CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 23 января 2014 г.

Expoziţie virtuală - Stendhal precursorul romanului modern











Stendhal, pe numele său adevărat Henri-Marie Beyle (23 ianuarie 1783,Grenoble – 23 martie 1842Paris), a fost un scriitor francez renumit pentru finețea analizei sentimentelor personajelor sale și pentru lipsa intenționată de sensibilitate a stilului său. Se crede că Stendhal și-a ales pseudonimul literar ca un omagiu adus lui Johann Joachim Winckelmann, fondatorul arheologiei moderne, născut în localitatea StendalSaxonia-Anhalt (Germania). Stendhal a participat la războaiele care au urmat Revoluției franceze și din perioada Primului Imperiu Napoleonian ca ofițer de dragoni și ca intendent militar. Opera lui Stendhal conține atât texte autobiografice (ca Viața lui Henri Brulard) cât și romane dintre cele mai frumoase ale literaturii francezeRoșu și NegruLucien LeuwenMânăstirea din Parma.Roșu și Negru este primul mare roman al lui Stendal și primul care combină în mod subtil descrierea realității sociale cu acțiunea romanescă, (după Erich Auerbach în celebrul său studiu Mimesis). Julien Sorel, personajul central al romanului, este într-un sens produsul pur al epocii sale. Transportat de ambiție, după lectura Memorialului din Sfânta Elena al lui Napoleon, conștient că de la Revoluție nu numai nașterea ci și meritul personal are importanță, eroul visează să devină un nou Bonaparte. Opera lui Stendhal este profund inspirată din propria sa viață, romanele lui constituind o autobiografie ideală a scriitorului. Julien Sorel, Lucien leuwen, Fabrice del Dongo sunt cei care Stendhal ar fi visat să fie. Există trei tipuri de opere autobiografice la Stendhal: pe de o parte, Stendhal a scris timp de ani și ani un ''Jurnal'', conținând evenimentele din viața sa; pe de alta, marile opere autobiografice intitulate Viața lui Henri Brulard și Amintirile unui egoist. Acestea urmăresc aceeași idee ca Jurnalul, dar și ideea Confesiunilor luiRousseau, aceea a autocunoașterii, dar se deosebesc de Jurnal fiind scrise a posteriori.


Stendhal. H. M. Armance. - Bucureşti : Lira, 2012. - 272p.

În aceste câteva pagini, odată cu apariţia intrigii sub forma unei scrisori falsificate, se desfăşoară atât de succinct evenimentele încât este imposibil să mai poţi lăsa cartea din mână până la deznodământul oarecum brusc şi neaşteptat, dar cu siguranţă impresionant.










Stendhal, H. M. Despre Iubire. - Bucureşti : Deceniu, 2009        . - 256p.

Romanul ne prezintă că î n dragoste, barbatii se expun framantarilor tainice ale sufletului, femeile se expun batjocurii publicului. Ele sunt mai timide, si de altfel, opinia publica conteaza mult mai mult pentru ele, caci trebuie neaparat sa fie respectata. Ele n-au mijlocul sigur de a subjuga opinia, punandu-si o clipa viata in pericol. Femeile trebuie sa fie deci mult mai neincrezatoare.



 Stendhal, H. M. Lucien Lewen. - Bucureşti : Cartea Românească, 1972. - 636p.

Lucien Leuwen a cunoscut o gestaţie mai lungă, dar cu toate acestea insuficientă de a duce la capăt istorisirea unei dragoste care urma să fie împlinită într-o a treia parte a romanului, rămasă numai in stare de proiect. Dar înainte de a-i divulga sfîrşitul, să începem cu geneza acestei povestiri. Una dintre bunele prietene ale lui Stendhal, — şi prin acest epitet înţelegem cele ce i-au rezistat.



Stendhal, H. M. Mănăstirea din Parma. - Bucureşti : Regis Group, 2004. - 496p.

Romanul are o acţiune palpitantă în care dragostea e povestită ca o aventură specială, dar tot ca o aventură. 





Stendhal, H. M. Roşu şi negru. - Bucureşti : Adevărul, 2009. - 560p.

Romanul Roşu şi negru , este, în primul rând, după cum anunţă şi subtitlul o nuanţată frescă socială şi istorică a secolului al XIX-lea. Sunt dezvăluite, de exemplu, amănunte mai puţin cunoscute despre Revoluţia din iulie 1830 – acţiunea romanului fiind plasată între 1826 şi 1831 – sau este vizată, critic şi ironic, diferenţa de mentalităţi dintre Paris şi provincie.

Viaţa lui Henry Brulard : Amintiri egoiste. - Bucureşti : Minerva, 1989. - 223-285p.

Romanul relevă nişte memorii în genul Confesiunilor lui Rousseau, mult mai neglijent redactate, însă, lucru de apreciat, prea puţin afectate sau romanţate ca acestea din urmă. Mare parte a amintirilor sale vorbesc despre o perioadă de circa 16 ani, şi anume copilăria petrecută în sânul familiei sale din Grenoble.




Stendhal, H. M. Napoleon. - Bucureşti : Ideea Europeană, 2008. - 438p.

Stendhal este deopotriva unul din primii istorici care au scos in evidenta principiul moral care sustinea fatada oficiala a regimului, si cum primul Imperiu era ajutat de aceasta emulatie care tindea catre aceleasi satisfactii, catre aceeasi nevoie de a straluci, de a se remarca, de se distinge cu orice pret.




Stendhal, H. M. Vanina Vanini. - Ch.. Arc, 2009. - 64p.

Cartea are o utilitate strict didactică, lectura lor fiind cea mai sigură, cea mai ieftină şi cea mai bună metodă de studiere a unei limbi străine.Volumele bilingve conţin textele în original şi traducerea artistică a acestora. Ele pot avea aplicare didactică, dar pot fi citite şi din simplă plăcere.





Комментариев нет:

Отправить комментарий