CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

понедельник, 19 марта 2012 г.

Serată de creație

 Mihai Cucereavîi – 70 de ani



    În cadrul Cenaclului „La Târgoviște” pe data de 16 martie curent a avut loc Serata de creație: Mihai Cucereavîi – 70 de ani, la care au participat membrii cenaclului, cunoscuți scriitori, epigramiști, colegi din anii de studii, rude, prieteni, bibliotecari, dar și feciorii Leonard și Adrian și nepoțica Ana.
    Cu această ocazie au fost expuse mai multe cărți, articole, antologii de versuri, alte materiale ale jurnalistului, poetului și epigramistului omagiat. Menționăm volumele: Pasărea Phoenix. Tristihuri; Mintea de pe urmă. Catrene, epigrame, parodii; Bună ziua, noapte! (În glumă și în serios – poezii, haiku, catrene, epigrame, parodii, fraze, schițe umoristice); 101 Epigramiști români. Colecția Ideal. Antologie; Artă sfâșiată. Antologie de poezie. 73 de poeți; Spiralele vieții. Antologie de poezie.
Şedința a fost deschisă de Ion Cuzuioc, scriitor, președintele Cenaclului „La Târgoviște”. Printre altele dumnealui a remarcat: „Mă uit la titlul expoziției cu nostalgie și nu-mi vine să cred că cifra 70 este reală. Și totuși, pentru noi toți este o mare sărbătoare, îl omagiem pe fratele și colegul nostru Mihai Cucereavîi. Ne cunoaștem de când activăm în cadrul Cenaclului, dar este un autor cunoscut, fiindcă a publicat în presă, are mai multe cărți de autor, este prezent în antologii de versuri”.
 A urmat apoi Igor Grosu, poet, cantautor, coleg cu omagiatul. După un cuvânt de felicitare, a ținut să cânte o melodie, care „să-ți amintească de tinerețe, de anii de studenție”, acompaniindu-se la chitară.   O prezență inspirată în cadrul ședinței Cenaclului „La Târgoviște” a avut-o jurnalistul Constantin Bârcă, coleg cu sărbătoritul. Ca orice umorist care se respectă, el a venit cu un Dosar, în care a adunat „cele mai importante informații” din viața și activitatea colegului său de facultate și profesie. Desigur, aşa-zisul Dosar a stârnit zâmbete, apaluze, fiind alcătuir într-un stil umoristic. De exemplu, la rubrica Se trage din: părinți vrednici (iar alături – fotogrfafia părinților). Numele conspirativ: Zelionâi. A fost încadrat în armata din URSS, fiindcă alt URSS și altă armată nu era. S-a refugiat în RSS Moldovenească, unde se apucă să citească, să scrie, să caute și să găsească. Și tot așa în stilul umoristic, cu ”dovezi”, adică fotografii, date, cifre, lucru care l-a uimit, dar și l-a amuzat pe omagiat și a încântat asistența.
   În continuare a luat cuvântul scriitorul și umoristul Ion Diviza, care l-a felicitat călduros pe colegul său, dorindu-i „viață lungă” și remarcând că Mihai Cucereavîi este „un om extraordinar”. A venit la serată cu o carte întitulată „Terapie intensivă”. Este o carte „pe teme de meditație”.
La serata de omagiere a fost prezent scriitorul și editorul Vasile Căpățână, care a ținut să accentueze că „Am amânat o lansare de carte la București ca să rămân la acest eveniment. Sunt pentru prima oară la această bibliotecă minunată din Chișinău, și vă invit pe data de 5 aprilie la o Serată de satiră și umor, care se va desfășura la Biblioteca Națională la Cenaclul „Ideal”.
Un cuvânt de omagiere a rostit și scriitorul Ion Diordiev, care i-a dorit sărbătoritului „să fii și să rămâi cel care ești”. Mihai Cucereavîi este „modestia întruchipată”. A sosit timpul ca Mihai Cucereavîi „să fie primit în rândurile Uniunii Scriitorilor”, fiindcă e bine totuși „să fii observat la timp”.
La serată a fost prezentă și scriitoarea Claudia Partole. „Până acum au vorbit bărbații. În istorie intră ei, în veșnicie – ele. Ți-am ținut opera-n față – Eram nașă, Dar anii se-adună-n ani Opera e Adrian” (e vorba de unul din fiii scriitorului n.a.). L-am ținut în brațe pe Adrian, fiind prietenă cu nepoata Reabcu-Cojocaru din comuna Dinăuți, sat românesc din județul Hotin, plasa Noua Suliță, sat cu oameni nemaipomeniți care m-au impresionat profund (satul de baștină al scriitorului n.a.). Am descoperit atunci un Mihai Cucereavîi care zicea că niciodată nu e târziu să te naști. Este un cugetător, are o mulțime de maxime, aforisme, gânduri, are poezii frumoase care trebuie citite cu sifletul. Din Uniunea Scriitorilor n-o sa primiți mai mult talent, decât îl aveți de la Dumnezeu. La cei 7 ani de-acasă aveți acum și un șir de ani pe care i-ați trăit cu demnitate”, a zis în încheiere Claudia Partole.
   Grigore Puică, pictor și epigramist, a spus sus și tare, că-l cunoaște pe Mihai Cucereavîi de la 31 august 1967 și de atunci nu s-au despărțit. Cum îi șade bine unui umorist, Grigore  Puică a remarcat: „Eminescu tu nu ești, dar numele oricum îl porți”. De amintit că Sergiu Puică a lansat în cadrul acestei serate o expoziție de caricaturi.
   Au mai vorbit Andrei Viziru, Mihail Lescu, Larisa Ungureanu ș.a. Iar bardul Igor Grosu a cântat de nenumărate ori melodii mai vechi, mai noi, care au mângâiat  auzul și au creat o atmosferă plăcută.
   În încheiere, Mihai Cucereavîi a mulțumit celor prezenți, numindu-i „prieteni apropiați, colegi, oameni care-mi sunt dragi”.


Larisa Ungureanu







Комментариев нет:

Отправить комментарий