CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 30 марта 2012 г.

Seminar Sportul – pilon de bază al sănătății


Sport şi sănătate

Pe data de 30 martie curent am participat la seminarul „Sportul – pilon de bază al sănătății”, care s-a desfășurat la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri „Vatra”. Organizatori: Direcția Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului, sectorul Buiucani. Filiala „Târgovişte”, deşi nu s-a aflat printre organizatori, a avut totuși un rol: din partea noastră a fost delegat domnul Vladimir Halipli, medic chirurg, scriitor, organizatorul Clubublui Sănătatea pentru toţi, care-şi desfăşoară activitatea de mai bine de un an.
Iniţiatoarea acestui seminar a fost Maria Sanduleac, sportivă de profesie, pedagog la CCCT „Vatra”, pentru care sportul are o importanță deosebită şi se străduie să-l promoveze în actvitatea Centrului, organizând cu copiii întreceri, excursii, diverse jocuri sportive. Ideea a fost acceptată și iată că s-a purces la organizarea lui. Seminarul şi-a propus următoarele obiective: promovarea modului sănătos de viaţă; cultivarea dragostei pentru mișcare și formarea practicii sistematice a folosirii exercițiilor fizice.
La seminar au fost înaintate spre discuţie mai multe subiecte: Avantajul practicării exerciţiilor fizice în activităţile cu copiii în CCCT ”Vatra”, Sportul ca metodă de profilaxie a bolilor pentru copii, Evoluţia mișcării olimpice în RM, Siguranţa vieţii și a sănătăţii omului. Au fost propuse Exerciții demonstrative și Lucrul în atelier. La seminar au participat colaboratori de la DPDC, perdagogi organizatori din sectoarele municipiului Chişinău, alți invitaţi.Moderatoarea seminarului a fost Felicia Cireş. Un cuvânt de salut l-a rostit doamna Tamara Lisnic-Răscoală, șef DPDC Biuicani, care a menționat că, spre regret, sportul nu ocupă un loc important în viața noastră. Tema seminarului este binevenită şi poate va fi un impuls pentru a promova sportul în oraş.
Cu foarte multă atenţie au fost ascultate comunicările Mariei Sanduleac, Centrul „Vatra”, Mariei Robu, director arjunct Centrul Naţional de medicină sportivă „Atletmed”, Nicolai Ambrosi, Director Curs Administraţie Sportivă al CNO Moldova, Vladimir Halipli, Clubul Sănătatea pentru toți, Filiala „Târgovişte”.
Exerciţiile demonstrative: box, aerobică, dans modern au lăsat o foarte bună impresie, dar şi dorința de a promova mişcarea în viaţa noastră, inclusiv în activitatea de zi cu zi a Centrelor Comunitare din municipiu.
Lucrul în atelier i-a mobilizat pe toți participanții la seminar într-o actvitate cu elemente sportive, jocuri dinamice, care ar putea fi folosite în activități.
Dorinţa participanţilor la seminar a fost de a continua tema „Sportul – pilon de bază al sănătăţii” şi de a promova mişcarea, jocul, sportul în activitatea Centrelor. Dat fiind că Fliala „Târgovişte” colaborează intens cu Centrele Comunitare „Vatra”, „Eureca” credem, că vom găsi o modalitate de a promova sportul – un mod de a lupta cu sedentarismul, şi în activităţile bibliotecii prin întâlniri cu sportivi de performanţă, prin diverse activităţi la baza cărora stă mişcarea şi jocul.
Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий