CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 23 мая 2013 г.

Lecţie publică


Modul sănătos de viaţă: Renunţăm la fumat!

   Astăzi, în cadrul Clubului Sănătatea pentru toţi, la Filiala Târgovişte s-a desfăşurat o lecţie publică cu tema: Dauna fumatului. Au participat elevii cl.VIII de la Liceul de Arte Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Invitatul şedinţei de azi a fost medicul şi scriitorul Vladimir Halipli, autorul mai multor cărţi de proză şi poezie: Apostolul iubirii, Raiul suferinţelor iubirii, Apocalipsa iubirii ş.a., care a vorbit asistenţei despre pericolele fumatului, mai ales la vârsta adolescentină, când a încerca o ţigară pare un lucru firesc, de care este greu mai târziu să te dezobişnuieşti.
   Cercetările arată că până la vârsta de 14 ani, 50% dintre copii au încercat deja o ţigară. Întrebaţi, marea majoritate a elevilor care au ascultat această lecţie publică, au recunoscut că au încercat să fumeze, alţii, mai puţini, fumează zilnic şi doar 3-4 copii nu au fumat niciodată în viaţa lor.
   Care sunt cauzele care-i determină pe adolescenţi să recurgă la fumat? Printre ele au fost semnalate: Au încercat să imite pe cei mari, inclusiv pe membri ai familiei (tatăl, fratele, unchi); au probleme la şcoală; lipsa de comunicare cu cineva apropiat; pentru a se integra în mediul social; pentru a părea mai matur şi mai puternic; folosesc ţigara ca formă de relaxare ş.a.
   Elevilor li s-au adus cifre şi argumente care-i să facă să înţeleagă, de ce fumatul este dăunător şi cum poate fi micşorată dependenţa de fumat. De exemplu: În Europa mai mult de 500.000 de oameni mor anual din cauze legate de fumat. Consumarea cantităţii de nicotină care se gaseşte într-o singura ţigară poate îmbolnăvi grav un copil preşcolar. Intoxicarea cu nicotină provoacă stări de vomă şi greaţă, dureri de cap, respiraţie greoaie, dureri stomacale şi atacuri de panică.
   Dar… Vremurile se schimbă. Ceea ce publicul şi ştiinţa nu ştiau acum  douăzeci de ani iese la iveală în prezent. Realitatea este că ţigările pot provoca multe probleme de sănătate. De aceea, în ultimul timp au loc diverse manifestări pentru a informa cetăţenii, în deosebi, adolescenţii despre daunele fumatului: lecţii publice, campanii antifumat, adoptarea unor legi care să interzică fumatul în locurile publice, afişarea unor slogane, cum ar fi: Fumatul dăunează grav sănătăţii tale şi a celor din jur; Fumătorii mor mai tineri; Fumatul poate să ucidă; Fumatul poate cauza cancer pulmonar ş.a.
    “Cine dintre voi nu vrea să fie sănătos?” a întrebat dl Halipli. Elevii au rămas surprinşi de asemenea întrebare, dar dl Halipli le-a explicat că sănătate înseamnă şi o viaţă lungă. “Organismul uman este făcut pentru ca omul să trăiască 140 de ani, dar durata medie a moldovenilor este de 55 de ani, în comparaţie cu a japonezilor, care este de 92 de ani”, a accentuat oratorul. Cu exemple bine argumentate, dl Halipli le-a explicat elevilor care sunt factorii nocivi care dăunează sănătăţii noastre. Printre aceştia, se enumără şi ţigările, urmate de lipsa vitaminelor şi a mineralelor, lipsa apei potabile, prezenţa paraziţilor în corp, prezenţa phosfaţilor şi a clorului ]n viata de toate zilele etc.
   În încheiere, elevilor le-au fost aduse la cunoştinţă câteva citate despe sănătate: Există mii de boli, dar numai o sănătate; Fericirea nu înseamnă nimic, dacă nu ai o sănătate bună; Cu bani poţi cumpăra orice, dar nu şi sănătate ş.a.
   Elevilor le-au fost distribuite postere despre Dauna fumatului.
   Împreună cu elevii a venit şi doamna Iulia, învăţătoare de biologie. Cu toţii şi-au exprimat dorinţa să continuie discuţia începută astăzi.


Larisa UNGUREANU

Комментариев нет:

Отправить комментарий