CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 31 мая 2013 г.

Muzeele oraşului Chişinău



Colocviu

 
   În acest an, Ziua Internaţională a Muzeelor a fost consemnată de Filiala Târgovişte într-un mid diferit de alţi ani. Până a veni cu unele comunicări la colocviu, elevii care beneficiază de serviciile Centrului Comunitar pentru Copii şi Tineri Eurica şi Vatra au mers împreună cu pedagogii la Noaptea Muzeelor, care le-a oferit multe şi diverse impresii. Astfel, copiii au avut ocazia pe viu” să vadă nu doar exponatele din cele două mari muzee ale oraşului Chişinău, cum sunt Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei şi  Muzeul Naţional de Etnogrfaie şi Istorie Naturală a Moldovei, ci şi diverse scene teatralizate care veneau să explice evenimente şi pagini glorioase din istoria ţării noastre.
   În cadrul colocviului elevii au vorbit despre aceste două muzee importante, oprindu-se la: istorie, exponate, expoziţii, arhitectură.
   Astfel, Josan Ecaterina (10 ani) a remarcat că la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a văzut multe obiecte de artă „ce aparţineau neamului nostru strămoşesc”. În expunerea sa, Ţurcan Cătălina (8 ani) a vorbit despre sala de bronz a Muzeului Naţional de Istorie, unde „am văzut obiecte din vremurile vechi, frumos aranjate”, remarcând că a rămas „impresionată de jocurile organizate în curtea muzeului”. Plămădeală Ana (14 ani) a venit în faţa auditoriului cu notiţe despre Muzeul Naţional de Etnogrfaie şi Istorie Naturală a Moldovei, îndeosebi, a descris scena din muzeu unde este arătată o nuntă moldovenească din regiunea Ialoveni. „Am fost copleşită de povestirea ghidului, care a descris atât de poetic colecţia de haine, obiecte, cât şi obiceiurile de nuntă la moldoveni, ceea ce m-a făcut să mă simt că particip la o adevărată nuntă moldovenească, frumoasă, inedită, fiindcă şi eu îmi doresc ca nunta mea să fie la fel, în stil tradiţional, unică şi deosebită”. În cadrul colocviului au venit cu impresii şi alţi copii: Mândrilă Valeria (9 ani), Doru Daniela (14 ani).
    Colocviul s-a desfăşurat într-o atmosferă plăcută, izvorâtă si din impresiile copiilor culese de la vizita de Ziua Internaţională a Muzeelor.

Larisa Ungureanu


Комментариев нет:

Отправить комментарий