CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 21 февраля 2014 г.

Articol


Poeziile Otiliei Cazimir citite copiilor de la grădiniţă

"Poezia Otiliei Cazimir este imaginea perfectă a universului copilăriei în scrsul delicatei poete ieşene .. este cea a unui Gulliver în Ţara piticilor din propria sa perspectivă de om matur - din unghiul copilului care a fost cîndva scriitoarea...."
( Hristu Cîndroveanu)

Otilia Cazimir a fost o cunoscută autoare de versuri pentru copii. Otilia Cazimir iubea copiii şi a început să realizeze creaţii literare pentru ei. Unele din poezii sunt dedicate anotimpurilor, copiilor care sunt harnici si curajosi care spre finalul versurilor apelează la mămica lor. Tot la afecţiunea mamei ajunge orice copil. Prin poezia Tudorel nu vrea să doarmă este dedicată copiilor ce noaptea nu dorm şi se trezesc mereu. O poezie cu versuri simpatice. Poeziile Săptămâna şi Zilele săptămânei unde luni, marti, miercuri, joi si vineri sunt zile muncitoare, sambata si duminica sunt zile de week-end. Îi învaţă pe copii cum se numeşte fiecare zi şi ce zi urmează după ce una se incheie. Deşi poate fi confuz pentru cei mici la inceput, poeziile pentru copii sunt o metodă creativă pentru ca piticii să înţeleagă şi să reţină aceste lucruri. Poeziile Igiena dentară, Despre spălatul pe dinţi şi Poezia periuţei de dinţi  sunt dedicate copiilor fiind o metodă bună de a-i convinge pe cei mici să îşi spele dinţii de lapte după fiecare masăAltă poezie Prietenii igienii : apa, peria şi săpunul  sunt aliaţii de nădejde în igiena de dimineaţă a fiecărui copil şi zi de zi. Este util pentru mămici pentru a-i face pe copiii să realizeze importanţa de a fi curaţi. Ora mesei este o poezie care îi determină pe copiii să mănînce tot ce le dau mămicile. Cântecelul degetelor îi învaţă pe cei mici numele fiecărui degeţel, fiind o poezie foarte simpatică. Deasemenea în creaţia ei găsim şi o colecţie de poezii pentru copiii de gradiniţă şi preşcolari uşor draguţe şi uşor de reţinut ca : Poezie pentru întîlnirea de dimineaţă, Mâna-n joc liniştitor, Azi pisica mea e tristă, Piticii şi Zicere de dimineaţă.
Otilia Cazimir este recunoscută in special şi datorită poeziilor sale pentru copii din volumul "Baba iarna intra-n sat" şi Jucării. Prin aceaste culegeri de versuri scriitoarea creează impresia de basm continuu, cu zâne şi pitici care fac deliciul cititorilor. Poeziile ca : Ţânţarul şi avionul, Puişorul cafeniu, Ariciul - împărat, Alb-iepuraş, Trei răţuşte, Motănaş-motănel, Vara, Licuriciul, Liliacul, Melcul, Abecedarul, A - nflorit o păpădie, Povestea pentru un băiţel, Vulpe cizmăriţă, Bunica, sunt doar cîteva din titluri de poezii ale Otiliei Cazimir care au dat literaturii pentru copii "jucării", "cântece", "poveşti", "fabule", "ghicitori". Copiii sunt primii cititori care culeg impresii asupra lucrărilor închinate lor. Autoarea cucereşte cititorul mic sau mare prin modul de a scrie, de a descrie animalele, fauna şi copilăria. Copii rîmân încîntaţi de poeziile însoţite de imagini bogate în culori şi măiestria artei prin desene frumos evocate în cărţi. Păsările, animalele, gâzele sunt descrise la modul pitoresc caracteristică micilor cititori de a afla ceva din taina vieţuitoarelor nefericite. Micii cititori rămân încîntaţi de destinele lor, de umorul atribuit acestor fiinţe necuvântătoare ale naturii şi copilăriei lor. Micile fiinţe sunt zugrăvite ca de un pictor miniaturist, dar antisentimental. Scriitoarea are darul de a proiecta lumea lor pe un ecran ireal - ca într-un miraj încântător de forme, de culori, de imagini, de cuvinte.

Doina Spătaru

Şef oficiu filiala târgovişte

Комментариев нет:

Отправить комментарий