CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 17 марта 2016 г.

Prezentare de carte



 Lecții de viață

În cadrul Programului Chișinăul citește a fost prezentată cartea Kinderland de Liliana Corobca, propusă pentru lectură adolescenților. În acest scop, au fost invitați elevii clasei a VII a de la Liceul Teoretic cu Profil de Artă Ion și Doina Aldea-Teodorovici, care au venit la sediul bibliotecii  însoțiți de Veronica Pavlov, profesoară de limba română și Olga Bodaci, bibliotecara liceului.
Prezentarea a început cu date biografice despre scriitoarea Liliana Corobca, născută în Moldova, cu studii serioase în mai multe țări din Europa. Actualmente, locuiește în România. Debutul literar și l-a făcut în 2003 cu romanul Negrissimo, editat la Chișinău, după care au urmat și alte cărți, romane, antologii de poezii, cercetări.
Romanul Kinderland a fost editat în 2013 de Cartea Românească și imediat a „captat” atenția cititorului de peste Prut. Acțiunea din roman are loc în Moldova. E vorba de trei copii: o fetiță de 12 ani pe nume Cristina și doi frățiori mai mici – Dan și Mircea, de care ea trebuie să aibă grijă, fiindcă părinții au plecat după „bani lungi”, cum se spune prin satele moldovenești, în care acum locuiesc doar „bătrânii și copiii”, cum se exprimă protagonista romanului.
Acțiunea din Kinderland poate fi percepută ca niște lecții de viață. Cristina povestește despre „țara copiilor maturi”, care învață din propria experiență cum să supraviețuiască, având un singur vis: să se întoarcă părinții acasă.
Romanul începe cu o întâmplare nu prea fericită pentru unul din frățiori, Dan, de care s-a „lipit” o căpușă. „Căpușa era lipită de burtă, aproape de buric, sugând sângele copilului” (pag.5). Prezentarea cărții a continuat cu o Lecție de viață, întitulată Căpușa. În acest scop, pe un stand, au fost expuse mai multe tipuri de căpușe care „mușcă” oamenii. Unele din aceste insecte pot fi periculoase. De aceea elevilor le-am dat câteva sfaturi utile, ca să știe cum să se păzească de aceste insecte în pădure, în câmp, iar dacă au fost „mușcați” ce măsuri de primă necesitate trebuie să ia și, numaidecât să se adreseze medicului!
De menționat că Lecția de viață le-a trezit interes, cu atât mai mult că și în roman se pune accentul pe faptul că fetița intrase în panică și nu știa cum să procedeze. Până la urmă, Dan a fost „salvat” și cu toții au însușit acestă „lecție de viață”.
Romanul e „plin„ de astfel de lecții de viață, trăite de o fetiță care, prematur, și-a însușit rolul de „mamă” pentru frățiorii ei. Sunt lecții pline de bunătate, tandrețe, altele abundă de cruzime, lașitate, disperare. Aceasta este lumea în care cresc mulți copii din Republica Moldova.
În final, bibliotecara Olga Bodaci a mulțumit pentru această „captivantă prezentare a romanului Kinderland” care, negreșit, va trezi interesul adolescenților.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий