CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 23 марта 2012 г.

Seminar

Lumea toată e un teatru şi ca teatrul suntem noi...


Acesta a fost genericul seminarului care s-a desfășurat la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri „Vatra”. Organizator: Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri „Eurica” în persoana Mariei Plămădeală, pedagog-organizator, în parteneriat cu Filiala „Târgoviște” în persoana Larisei Ungureanu, organizator manifestări culturale și Centrul pentru Copii și Tineri „Vatra” în persoana Mariei Sanduleac, pedagog organizator.
Invitați: Dina Cocea, artistă la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Artistă a Poporului.
Participanți: Victoria Lungu, artistă, interpretă de muzică ușoară, Natalia Agapi, Direcția pentru Protecția Drepturilor Copiilor, Larisa Ungureanu, Filiala „Târgoviște”, Ana Greadcenco, pedagog-organizator, pedagogi de la CCCT.
Scopul acestui seminar a fost de a promova arta teatrală, având ca obiectiv informarea, cunoașterea oamenilor de teatru, a specificului artei teatrale pentru ca pe viitor a deschide cercuri de artă teatrală, vorbire scenică în unele Centre.
Un cuvând de salut l-a rostit Natalia Agapi, dorind participanților la seminar succese, iar actorilor mari realizări spre binele spectatorilor.
Maria Plămădeală în alocuțiunea sa întitulată „Viața e o scenă... și noi suntem actorii ei” a ținut să menționeze că acest seminar se desfășoară în preajma Zilei Internaționale a Teatrului care se sărbătorește și în Republica Moldova. „Viața este precum scena unei piese de teatru. Viața este un spectacol zilnic de evenimente, de trăiri, de senzații, de întâmplări și mă întreb, dacă am renunțat la măști sau ne mai ascundem în spatele lor. Involuntar, suntem actori. Zi de zi viața ne pune în fața unor situații inedite”. Înainte de a-și încheia discursul, doamna Plămădeală a ținut să informeze participanții la seminar că învitat de onoare este artista Dina Cocea, pe care „o țin minte din copilărie, fiindcă veneam la Chișinău împreună cu mama la teatru, dar și teatrul venea pe la noi”. A transmis artistei salutări de la mama sa, „un spectator de rând, care vă iubește și regretă ca în prezent teatrele nu vin, cum veneau în trecut, la sate și jucau spectacole în fața unei mulțimi de oameni, pentru care aceste întâlniri cu oamenii de teatru erau adevărate sărbători”.
Despre „Harta teatrală a Chișinăului și a Republicii Moldova” a vorbit Larisa Ungureanu, care a făcut o „excursie” imaginară prin Chișinăul teatral, dar și prin orașele Balți, Tiraspol, Cahul, Comrat, Cedâr-Lunga, Taraclia unde funcșionează teatre. ”În prezent în Republica Moldova activeză 32 de teatre: 12 – de stat, 10 – municipale, 1 – regional-departamental, 9 - private”. Istoria teatrului național „începe din 27 decembrie 1816 când la Iași a fost jucat primul spectacol în limba română. A fost la inițiativa cărturarului și iluministului, marelui om de cultură, scriitorului Gheorghe Asachi care a tradus piesa „Mirtil și Hloe” de Gessner și Florian, a desenat decorurile, a făcut regia și a pictat cortina. Au jucat copii de boieri, cărora le-a păsat de destinele limbii și a culturii naționale. În prezent, această zi se consemnează la noi prin Ziua Actorului”. Iar sărbătoarea oamenilor de teatru – Ziua Mondială a Teatrului „se sărbătorește prin Gala Premiilor UNITEM”, UNITEM – Uniunea Teatrală din Moldova este o organizație profesională.
Dina Cocea, Artistă a Poporului, a mulțumit pentru invitație și a povestit participanților la seminari pagini din viața de creație, amănunte din anii când scena o ademenea ca mireazma unei flori, menționând că talentul fără muncă nu înseamnă nimic. A vorbit cu mult drag de rolurile jucate pe scena Teatrului Academic „A.S. Pușkin” din Chișinău – Jana d'Arc, Peppi Cioraplung, colaborarea cu regizorii Valeriu Cupcea, Andrei Băleanu, Veniamin Apostol, dar și mai tinerii Alexandru Cozub, Vitalie Drucec. Artista a vorbit despre colegii săi, despre repetiții, care înseamnă foarte mult în procesul de montare a unui spectacol, despre nenumăratele deplasări în satele și raioanele republicii, întâlnirile pe care le-a avut cu spectactorii, a povestit istorioare cu haz din timpul spectacolelor, întâmplări haioase din viața de actor. „Viața de actor implică multe sacrificii. Un actor trebuie să renunțe de multe ori la sine, la viața sa. Nu întâmplător multe actrițe, actori nu au familii, nu au copii. Este o muncă foarte grea munca de actor. Din păcate, ea nu este apreciată la modul cuvenit”.
Despre Ținuta scenică a unui actor a vorbit Victoria Lungu. „Am făcut parte din grupul doi și am fost selectată de însuși Emil Loteanu. Am participat la emisiunile „Se caută o stea”, am făcut studii de actorie, regie, canto”. Victoria Lungu a vorbit despre ținuta scenică a unui actor, despre plăcerea de a fi actor și frumusețea acestei profesii.
Discuția în jurul teatrului a continuat cu alte comunicări, completări axate pe ineditul acestei profesii.
S-a vorbit și despre importanța criticii de teatru a cărei menire este să lase posterității cronici, articole, interviuri, cărți despre maeștrii scenei, despre spectacole. Despre importanța acestei profesii a vorbit și Dina Cocea și alți participanți.
La seminar au fost prezentate mai multe cărți de critică și istorie a teatrului din Republica Moldova, scrise și publicate în ultimii ani. La fel, a fost prezentată și revista „Teatru”, ediție a UNITEM-ului.
În contiunare, a fost jucat un fragment din „Casa mare” de Ion Druță în viziunea scenică a Mariei Plămădeală. Interpreți – copii, beneficiari ai Centrului „Eurica”. Jocul lor a fost aplaudat și apreciat de către Dina Cocea, dar și de spectatorii
La rându-i, Dina Cocea a ținut să recite poezia „Mortua est” de Mihai Eminescu, o poezie fermecătoare, încărcată de sentimente, o poezie la care actrița ține foarte mult. A fost un moment impresionant acest recital, dat fiind că participanții la seminar au avut ocazia „pe viu” s-o vadă pe actriță, mai ales într-un moment de inspirație.
În incheiere, Dina Cocea a invitat participanții la seminar să vină la teatru, în special, să vadă spectacolul „Actrițele” în care evolueză și dumneaei. Spectacolul este una din recentele montări ale Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Spectacolul se joacă în Sala „Valeriu Cupcea”.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий