CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 15 января 2014 г.

Oră de lectură


Luceafărul 
de Mihai Eminescu



                                 











     La ora de lectură au participat elevii cl.VII c de la Liceul Teoretic de Arte Doina şi Ion Aldea Teodorovici, care au venit însoţiţi de profesoara de limbă română, doamna Frimu. După o expunere a datelor biografice a poetului Mihai Eminescu: copilăria, anii de studii, activitatea, a avut loc şi un mic recital din poezia Luceafărului literaturii noastre. Au fost declamate poeziile: Ce-ţi dioresc eu ţie, dulce Românie!, O, mamă, dulce mamă, Somnoroase păsărele ş.a. Uneori doamna Frimu declama primul vers, iar elevii continuau poezia.
S-a văzut că mulţi elevi cunosc şi poemul Luceafărul, declamând mai multe versuri din acest celebrul poem.
     Elevii au luat cunoştinţă cu un scurt istoric al poemului: originile, durata lucrurlui asupra acestui poem, când a fost publicat prima oară, de ce este considerat o capodoperă a literaturii române.
La fel, elevii au fost infornaţi că poemul a fost ecranizat de către cineastul Emil Loteanu în 1986. Filmul se numeşte Luceafărul. În film au fost incluse şi fragmente din baletul Luceafărul, muzica Eugen Doga, montat pe scena Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău.
În final, au fost citite mai multe fragmente din poemul Luceafărul şi commentate.
Cu ocazia Zilei de naştere a lui Mihai Eminescu, copiii au pregătit şi o expoziţie de desene, care ilustrează versurile poetului.
Şi biblioteca, unde s-a desfăşurat Ora de lectură, a pregătit o expoziţie din creaţia marelui poet.

                                                                                                                              Larisa Ungureanu 


Комментариев нет:

Отправить комментарий