CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 27 июня 2014 г.

„Isai a închis iară ochii - și a oftat...”


Oră de lectură
  
În cadrul Programului Chișinăul citește o carte a fost propus romanul lui Vladimir Beșleagă Zbor frânt. Ora de lectură, care s-a desfășurat la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri Eurica, a început cu o scurtă prezentare a biografiei scriitorului, a creației sale literare. În mod special m-am oprit asupra romanului Zbor frânt, care a fost editat prima oară în 1966 și până în prezent a ajuns la a cincea ediție.
Dat fiind că tot la Centrul Eurica, aproximativ în aceeași componență, a avut loc și prezentarea romanului Zbor frânt, a fost mai simplu să trecem la Ora de lectură. Nu însă înainte de a demonstra copiilor o miniexpoziție din ultimele apariții editoriale ale scriitorului, achiziționate de Filiala Târgoviște. E vorba de Misterioasele sfere și Viața și moartea nefericitului Filimon.

Isai este personajul principal al cărții. De aceea Ora de lectură a fost consacrată în special lui. Am căutat împreună cu copiii să vedem, cine este acest adolescent, care sunt faptele lui, să încercăm să ne dăm seama, de ce scriitorul Vladimir Beșleagă l-a ales drept erou central al cărții, capabil să ne prezinte o panoramă a unei importante perioade de timp, care acum a intrat în istorie, dar trezește încă un mare interes pentru contemporani.

Mai întâi a fost lecturat un fragment de la pag. 79-89, care descrie povestea lui Isai „despre cum a încăput în labele neamțului...” spusă lui Ile, frate-său, dar și altora. Pentru ca cititorii să-și facă o mai bună imagine a conținutului romanului, a mai fost lecturat și fragmentul de la pag. 211-214, pline de amintirile lui Isai, de libertatea pe care o simțea când se afla în apele Nistrului, care-l îmbrățișa ca pe propriul copil și-l ducea de la un mal la altul.

Copiii au citit cu voce tare, le-a fost un pic greu, fiindcă frazele sunt lungi și trebuie citite cu intonație. Uneori ne opream și comentam cele citite.
Fiindcă Isai, personajul din roman este un adolescent, le-a trezit interesul copiilor și rămânem în speranța că „Zbor frânt” va fi citit cu interes de o bună parte din participanții la Ora de lectură.

Larisa Ungureanu


Комментариев нет:

Отправить комментарий