CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 12 июня 2014 г.

Poluarea municipiului Chişinău


Discuţie/dezbatere

  
M-am deplasat la tabăra cu sejur de zi Poieniţa veselă de la I.P. Liceul Teoretic Liviu Deleanu pentru a discuta cu copiii despre poluarea  în municipiul Chişinău. Participanţi la discuţie au fost elevi de diferite vârste: şi mai mari şi mai mici. Au ştiut să răspundă corect la întrebarea ce înseamnă poluare? Au adus şi exemple despre poluarea râului Bâc, poluarea aerului de la automobile, gunoiştile, mai ales cele neautorizate ş.a.
După ploaie, mai ales vara, ce observaţi pe străzile Chişinăului?” i-am întrebat pe copii. „Mormane de gunoi, sticle de plastic, crengi, beţe, pungi de plastic...” Răspunsurile veneau din toate părţile. „De ce sunt atâtea ciori în oraşul Chişinău?” La această întrebare copiii nu au ştiut ce să răspundă, aşa cş le-am răspuns eu: „Ciorile vin acolo, unde este murdar. Faptul că ciorile s-au oploşit în oraşul Chişinău este un indice sigur, că oraşul este poluat. Stoluri de ciori pot fi observate în localităţile din preajma oraşului, localităţi rurale care au intrat în componeneţa municipiului Chişinău şi unde se află gunoişti”.
‚Ce-ar trebui să facă locuitorii municipului Chişinău ca să rezolve problemele legate de poluare?” Pentru asta populaţia trebuie educată.
Discuţia/dezbatere a continuat cu întrebarea: „Cum este să fii educat ecologic?” Au urmat mai multe răspunsuri: să nu aruncăm gunoiul la nimereală; să facem curat dacă am stat împreună cu părinţii la un piknik; să fie instalate cât mai multe urne de gunoi.
A fi educat ecologic mai înseamnă: spălatul pe mâini; economisirea apei şi a energiei electrice;hainele purtate sau încălţămintea nu se duce la gunoişte, ci sunt date oamenilor nevoiaşi. A fi educat ecologic înseamnă să ne obişnuim de mici să mergem mai mult pe jos, cu bicicleta, să folosim transpotrul public, mai ales troleibuzele, şi cât mai rar să apelăm la maşini, cape poluează aerul. A fi educat ecologic înseamnă să folosim de mai multe ori pungile, în loc să le aruncăm; Să cumpărăm mobilă ecologică şi cât mai puţină din lemn, adică, să protejăm natura. A fi educat ecologic înseamnă să folosim la sărbătorile de iarnă bradul artificial şi nu cel verde, astfel vom păstra spaţiile verzi, vom avea aer curat. „Şi să sădim cât mai mulţi copaci!” a mai spus o fetiţă. „Şi flori... Multe flori...”
Discuţia/dezbatere Probleme de poluare în municipiul Chişinău a avut loc în cadrul Clubului Terra – Planeta noastră şi s-a desfăşurat în sânul naturii. Copiii s-au inclus în discuţie, au răspuns la întrebări, au venit cu sugestii.


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий