CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 2 марта 2016 г.

Prezentare de carte



  Femeia în zonele de conflict

În această zi de 2 martie în Republica Moldova se comemorează vitejia şi jertfirea de sine a celor care au luptat în războiul de pe Nistru. 2 martie este Ziua Memoriei şi consemneză începutul conflictului militar cu separatiştii din partea stângă a Nistrului, susţinuţi de mercenari veniţi din Rusia, de cazaci şi de Armata a 14-a a Rusiei, staţionată din perioada sovietică pe teritoriul Republicii Moldova. 2 martie 1992 rămâne a pagină roşie în istoria tânărului stat – Republica Moldova. În această zi, Preşedintele de atunci Mircea Snegur, a autorizat intervenţia militară împotriva forţelor rebele, care atacaseră posturile de poliţie din stânga Nistrului loiale Chişinăului.
Volumul Femeia în zonele de conflict. Istoria verbală este un document incontestabil a acelor timpuri de grele încercări, la care au fost supuşi, în primul rând, locuitorii din stânga Nistrului, dar şi întregul nostru popor. Luptele se dădeau pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. Cartea a fost scrisă de şase ziariste, membre ale Clubuui Ziaristelor 10 + şi editată la Chişinău în anul 2006.
Vladimir Beşleagă în al său Argument se întreabă: „Cine face istoria? Bărbaţii. Cine scrie istoria? Bărbaţii. Femeile o suportă. Femeile o trăiesc. Femeile o suferă…” Tocmai despre suferinţele femeilor, soţii ale combatanţilor care nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă (Maria Lupaşcu), soţii ale martirilor care au făcut parte din grupul Ilaşcu (Eudochia Ivanţoc) , o discuţie cu Olga Căpăţână, ofiţer, care a luptat în Transnistria, istoria Mariei Ungureanu, director la Școala-internat pentru copiii orfani din Bender, aflată sub jurisdicţia Chişinăului, interviu cu Vasilisa Iovcev, soţia lui Ion Iovcev, director la Liceul Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, liceu de limbă română, cu  profesoarele de la acest liceu Raisa Pădurean, şi Tatiana Andrieş, un interviu cu Eugenia Halus, directoarea Liceului Teoretic Evrica dinRâbniţa ş.a
Fiecare istorie este un destin, un destin în care se reflectă tragicile evenimente din anul 1992, cât şi urmările lor. Sunt istorii vii, trăte de oameni concreţi, care vorbesc despre suferinţele lor şi a familiei lor. Sunt istorii care nu ajung în manualele de istorie sau în analele științifice, dar sunt istorii adevărate. Din aceste istorii putem învăţa, putem cunoaşte trecutul, evenimentele de atunci, aşa  cum s-au desfăşurat. Nimic inventat.
Prezentarea cărţii s-a făcut în această zi în repetate rânduri, dat fiind că Ziua Memoriei am consemnat-o împreună cu grupuri de cititori de diferite vârste și de la diferite școli și licee care veneau la bibliotecă.
Ca o vie mărturie a acelor zile sângeroase a fost şi vizionarea unui fragment din filmul Masacrul inocenţilor, realizat de regizorul Victor Bucătaru , care în timpul operațiunilor militare a fost alături de combatanți, voluntari, polițiști pe câmpul de luptă și a filmat,  lăsându-ne mărturiile și scenele de luptă din acele crunte timpuri.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий