CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 14 марта 2012 г.

Şedinţa Clubului Să ne iubim ţara

Să ne cunoaştem ţara!
La Filiala „Târgovişte” a avut loc la 14 martie curent Şedință de inaugurare a Clubului Să ne iubim țara, la care au participat elevi de la șc. Nr 5 „Al. Donici” din Chişinău, care-au venit insoțiți de bibliotecara şcolii, doamna Ala Bomaistriuc.
În cadrul ședinței de inaugurare a Clubului Să ne iubim țara, elevilor li s-a adus la cunoştință că şedințele se vor desfășura conform unui proiect, întitulat „Să ne cunoaştem ţara!”, a cărui scop este de a cunoaște și studia istoria celor mai importante orașe și localități din Republica Moldova, dar şi din România. Acest proiect are ca obiectiv de a forma la copii deprinderea de a căuta şi folosi surse informaționale, utilizând imagini, fotogrfaii, cărți de istorie, literatură, internetul, mijloace moderne tehnice pentru a alcătui Istoria oraşului sau a localității – trecut, prezent, personalități, cultură, valori arhitecturale, dar și interviuri, întâlniri cu oameni de seama din localitățile respective. Volumul Istoriilor 7 – 10 pagini.
Cele mai interesante Istorii vor fi plasate pe blogul Filialei „Târgoviște”, iar cei mai studioși și inventivi elevi vor fi premiați cu cărți.
Acest proiect este un parteneriat între Filiala „Târgoviște” şi Biblioteca de la școala nr. 5 „Al. Donici”.
Trebuie să recunoaştem că expresiile „Am fost la Roma”, „Am fost la Moscova”, „Am fost în Spania” ş.a. au devenit parte componentă a vocabularului multor elevi, căci părinţii lor lucrează în aceste oraşe şi țări și ei avut posibilitatea să mearga acolo. Sunt copii care au mere mult mai des în Spania, decât, de exemplu, la Soroca, Bălți sau Cahul. Aceste localități sunt ale noastre, fac parte istoria noastră, atât ele, cât și altele sunt de fapt țara noastră. Copiii trebuie să-şi cunoască țara, oraşul în care locuiesc, să cunoască cele mai importante orașe, locuri istorice de care este legata existența noastră ca popor. Ce trebuie să facem? Cum să ştim ce este important? La acestea şi alte întrebări vom căuta împreună cu elevii, membrii Clubului Să ne iubim țara, răspuns pe durata desfăşurării activităților.
Prima ședință a constituit o expunere-dezbatere despre Oraşul Târgovişte – leagănul marilor domnitori români, al cărui nume, Târgoviște, îl poartă biblioteca din cartierul Buiucani.
Cu această ocazie, le-am prezentat mai întâi copiilor o expoziție de fotografii, cărți, CD-uri despre orașul Târgoviște, le-am povestit crâmpeie din istoria orașului care a fost mai bine de trei secole cetate de scaun a Țării Românești, despre domnitorii de vază: Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul, Vlad Țepeș, Neagoe Basarab, Petru Cercel, Constantin Brâncoveanu, Radu cel Mare ș.a., despre monumentele de arhitectură, printre care Turnul Chindiei, construit de Vlad Țepeş, considerat simbolul orașului, despre Curtea Domnească, despre numeroasele mânâstiri din oraș Stelea, Nucet, Înălțarea Domnului, Peştera, Cabia, Viforâta, despre înaintașii noștri, mari oameni de cultură, printre care vestitul cărturar Ion Heliade Rădulescu, al cărui nume îl poartă Biblioteca Județeană din Târgoviște, bibliotecă ce a contribuit plenar, în 1995, la fondarea Filialei „Târgovişte” din Chișinău.
Cu mult interes au ascultat elevii expunerea despre Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeş, despre faptele domnitorilor, despre care ne povestește Neagu Djuvara în cartea sa „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”.
După care copiii au vizionat trei filme documentare de scurtmetraj: Bisericile din Târgoviște, Curtea Domnească, Istoria orașului, luate de pe internet.
Expunerea a fost completată de comentariile copiilor, care au rămas surprinși de istoria orașului, al căror nume îl poartă biblioteca, unde vin atât de des, dar despre care nu ştiau aproape nimic. Acum oraşul Târgovişte le-a devenit mult mai apropiat.
Copiilor le-a plăcut ideea de a studia ei înşăşi istoria mai multor oraşe şi a veni în fața colegilor cu expuneri care să trezească interesul.
Larisa Ungureanu






Комментариев нет:

Отправить комментарий