CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 16 января 2014 г.

Expoziţie virtuală


Iulian Filip - poet, scriitor, dramaturg, folclorist



Poetul, prozatorul, dramaturgul şi folcloristul Iulian Filip s-a născut la 27 ianuarie 1948, în satul Sofia, raionul Drochia, Republica Moldova în familia lui Ion şi Ana Filip.
De la debutul său editorial din 1974 cu placheta de versuri ”Neîmpăcatul meşter”şi până în prezent rămâne un poet îndrăgit al copiilor şi maturilor, autor de versuri pentru numeroase cântece, neobosit cercetător ştiinţific.
Poetul Iulian Filip, este o prezenţă notorie în literatura Republicii Moldova, iar aportul Dlui la dezvoltarea managementului cultural din perioada de renaştere naţională şi până în prezent este o contribuţie semnificativă pentru cultura noastră.
Debutează cu placheta de versuri Neîmpăcatul meşter (1974), în care motivele universului adolescentin se întâlnesc cu cele folclorice. ÎnCerul fântânilor (1977), Dialoguri primordiale(1978), Hulub de poştă (1983), Unde eşti?(1987), Cafea neagră (1989), Tir de nisip (1991),Dansul timizilor (1994) şi Seminţele mărului oprit (1998), autorul cultivă un vers clasic, tradiţional, sugestiv. Filip contribuie la dezvoltarea poeziei şi dramaturgiei pentru copii prin numeroase cărţi, între care Casa fiecăruia(1980), Cenuşar-Voinicul şi Cenuşăreasa-Mireasa (1981), Facă-se voia ta, Sfârlează!(1985), Colacul-marele, frate bun cu soarele(1988) etc.
Piesele sale pentru copii şi pentru cei mari au fost montate în câteva spectacole. În proză s-a afirmat prin romanul eseistic Cobaiul nu triumfă (1996), iar în folcloristică, prin cărţile Teatrul popular (1981) şi Trimiţi „Căluţul"? (1983). Filip este şi autor de texte pentru cântece de factură populară, corale şi de estradă, autor de librete.


Filip, Iulian. Bibliografie. – Ch.: Litera, 1998
Prezenta bibliografie ne stă mărturie a activității multilaterale a lui Iulian Filip.”
Cartea este împărțită în două părți mari: Opera, care conține lucrările scrise de Iulian Filip și Viața și activitatea litearară, care include materiale despre viața și creația sa.





Miracolul scenei în arta populară./Teatrul popular din Basarabia şi Bucovina de Nord: Afirmarea dramaticului şi poetica sincretică. - Ch.: S.C. „Profesional Service” SRL, 2011 p. 256
Autorul cărţii Iulian Filip ne-a dezvăluit unele lucruri minunate despre teatrul popular, volumul cuprinde trei capitole Afirmarea dramaticului; Poetica sincretică; De la teatrul fiecăruia la teatrul lumii.
Filip, Iulian.  Care-s sălbaticii? Teatru iulian. – Târgovişte:Bibliotheca, 2010
Exotismul teatrului iulian se alimentează substanțial din bogata faună a teatrului popular, pe care Iulian Filip, reputat folclorist, a cunoscut-o și a valorificat-o încă de la începuturile carierei sale academice și scriitorești.” Alexandru Grecu


Filip, Iulian.Când pe morți îi strâng pantofii, cum e mersul celor vii?. – Târgoviște: Bibliotheca, 2006
Prin eseurile, sutele de eseuri scrise de-a lungul de ani, Iulian Filip a dovedit că are calități de radar: el vede ce se ascunde dincolo de un eveniment sau altul, el ne spune ce se află de partea cealaltă a unui zid de confuzii și îndoieli, a cui este dreptatea într-o mulțime în care toți vorbesc în același timp… El face o biografie a prezentului. Scriitorul vorbește despre prezent, dar fără să uite trecutul și fără să înceteze să viseze viitorul.” Nicolae Dabija
Filip, Iulian. Cumpăna cucului: catrene, haikuuri, desene. – Ch.: „Profesional Service” SRL, „Magna-Princeps” SRL, Bibliotheca, Târgoviște, 2011
 Culegerea de poezii Cumpăna cucului este publicată în memoria sculptorului Tudor Cataragă, iar fiecare pagină este însoțită de către o lucrare grafică a lui Iulian Filip.

Filip, Iulian.Cobaiul nu triumfă. – Ch.: Cartier, 1996
Cobaiul nu triumfă este un roman-divertisment care conține date autobiografice cu grafică de Iulian Filip. Prin acest roman, autorul încercă să se descopere pe sine, prezentându-ne astfel, o operă din 30 de capitole care toate ni-l povestesc pe Iulian Filip.


Filip, Iulian. Fir de nisip. – Ch.: Hyperion, 1991



Filip, Iulian. Fir întins. – Ch.: Prut Internațional, 2008
Noua proză a lui Iulian Filip rămâne fidelă vechiului registru stilistic al prozatorului-poet: liric-grav, meditativ-existențial, axat pe o partitură cu multe voci, ironic-sentimental.” Mihai Cimpoi


Filip, Iulian. Linii și cuvinte comunicate. Declarții de dragoste. – Ch.: Princeps, 2007

Poeziile, catrenele și haiku-urile din acest volum sunt dedicate prietenilor săi din Republica Moldova dar și din alte țări, așa că acestea sunt traduse în mai multe limbi, și anume: limba rusă, italiană, engleză, franceză, spaniolă, niponă și sârbă.




Filip, Iulian. Foarfeca lui Urecheanu: Publicistică. – Ch.: Grafema Libris, 2003
E un portret din mers a lui Serafim Urecheanu, portret risipit în majoritatea acestor tablete, dar e mai ales un portret al acestui segment de istorie a Chișinăului și Republicii Moldova, cărui personalitatea, felul de a fi al descendentului din Larga i-a imprimat – deja! – urmele sale inconfundabile, deslușite.” Iulian Filip
           
Filip, Iulian. Luna-i una: Poezii de dragoste și de durere din dragoste ori din lipsă de dragoste. – Ch.: Tipogr. AȘM, 2009

                         


Filip, Iulian. Mergătorul: desene și catrene iuliene. – Ch.: Editura Uniunii Scriitorilor, 2007
Desene și catrene iuliene.


Filip, Iulian. Puținul (m)eu; Urmele frumoase. – Târgoviște: Bibliotheca, 2010
Am visat întotdeauna la o carte, pe care să o citească umăr la umăr cei în vârstă (părinții, buneii, frații și surorile mai mari), iar copiii să tragă, intrigați și nerăbdători, cu ochiul: oare ce găsesc bun cei mari în carte? [...] Poeziile cele mai dragi le-am selectat cu gusturile celui care am ajuns să fiu astăzi și... iată-le.” Iulian Filip

Filip, Iulian. Îmi pare bine să știu că ai vrea să mă știi: Bibliografie. – Ch.: Princeps, 2008

Cartea începe cu tabelul cronologic a lui Iulian Filip și ne prezintă toate scrierile și lucrările sale: versuri, proză, dramaturgie, traduceri, prezentări grafice, dar și diverse interviuri și distincții din viața marelui poet.

Filip, Iulian. Dansul timizilor. – Ch.: Litera, 1994


Cartea cuprinde o serie de catrene moderne însoțite de desenele autorului.









Cărți pentru copii

Filip, Iulian. Din neamul lui Păcală. – Ch.: Museum, 1996

Culegere de poezii pentru copii cu ilustrații colorate de Sergiu Puică.



Filip, Iulian. Moara cu plăcinte. – Ch.: Prut Internațional, 2007
Moara cu plăcinte este o carte cu 3 părți și include „Dialoguri”amuzante, „Scenete„ despre Tândală și Păcală și „Piese” despre insecte și animale. Operele sunt pentru copiii de toate vârstele și pot și ușor jucate și înscenate la lecții.


Filip, Iulian. Nucul cu o singură nucă. – Ch.: Prut Internațional, [2007]
Poveștile din această culegere, împreună cu ilustrațiile lui Oleg Cojocaru au ca subiect momente din lumea plină de farmec a copilăriei și vietăților care ne înconjoară și sunt potrivite copiilor de toate vârstele.

Filip, Iulian. Plăcințele cu mărar. – Ch.: Prut Internațional,[2007]
Poeziile hazlii și desenele interesante de Oleg Cojocaru din cartea dată învață copiii lucruri frumoase și îi ajută să crească mari și buni.






Filip, Iulian. Rochița leneșă. – Ch.: Prut Internațional, 2009
Cartea include o serie de poezii despre mamă, natură, copilărie și tradițiile sărbătorilor de iarnă. Poeziile sunt completate cu ilustrații colorate și haioase de Lilia Popa.


Să trăiți, să-nfloriți! / Florilegiu selectat și pregătit de Iulian Filip. – Ch.: Prut Internațional, 2011
Am ales din cele mai frumoase și mai în stare să ajungă la voi colinde, urături, reprezentații teatrale populare, sorcove, urări de semănat, de chiralesă, cu care să vă ajut să deschideți poarta spre luminoasele biblioteci și arhive, unde e mai multă, mai întreagă zestrea spirituală străveche a neamului nostru – oglindă miraculoasă, în care să vă vedeți întreaga ființare în timp și spațiu” Iulian Filip




Комментариев нет:

Отправить комментарий