CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 30 марта 2016 г.

Prezentare de carte


Arta refigii sau un „summum al posibilităților expresive”

Arta refugii. O copilărie transilvană de Paul Goma a fost recomandată cititorilor în cadrul  Proghramul de lectură Chișinăul citește.
Prezentarea cărții a avut loc la Liceul Teoretic cu Profil de Arte Ion și Doina Aldea-Teodorovici, în clasa X, unde profesoară de limba română, doamna Silvia Frimu, este prietena Filialei Târgoviște, dar și a BM „B.P. Hasdeu”.
„Trebuie să recunosc, elevii nu știu mare lucru despre Paul Goma. În manuale nu se scrie. Știu că este o personalitate marcantă a literaturii române, originar din Basarabia. Este autorul a numeroase cărți, a locuit și mai locuiește în Franța, dar lucrurile astea trebuie să le cunoască și elevii. Cred că prin această prezentare de carte ei vor afla mult mai mult despre Paul Goma”.
Am zâmbit la gândul că printr-o prezentare de carte trebuie să le spun elevilor mult mai mult și să găsesc modalitatea de a-i face să citească acest roman, Arta refugii, cât și alte cărți, semnate de Paul Goma, care se află în fondul Filialei Târgoviște.
Am afișat pe tablă câteva foi care-i informau pe elevi că activitatea de azi e legată de Programul de lectură Chișinăul citește și că acest roman, scris de Paul Goma (am afișat și portretul scriitorului) este recomandat persoanelor mature, dar cu ușurință poate fi citit și de un adolescent de 17 -18 ani, datorită stilului său și a „poveștilor” din copilăria transilvană a autorului, care începe cu re-fuga, adică cu refugiul, cu mutatul dintr-un loc în altul. Să vedem, le-am zis, căte titluri de „mutat” are romanul: Ne mutăm, Ne-am mutat, Iar ne mutăm, Ne re-refugiem, Iar ne mutăm, Și încă ne mutăm, Și iarăși, iarăși, Ne re-mutăm – dacă n-am fost repatriați și tot așa. O copilărie tulburătoare, descrisă la vârsta maturității de un condeier care face adevărate minuni cu frazele, cu titlurile, cu amintirile, pe care ni le re-dă, ni le „dăruiește”, ca să știm și noi ce-a însemnat să duci dorul Manei viața toată și să fii basarabean re-fugiat.
Capitolul VI, întitulat În gară, de exemplu, are 12 subcapitole, unsprezece din ele se întitulează Să nu plângi, cel de al doisprezecelea – Nu plâng!
Paul Goma a împlinit vârsta de 80 de ani (s-a născut în 1935 în Mana, Vatici, județul Orhei, Regatul României, cum scrie în Biografia sa, în familia unor învățători, sunt copil de „cadru didactic”)). În urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România. Din tinerețe s-a arătat a fi un spirit rebel, a fost arestat de securitate, persecutat, a făcut și închisoare corecțională la Jilava și Gherla. A debutat cu romanul Ostinato, dar lucrarea a apărut trunchiată, ceea ce l-a nemulțumit pe autor. Mai apoi a expediat manuscrisul în Occident și în 1971 a apărut în limba germană romanul Ostinato în variantă deplină.La salonul de carte avea titulatura de „carte interzisă în România”.
În 1977 familiei Goma i-a fost retrasă cetățenia română, fiind expulzați cu toții în Franța ca apatrizi.
Paul Goma și-a continuat munca de creație, spiritul său combativ fiind mereu cu „ochii” pe tot ce se întâmplă în jur.Este cel mai cunoscut disident din timpul României comuniste și așa a rămas și în prezent, dar și unul din cei mai cunoscuți scriitori postbelici.
Arta refugii. O copilărie transilvană a apărut în 1990. Până în prezent a susținut patru ediții. Flori Bărbulescu consideră că „asemeni Artei Fugii a lui J.S.Bach, textul lui Paul Goma reprezintă un summum al posibilităților expresive, glisând între trecutul idilic și prezentul necruțător, între fantasme și reverii,  într-un timp al alertei”.
Sper că prezentarea romanului lui Paul Goma a trezit interesul și curiozitatea elevilor care, negreșit, vor dori să afle ce e cu această „copilărie transilvană”.

 Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий