Mărţişoare pentru mame!
A fost cea mai originală discuţie / dezbatere! Am decis să schimbăm forma şi modalitatea: în loc să invităm de la un liceu sau şcoală o clasă de elevi, iar peste tot s-a sărbătorit Ziua Mărţişorului, am avut discuţii /dezbateri în cadrul unor întâlniri cu grupuri răzleţe de copii, care au păşit pragul bibliotecii în această zi - prima zi de primăvară.
Am pregătit pentru vizitatori un stend Ziua Mărţişorului - 1 martie şi un poster Mărţişoare pentru mame!
Agenda era destul de variată: de la legenda Mărţişorului până la obiceiul de a oferi un Mărţişor celor dragi, de la istoria Mărţişorului până la diversitatea tradiţiilor legate de acest simbol în cultură ţărilor balcanice, de la filmul Mărţişor până la Festivalul Mărţişor, organizat prima oară în 1967 la iniţiativa muzicologului Gleb Ceaicovschi până la Festivalul Internaţional de Muzică Mărţişor, care are loc în perioada 1 – 10 martie, de la poezii şi cântece, dedicate Primăverii, Mamei, Mărţişorului până la sentimentele pe care le încearcă tinerii care oferă mărțișoare... Întrebarea la care am încercat să găsim un răspuns, a fost Cine şi cui trebuie să ofere Mărţişoare?
În trecut părinţii erau cei care ofereau mărţişoare copiilor, îndemnându-i să fie cuminţi, harnici şi ascultători, urarea tradiţională fiind Un Marte Fericit! Fetele dăruiau mărţişoare pregătite de ele băieţilor. Mărţişoarele erau pregătite, de regulă, în condiţii de casă din lână albă şi din lână vopsită în culoare roşie. În România, în diverse zone, Mărțișorul se sărbătorește diferit, simbolul fiind același.
În alte ţări din Balcani, cum ar fi Bulgaria, Macedonia, Albania unde la fel ziua de 1 Martie are o semnificaţie importantă, mărţişoarele capătă diferite forme: de la mari şi foarte mari, care se atârnă la intrarea în casă, pe pomi, se leagă la gâtul animalelor de casă, până la cele mici pe care oamenii le dăruiesc unii altora.
Aşa s-a făcut, că această zi de 1 Martie a căpătat aici, la bibliotecă, un aspect de sărbătoare. Zâmbetul ne-a însoţit pe toţi, iar Mărţişoarele străluceau ca nişte nestemate în partea stângă a pieptului. Unii tineri au recunoscut că nu le-au dăruit mamelor mărțișoare, dar au ales de pe posterul nostru Mărţişoarele cele mai frumoase pentru mamele lor. Alexandrina, Ana-Maria, Evelina, Valeria, Marin, Marina, Elena şi-au lăsat şi numele pe poster ca o dovadă grăitoare că îşi vor duce până la capăt promisiunea.
Larisa Ungureanu
Комментариев нет:
Отправить комментарий