CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 12 февраля 2014 г.

Prezentare de carte

  Bună dimineaţa, mamă de Dumitru Matcovschi


  Astăzi, 12.02.2014, cartea Bună dimineaţa, mamă de Dumitru Matcovschi a fost prezentată clasei a II-a „C”, Liceul Dante Alighieri, profesor Vera Triboi. Volumul a fost propus publicului prin lectura dramatizată a poeziilor: Greieraşul Puiu şi Vioara. După o scurtă trecere în revistă a poeziilor acestei cărţi, elevii, cu mare poftă de citit, au pornit la o lectură exploratorie, expresivă pentru a face cunoştinţă filă cu filă.  

 Ulterior, auditoriul a fost familiarizat cu viaţa şi opera scriitorului Dumitru Matcovschi într-un limbaj simplu, explicit, – născut la 20 octombrie 1939, în localitatea Vadul-Raşcov, r. Şoldăneşti, părinţii se numeau Eudochia şi Leonte, era al 2-lea copil din cei cinci, se juca de-a războiul, de-a mijatca, la şcoală, ce-l mai mult îi plăcea istoria, a absolvit Universitatea Pedagogică Ion Creangă, facultatea de istorie şi filologie, a lucrat la săptămânalul Cultura, redactor şef la revista Basarabia, a scris zeci de poezii, 5 romane, mai multe piese de teatru etc. Tot în contextul biografiei, am narat şi istorioara Ţaca Jenea din cartea Scriitorii când erau copii de Aureliu Scobioală. Apoi, pentru a însuşi mai bine cele studiate, am trecut la un exerciţiu de creaţie. Câţiva copii, cei mai iscusiţi pictori ai clasei, au avut însărcinarea să redee cromatic, pe tablă, câteva din epitetele poeziei Vioara de Dumitru Matcovschi: casă luminoasă, o livadă doldora de roadă, o viţă de vie ce spre soare se mlădie, macii în floare, zarea albastră. Am tălmăcit împreună sintagmele sus-numite, semnificaţia fiecăruia dintre ele, ca apoi să sesizăm mesajul acestor versuri: dragostea de plaiul mioritic, dragostea de vatra strămoşească.

 La final, am făcut un bilanţ pentru a vedea care este impactul acestei activităţi şi am sesizat că elevii au memorizat datele biografice, au savurat din lectura acestor poezii, noi pentru ei, au înţeles mesajul operei lui Dumitru Matcovschi tălmăcit prin intermediul poeziei Vioara. Astfel, copiii au aflat despre o furnică ce bob de grâu în pom ridică (Furnica), de ce plânge Greieraşul Puiu, cum creşte plopul (Plopul), ce a păţit Martinel, de i se cântă de jale (Cântec de jale pentru Martinel), care este Cântecul de leagăn pentru păpuşa Drina, cum joacă hora iepurelul cu-o furnică şi-o pisică, şi cu ursul Martinică, (Hora-Mare), de ce rândunica nu-i ca toată păsărica (Rândunica), despre frunzele ce gălbenesc a toamnă nouă şi îngălbenite plouă (Frunzele), cui dă bunelul măsline, iar bunica îi dă colac? (Urătorii) etc.


Liliana Juc

















Комментариев нет:

Отправить комментарий