CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 29 марта 2012 г.

Clubului temelor pentru acasă Studiem împreună


Ana Blandiana – un destin poetic

În cadrul Clubului temelor pentru acasă Studiem împreună, la Filiala „Târgoviște” s-a desfășurat colocviul cu tema „Ana Blandiana – un destin poetic” (70 de ani de la naștere). Acest colocviu a fost organizat în parteneriat cu liceul teoretic „Columna” - elevii cl. IV, dirigintă doamna Rodica Prodan.
Acum, câteva zile, Ana Blandiana s-a aflat la Chișinău. A avut mai multe intâlniri, inclusiv cu studenții de la USM. Poeta nu a venit să-și sărbătorească ziua de naștere la Chișinău (25 martie 1942, Timișoara). A fost o simplă coincidență. Scopul vizitei sale s-a concentrat pe vernisarea expoziției Memorialul comunismului de la Sighet, care a avut loc la 27 martie curent în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, unde a venit împreună cu scriitorul Romulus Rusan, soțul poetei. De menționat, că Ana Blandiana a fost disidentă și apărătoare a drepturilor omului în perioada când la putere se afla Nicolae Ceaușescu. Ana Blandiana s-a implicat direct în viața civică a României printr-o serie de acțiuni în cadrul Alianței civice. În prezent conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului, care are și un centru de cercetare ce organizeaza anual conferințe, sesiuni științifice și expoziții pe tema fenomenului totalitar. Despre această activitate a Anei Blandiana am ținut să vorbesc la începutul colocviului pentru a acentua implicarea poetei în viața societății. Am consultat mai multe cărți, surse biobibliografice, opera scriitoarei. M-a ajutat mult și faptul că am cunoscut-o personal în timpul vizitei dumneaei la BN.
În continuare a vorbit doamna Rodica Prodan, care a adus un elogiu creației poetice a Anei Blandiana, accentuând că pentru elevii clasei a IV a fost un prilej binevenit de a se apropia de creația scriitoarei, de a cunoaște biografia ei, de a studia opera poetică și chiar de a învăța pe de rost mai multe poezii. Dumneaei s-a referit și la tema Ana Blandiana - creație și destin poetic.

Despre viața, activitatea, opera Anei Blandiana s-au pronunțat mai mulți elevi, oprindu-se succint asupra urmatoarelor teme. Date biografice și studii; Activitatea poetică și publicistică. Ana Blandiana - creație și destin poetic.
A urmat o scurtă prezentare a cărții „Întâmplări cu Arpagic”, elevilor le-am explicat semnificația numelui Arpagic, le-am citit poemul „Ce este și ce face un maidanez?” și „O vedetă de pe strada mea”, făcând și o scurtă analiză a ”stării poetice”, a versului lin și ușor care „curge” din ”pana” poetei.
În încheiere, elevii au prezentat un recital de poezii din creația Anei Blandiana: Într-o zi pe când lucram, În bibliotecă, Vișinul leneș, O furnică poetă, Greierele și furnica ș.a.
În sprijinul acestui colocviu bibliotecara Violeta Moraru a organizat o expoziție de cărți din fondurile Bibliotecii „Târgoviște”. Enumerăm unele titluri: Întîmplări cu Arpagic, Orașe de silabe (eseuri), Geniul de a fi (eseuri), Proiecte de trecut (proză), La cules îngeri, Poeme 1964 – 2004, Centrul singurătății, Opera poetică, Somnul din somn, Sertarul cu aplauze (roman) ș.a. La fel au fost expuse și două fotografii ale poetei: una din tinerețe și o alta – ajunsă la vârsta împlinirilor.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий