CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 14 февраля 2014 г.

Oră de lectură

 
Cât de frumoasă ești. Antologie 
de Grigore Vieru





     Astăzi, 14 februarie 2014, la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri Vatra, s-a desfășurat Ora de lectură a cărții Cât de frumoasă ești. Antologie de poezie românească, alcătuită de Grigore Vieru. În această antologie care a fost editată la Chișinău în anul 2004 au fost incluse poezii cu  trei “sfinte teme”, cum zicea Grigore Vieru: Mama, Limba Română, Iubirea în creația poeților români plecați la strămoși.
    La activitate au participat beneficiarii Centrului Vatra, elevi de la liceul Dante Alighieri, liceul teoretic arte Doina și Ion Aldea-Teodorovici, gimnaziul Al.Donici, cât și pedagogii de la Centru.
    După o scurtă trecere în revistă a datelor biografice a poetului Grigore Vieru, a fost prezentată antologia de poezie Cât de frumoasă ești,cu un volum de 816 pagini, care începe cu Cântec de leagăn (folclor) și sfărșește cu poezia O rug[ciune de jucărie (fragment), semnată de poetul Cristian Popescu .
   Grigore Vieru visa la o antologie a întregii poezii românești, dar s-a oprint, până la urmă, la cele trei sfinte teme, “esențiale în poezie”, cum a remarcat academicianul Eugen Simion în Cuvânt înainte, care sunt “și temele esențiale ale poeziei sale. În poemele altora el se căta, de fapt, pe sine”.
    Din antologie au fost selectate mai multe poezii din folclor, din creația lui Gheorghe Asachi, Constantin Negruzzi, Vasile Alecsandri, Arcadie Donos ș.a. pe care copiii le-au învățat pe de rost și le-au rostit cu multă tragere de inimă.
     Ora de lectură a continuat cu un recital de poezii din creația lui Grigore Vieru. 


     Foarte activi au fost următorii copii: Muric Cristina, Pistol Valeria, Fana Dumitrița, Untu Valeria, Sanduleac Mihai, Vleju Andreea.
     



Ora de lectură s-a desfășurat în ziua de naștere a lui Grigore Vieru care, dacă ar mai fi în viață, ar fi împlinit 79 de  ani.


                                                                                                                                 Larisa Ungureanu 

Комментариев нет:

Отправить комментарий