CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

понедельник, 17 февраля 2014 г.

Expoziţie virtuală

Otilia Cazimir - 120 ani de la naştere

Născută pe  12 februarie 1894Cotu Vameșjudețul Neamț - d. 8 iunie1967Iași) a fost o scriitoarepoetă, traducătoare și publicistă română, supranumită poeta sufletelor simple, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. A fost cel de-al cincilea copil al învățătorilor Ecaterina și Gheorghe Gavrilescu. Și-a petrecut copilăria în satul natal, iar în anul 1898 familia sa se mută la Iași, unde urmează școala, liceul, apoi cursurile Facultății de Litere și Filosofie, dar fără a susține examenul de licență A debutat în anul 1912 în revista Viața românească, cu poezi, iar debutul în proză a avut loc în anul 1919 în publicația Însemnări ieșene. Cel dintâi volum de poezii, Lumini și umbre i-a fost publicat în anul 1923. A colaborat cu publicațiile Însemnări ieșeneAdevărul literar și artisticLumeaBilete de papagal,Iașul nouIașul literarOrizontGazeta literarăCronica și altele.Între anii 1937 - 1947 a fost inspector al teatrelor din Moldova, iar din anul 1946 devine colaboratoare permanentă a Editurii Cartea Rusă, unde stilizează traduceri din literatura rusă și sovietică. A tradus din literatura franceză (Maupassant), rusă și sovietică (Gorki, Kuprin, Cehov, Fedin, Gaidar ș.a.). A decedat la 8 iunie 1967 la Iași. Pentru bogata sa activitate literară a primit numeroase premii și distincții: Premiul Academiei Române (1927), Premiul Femina (1928), Premiul Național pentru Literatură (1937), PremiulSocietatea Scriitorilor Români(1942),Ordinul Muncii(1954), cl. I (1964).

    Cazimir, Otilia. A murit Luchi... / Otilia Cazimir. - Polirom. - București, 2011. - 144p.
    Este povestea copilariei unei fetite aflate in fata unui moment important din viata sa, inceperea scolii. Ea este eroina unor intimplari hazlii, dar si emotionante, petrecute in vechiul tirg al Iasului, dar care contureaza acel univers idilic propriu fiecarui copil. Dornica sa mearga la scoala, Luchi isi va da seama inca din prima zi ca lumea sa, plina de „mistere si minunatii”, este pe cale sa fie uitata, ea insasi transformindu-se intr-o eleva cuminte si ordonata, pe nume… Casian Alexandra.





    Cazimir, Otilia. Baba Iarna intră-n sat / Otilia Cazimir. - ROXEL CART: București, 2009. - 60p.
    Cartea cuprinde poezii şi pentru cei mici dar şi pentru cei mai măricei cu ilustraţii frumoase.


    Cazimir, Otilia. În aşteptarea lui Moş Crăciun : Poezii şi Colinde / Otilia Cazimir. - Litera: București, 2013. - 64p.
    Dacă încercăm să mai ţinem cont de datini, obiceiuri, mare ne va fi bucuria să descoperim cîteva colinde tare frumoase care ne vorbesc pîna la urmî despre identitatea noastră româneasca. în acest volum ne vom întalni cu autori pe care i-am iubit şi care ne-au emoţionat foarte tare in copilărie: Otilia Cazimir, Alecsandri, Pillat, Labiş, Coşbuc, Eminescu, Elena Farago , Goga. Textele lirice din acest volum plin de zapadă şi copii imbujoraţi care trag sania de sfoară, pan’ se-ntunecă, vor stîrni nostalgia copiilor mai mari şi bucuria, celor mai mici. 








    Cazimir, Otilia. Pagini alese / Otilia Cazimir. - Regis: București, 2013. - 94p.






    Cazimir Otilia. Poezii / Otilia Cazimir. - Ed. Pentru literatură : București, 1964. - 90p.










    Cazimir Otilia. Poezii / Otilia Cazimir. - Regis : București, 2009. - 95p.
Poeziile ei sunt pt copii de 3 la 10 ani, sunt usor de inteles, usor de invatat, usor de retinut pt orice copil.felicitarile mele pt acesta pagina , dati ocazia celor ce au invat aceste poezii sa isi aminteasca de copilarie. 








    Cazimir Otilia. Poezii pentru cei mai mici copii / Otilia Cazimir. - Sedcom Libris : București, 2004. - 112p.
    Cartea contine primele cantecele si poezioare ale copilariei, de la Catelus cu parul cret si Alunelu, la Zdreanta, Catelusul schiop, Ridichea uriasa, Capra cu trei iezi, Pinocchio, Fetita cu chibrituri si alte povesti si poezii pentru cei mai mici copii. In plus, toate textele sunt insotite de imagini de colorat, de jocuri, exercitii si intrebari din text.





    Cazimir, Otilia. Scrieri în proză / Otilia Cazimir. - Junimea : București, 1971. - 365p.
Cartea este comoară fără preţ, în care unii îşi adună cele mai frumoase gânduri, ca alţii să le poată folosi în voie.














Комментариев нет:

Отправить комментарий