădire construită în 1983 şi reconstruită după cutremururl din 1977.
Temă de expunere au devenit și celelalte muzee, cum ar fi: Muzeul Şciusev, Casa – muzeu „Alexandr Puşkin”, Muzeul Sportului, Muzeul Satului, Muzeul oraşului şi Galeria de Arte Plastece „Brâncuşi”.
Doar un singur elev a recunoscut că nu trecut niciodată pragul vreunui muzeu, în rest toţi copiii, de mici, cu părinții, apoi fiind elevi, au vizitat de nenumărate ori muzeele orașului Chișinău, participând și la vernisarea expoziţiilor de autor. Au fost la Muzeul de Istorie ca să vadă drapelul de luptă, Sfântul Ghoerghe, al domnitorului Ștefan cel mare şi Sfânt, au văzut colecţia de obiecte personale şi scrisori, care au aprținut lui Mihai Eminescu.
A doua parte a expunerii-dezbateri s-a axat pe tema Teatrele oraşului Chişinău. M-am oprit la istoria fiecărui teatru, expusă pe scurt, în special, a istoriei fondării Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, cel mai vechi teatru din Republica Moldova, care a fost fondat încă la Tiraspol în 1933, având, de fapt, doi părinți spirituali: Teatrul din Tiraspol şi Teatrul Național din Chișinău, care a activat în perioada anilor 1920 – 1935.
O altă instituție cu o istorie impunătoare este Teatrul Republican de Păpuşi „Licurci”, fondat în 1945. Teatrul „Luceafărul” îşi are începututl din 1960 ş.a.m.d. Erxista şi teatre mai noi, care s-au deschis în anii 90 ai secolului trecut: Teatrul „Eugene Ionesco”, Teatrul „Satiricus I.L. Caragiale”, Teatrul municipal de păpuşi „Guguţă”. Mare le-a fost mirarea, când au aflat că la noi există şi teatre private. În special, acestea sunt teatre particulare de păpuşi. La întrebarea Când aţi fost ultima oară la teatru? Copiii mi-au spus că au fost la Teatrul „Alexe Mateevici” la un spectacol de poezie pe versurile lui George Topârceanu.
Doamna Violeta Moraru, bibliotecară, a făcut o trecere în revistă a cărților cu tematică muzeistică şi teatrală, aflate în fondurile Filialei „Târgovişte”.
Larisa Ungureanu,
critic de teatru și film,
doctor în studiul artelor






Комментариев нет:

Отправить комментарий