CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 16 мая 2013 г.

Masă rotundă

Familia – nucleul de bază al societăţii

   Cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei, Filiala Târgoviste în parteneriat cu Centrul Comunitar pentru Copii si Tineri Vatra a organizat o masă rotundă cu tema „Familia – nucleul de baza al societăţii”, la care au participat beneficiari ai Centrului – elevi de la diverse licee şi gimnazii din sectorul Buicani, cat şi o bunicuţă care a venit împreuna cu nepoata sa.
   În 1993, Adunarea Generala a ONU a decis ca ziua de 15 mai a fiecărui an să fie sarbatorită ca Ziua Internaţională a Familiei. Astfel, anul 1994 a fost Anul Internaţional al Familiei, dedicat unei mai bune înţelegeri a problemelor familiei. În Republica Moldova Ziua Internaţională a Familiei este mai puţin cunoscută şi sărbătorita. Abia din 2012 a începu să fie sărbătoriă şi în ţara noastră Ziua Internaţională a Familiei, scopul de bază fiind promovarea valorilor familiei. Recent, Parlamentul Republicii Moldova a declarat ziua de 15 mai Ziua Familiei şi a inclus-o din acest an, în lista sărbătorilor oficiale.
   În cadrul mesei rotunde a vorbit domana Maria Sanduleac, pedagog la Centrul Vatra, care şi-a expus gândurile pe marginea acestei sărbători. Dumneaei a accentuat că la Centrul Vatra s-au desfăşurat mai multe activităţi, dedicate familiei. Valorile creează familia, familia creează valori  - sub aecst generic au avut loc diverse manifestări: sărbătoarea familiei, familia – leagăn de iubire, cu mama şi cu tata, cei şapte ani de-acasă,familia în trecut şi în prezent, violenţa în familie duce la violenţă în societate, cât şi desne pe asfalt, expoziţii de lucrări manuale, starturi vesele etc. La Centrul Vatra sunt înregistrate 149 de familii din categoria social-vulnerabile: în 23 de familii sunt copii invalizi, 9 familii – de la 4 şi mai mulţi copii, 36 de copii şi-au pierdut întreţinătorul, 52 de familii – părinţii periodic sunt plecaţi peste hotare etc. De mai mulţi ani la Centru vin copii, care se simt aici ca acasă. Într-un fel, Centru a devenit pentru ei ca o familie, a concluzionat doamna Maria Sanduleac.
    În cadrul mesei rotunde s-a discutat despre tipurile de familie: familia completa – biparentală şi familia incompletă – monoparentală. În ultimii 20 de ani, în rezultatul schimbărilor politicie, economice şi sociale familia din Republica Moldova s-a confruntat ca mari probleme şi dificultăţi: copii abandonaţi de părinţi, care pleaca peste hotare în căutarea unui loc de muncă, familii dezbinate, scăderea natalităţii. Nici în cei mai grei ani din istoria zbuciumată a Moldovei, familia nu s-a confruntat cu asemenea probleme, cu care se confruntă azi, de exenplu, copii orfani cu părinţi în viaţă. Una din problemele stringente este cea demografică. Dacă în alte state europene, unde este înregistrat fenomenul demografic, acesta s-a desfăşurat pe parcus de secole, în Republica Moldova acest fenomn a parcurs doar două decenii.
   Rostul familiei este important în societate, fiindcă familia constituie nucleul de bază al societăţii. În familie se formează eticul, moralul membrilor familiei şi dacă mai multe familii formează o comunitate, atunci şi societatea are de căştigat, fiindcă societatea este egală cu moralul şi eticul familiei.
   În acest sens, intervenţia doamnei Tatiana, bunicuţă, a avut  o însemnătate foarte mare. Familia din care face parte dumneaei constituie familia tradiţională: cu părinţi, copii, bunici, farţi, surori, unchi, mătuşe. În aceste familii se formează tradiţii sănătoase, sunt celebrate sărbătorile religioase, cât şi sărbătorile de familie: zile de naştere, aniversarea căsătoriilor, nunţi, cumătrii. Noi locuim în Chişinău, casă pe pământ, gospodăria părnţilor mei. În mod tradiţional, la noi vin toate rudele, fiindcă aici este cuibul familiei. De Paştele Blajinilor, de exemplu, s-au audunat 32 de persoane – toţi fac parte din familie. Ne simţim foarte bine împreună, ne ajutăm, ne sprijinim, suntem fericiţi, a accentuat doamna Tatiana.
   În cadrul mesei rotunde s-au spus poveşti de familie: fiecare participant şi-a prezentat familia şi a vorbit despre evenimente mai importante din viaţa de familie – relaţiile cu farţi şi surioare mai mici sau mai mari, cu părinţii, diverse jocuril, clătorii, amintiri plăcute. Unii din copii au adus şi fotogrfaii din albumul de familie. Dar au fost şi amintitri mai triste. Petru, de exemplu, a spus că părinţii săi sunt divorţaţi, iar relaţia sa ca tatăl este foarte complicată. De fiecare dată când se întâlnesc, tatăl său îl bate. Şi când era mic, la fel, era bătut crunt de părinte.
  În încheiere, copiii au adresat felicitări membrilor familiei cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei. Iată câteva din ele:
Dragi părinţi!
Dragă frăţioare!
Vă felicit cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei şi vă urez multă sănătate, multă fericire şi să vă bucuraţi tot timpul!!!
Cu mult drag,
Scumpa voastră Mădălina.
Vă iubesc!

Dragă bunică!
Eu vreau să te felicit cu această frumoasă sărbătoare: Ziua Internaţională a Familiei. Îţi doresc multă sănătate.
Cu drag,
Nepoata ta, Andreia

Părinţii mei dragi!
Vă felicit  cu această sărbătoare: Ziua Familiei. Vă doresc fericire şi dragoste.
Cu drag, copilul vostru, Diana

Scumpa mea nană!
Astăzi, cu ocazia sărbătorii Familiei, doresc să te felicit şi să îţi mulţumesc pentru grija şi dragostea ce mi-o porţi. Nană, eu te iubesc mult. Îţi mulţumesc că exişti.
Cu mult drag, Daniela.

Mamă dragă!
Îţi doresc multă dragoste şi fericire şi să nu te despaţi niciodată de tatăl meu. Să fiţi uniţi toată viaţa!
Cu multă dragoste (nesemnat)

Dragă mamă!
În ziua aceasta mai specială şi mai însorită decât altele, îţi doresc tot binele din lume, puterea munţilor, răbdarea pământului şi gingăşia porumbelului. De Ziua Familiei îţi spun că te iubesc mult şi te respect.
Cu multă dragoste, fiica ta Nicioleta

   Copiii au recunoscut că pentru prima oară scriu asmenea felicitări, dar de azi înainte vor şti că există o asemenea sărbătoare şi vor adresa felicitări celor dragi din familie.

Larisa Ungureanu


Комментариев нет:

Отправить комментарий