CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 10 июня 2014 г.

Dincolo de noapte, dincolo de dor...



Masă rotundă


   Cu ocazia Anului Dumitru Matcovschi, Filiala Târgovişte a organizat o Masă rotundă cu genericul Tematica poeziilor lui Dumitru Matcovschi. În agendă au fost incluse următoarele teme: Cuvânt de introducere: 2014 – Anul Dumitru Matcovschi; Volume de poezii de Dumitru Matcovschi;  Poezii pentru copii din volumul Bună dimineaţa, mamă; Dragostea poetului pentru mamă, tată, casă părintească exprimată în poezia lui Dumitru Matcovschi. Pe agendă a figurat şi un discurs întitulat Poezia patriotică – un mesaj pentru generaţiile în creştere.
   Masa rotundă s-a desfăşurat la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Vatra cu participarea beneficiarilor şi colaboratorilor Centrului.
     Pe marginea agendei, şi-au expus opiniile doamna Irina Balan, pedagog organizator la Centrul Vatra, doamna Maria Sanduleac, pedagog organozator la Centrul Vatra, Felicia Iachim, elevă, Larisa Ungureanu, moderatoarea mesei rotunde, Filiala Târgovişte.
    Doamna Irina Balan a alcătuit un poster, cosacrat lui Dumitru Matcovschi, care cuprindea fotografia poetului şi toate strofele din poezia Inimă de mamă.
    Dumitru Matcovschi (1939 – 2013) a debutat ca poet cu placheta de versuri Macii în rouă (1963). Pe parcursul vieţii a semnat mai multe cărţi de poezie: Melodica, Grâul, Axa, Patria, Poetul şi balada, Tu, dragostea mea, Imn şi blesteme, Crucea, Veşnică toamnă, Amarele confesiuni ş.a.
    Despre poeziile pentru copii din placheta Bună dimineaţa, mamă a vorbit doamna Maria Sanduleac, punând accentul pe melodia versurilor, elementul de basm şi farmecul lor inedit.
    O temă constantă a poeziilor lui Dumitru Matcovschi a fost mama, tata, casa părintească. A scris mai multe poezii la această temă. În cadul Mesei rotunde au fost analizate poeziile Inimă de mamă; Cântecul mamei, de Anul Nou; Grădina cea de meri;  Odihneştete-te, mamă; Sărut, femeie, mâna ta. Din fiecare poezie au fost aduse exemple.
    Despre poezia patriotică a lui Dumitru Matcovschi a vorbit doamna Irina Balan, oprindu-se în special asupra poeziilor Basarabia şi Limba română.
    De menţionat interesul copiilor faţă de poezia lui Dumitru Matcovschi. Unii ştiau poezii pe de rost sau melodiile, compuse pe versurile poetului.


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий