CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

суббота, 18 января 2014 г.

Expoziţie virtuală


Leo Butnaru - poet, prozator, eseist - 65 ani de la naştere

Leo Butnaru s-a născut în 5 ianuarie 1949 în comuna Negureniraionul Telenești, din RSS Moldovenească (astăzi, Republica Moldova, fiind fiul lui Teodor și al Anastasiei Butnaru (n. Munteanu). Este licențiat în jurnalism și filologie al Universității din Moldova (1972). A activat în presa periodică, de la redactor la redactor-șef: „Tinerimea Moldovei”, „Literatura și arta”, „Moldova”. A debutat cu placheta de versuri Aripă în lumină (1976). În ianuarie 1977 devine membru al Uniunii Scriitorilor din URSS; în septembrie același an, este eliberat din redacția ziarului "Tinerimea Moldovei" pentru promovarea spre publicare a unui eseu despre M. Kogălniceanu care contravenea liniei ideologice oficiale. În perioada 1990-1993 a fost vice-președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Din 1993 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. 1998-2005 - președinte al Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România. Din 2005 - membru în Consiliul, iar din 2009 - și în Comitetul Director al USR. Din octombrie 2013 - președinte al Filialei Chișinău a USR, membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România.

Butnaru, Leo. Altul, acelaşi / Leo Butnari. - Bucureşti: Litera, 2003. - 284p.

"Poezia lui Leo Butnaru împlineşte imaginea unui poet care şi-a înţeles perfect destinul, mai curînd drumul pe care şi l-a ales ca pe o împăcare cu sine. Scriind între Prut şi Nistru, pare a fi un răzeş uitat acolo de timp, sau "cavaler al veselei figuri", cum spune într-un poem ... Cîntecul lui se aude zolnic, ceas de ceas aici, de partea cealaltă a Prutului. Cartea lui oferă imaginea unei creaţii bogate şi variate."






Butnaru, Leo. Arlechinul şi delfinul / Leo Butnaru. - Chişinău.: Prut Internaţional, 2001. - 32p

"Cartea cuprinde o selectie de versuri cu un diapazon tematic variat: frumusetea naturii, obiceiurile stramosesti, tara, mama etc. Bunicul Ion Creanga, Iata cum a concertat circul ambulant, Un ciot si jumatate, Floarea, Cu uratul s.a. sunt poezii pline de lumina, scrise cu multa dragoste pentru fascinanta lume a copilariei. Versurile lui Leo Butnaru ii invata pe copii un lucru simplu si temeinic: sa fie ei insisi in orice imprejurare. Si, desigur, sa reflecteze asupra lumii care ii inconjoara, sa-si puna intrebari, sa caute raspunsuri. Caci fara ganduri cum sa cresti? Se intreaba (intrebandu-i si pe copii) poetul."


Butnaru, Leo. Căruţul cu îngeri / Leo Butnaru. - Chişinău.: Prut Internaţional, 2004. - 32p.

"Versurile lui Leo Butnaru sunt scrise cu multă dăruire pentru fascinanta lume a copilăriei. Poeziile selectate pentru prezenta culegere captivează prin ingeniozitatea subiectelor extrase din viaţa cotidiană a copiilor (Vocile din curtea noastră, Ce să fac?, Insomnie, Nu râde de râs! etc.), prin umorul fin şi spiritul de observaţie deosebit, găsind răspunsuri pentru mai multe întrebări curioase şi, desigur, prin modul în care îi îndeamnă pe copii să descopere lumea înconjurătoare (A privi pentru a şti, Problema cu leii, Dacă soarele e lipsă, Biblioteca, Caii străbunilor arcaşi etc.). "



Butnaru, Leo. Ceasornicul din măr :povestiri pentru copii / Leo Butnaru. - dEVA : eMIA, 2002. - 24p.

"Cartea face parte din Colecţia Poveştile Copilăriei. Autorul a inclus în această carte 8 povestiri captivante pentru copii despre natură, animale, păsări şi altele, frumos ilustrate de pictorul Radu Roşian. Dacă doriţi să aflaţi de ce ciocârlia nu-şi face cuibul în copaci (Cuibul ciocârliei), cu ce seamănă norii (Cu ce seamănă norii?), de ce punguţa are patru bani (Punguţa cu patru bani), cum a inventat Călin mărul cu ceasornic(Ceasornicul din măr) şi alte curiozităţi, vă invităm la bibliotecă să citiţi această carte."


Butnaru, Leo. Cu ce seamănă norii / Leo Butnaru. - Ch. : Prut Internațional, 2003. - 32 p.

"Cartea Cu ce seamănă norii?  Eroii nuvelelor lui Leo Butnaru: scriitorul Gelu-de-Trei-Ani (care vrea să scrie Punguța cu... patru bani), Călin (băiatul care are un măr cu ceasornic), frații Stelian și Steluța (meșteri neîntrecuți la făcut cuvinte: mielul mieluiește, ieduțul ieduiește, bobocelul bobocește etc.) și alții, sunt copii inventivi, cu un spirit de observație deosebit și cu un rafinat simț al limbii. Scenetele Melcul și semaforul, Cântecul captivează atât prin ingeniozitatea dialogului, jocurile de cuvinte sclipitoare, umorul fin, cât și prin temeinicia mesajului: ele sunt un inspirat elogiu adus prieteniei, bunului-simt, frumuseții creației."

Butnaru, Leo. La desfrunzirea brăduţilor / Leo Butnaru. - Chişinău.: Hyperion, 1991. - 64p.

Este o carte cu scenete şi nuvele pentru coii. Cartea este destinată să le trezească interesul pentru lectură şi pentru a cunoaşte sensul cuvintelor şi textului prin ea.



Butnaru, Leo. Copil la ruşi / Leo Butnaru. - Bucureşti : Ideea, 2008. - 240p.

"De sorginte autobiografica, acest roman socant constituie un document al vietii in Vestul Imperiului Sovietic. Scris intr-un stil extrem de viu, articulatia frazei fiind de o simplitate tusanta, Leo Butnaru, unul dintre cei mai importanti scriitori romani din Basarabia, ne ofera o opera literara de prim raft. "



Butnaru, Leo. Perimetrul cuştii / Leo, Butnaru. - Bucureşti : Cartea Românească, 2005.- 288p.

Perimetrul custii este un jurnal (1972-1978) al spatiului discretionar, in care cartile ard dinainte de a fi scrise, iar cuvintele tac, ca intr-un cosmar, inainte de a fi rostite. Perimetrul custii isi extinde laturile pe toata suprafata Estului rosu european. Sub imperiul nemilos al cenzurii, singur jurnalul poate fi o marturie autentica a vietii artistului "sub vremi". Leo Butnaru reuseste performanta de a iesi din cusca ideologica impusa, eliberindu-se prin creatie.

Комментариев нет:

Отправить комментарий