CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 15 декабря 2011 г.

Să avem grijă de sănătate



Clubul „Sănătatea pentru toți” a avut ultima ședință în acest an. Care s-a desfășurat în două etape. La prima au participat elevi din clasele a V-VII de la liceul „Dante Aligieri”, iar la a doua ședință – elevi de la liceul profesional nr. 1, cl X, specialitatea: bucătari.
Formatul ședințelor: lecții interactive. Lecțiile au fost susținute de medicul chirurg, scriitorul Vladimir Halipli. Moderatoare: Larisa Ungureanu
Elevilor de la „Dante Alighieri”le-a fost prezentat tema: Regimul zilei. Cum se face un regim, asupra căror monete trebuie atrasă atenția, șa ce sunt bune pauzele, cum pot fi folosite, de ce este necesar consumul apei plate, a fructelor, de ce este necesara mișcarea, sportul, de ce nu este bine să consumi Coca-Cola, de exemplu, și alte băuturi care pot dăuna sănătății. Elevii au pus întrebări, au primit răspunsuri, au făcut comentarii. Elevii de la liceul profesional nr. 1 au avut ca temă: Alimentația. Este una din temele care fac parte dintr-un cilcu de lecții întitulat „Medicina omului sănătos”. Elevii din această clasă sunt veniți de la țară. Mulți din ei pentru prima oară au pășit pragul bibliotecii „Târgoviște”. Ei au venit însoțiți de diriginta, domnișoara Ludmila. Pentru tiți a fost o revelație să asculte leția doctorului Halipli și să afle sănătatea este cel mai mare bogăție a unui om și că de sănătate trebuie să ai grijă în primul rând. Fiindcă acești elevi sunt viitori bucătari, lecția a fost dedicată alimentației și consumului de alimente. Amintim, că acest Club – „Sănătatea pentru toți” își desfășoară actvitatea în fiecare joi. A fost fondat la inițiativă doctorului și scriitorului Vladimir Halipli, având ca obiectiv promovarea modului sănătos de viață în rândul cititirilor. Pe parcursul acestui an au avut loc circa 35 de ședințe la care au aprticipat aproximativ 400 de cititori. Se știe că și la nivelul Miniserului Educației problema modului sănătos de viață este pusă în cel mai serios mod. În curând, opțional, în școli profesionale și colegii va fi studiată o nouă disciplină ”Decizii pentru un mod sănătos de viață”, care este parte a unui proiect „Educație pentru sănătate”.
Scriitorul Vladimir Halipli, fiind medic, și-a dat seama că e mult mai important să ai grijă de sănătate, decât să ajungi pe masa de operație. Aceasta încearcă să explice de fiecare dată elevilor, profesorilor, altor categorii de cititori care participă la lecțiile domniei sale.

Larisa UNGUREANU


вторник, 13 декабря 2011 г.



     In Memoriam Leonida Lari


În ziua când distinsa poetă a fost petrecută pe ultimul drum, la filiala „Târgoviște” a avut loc o Oră de lectură din poezia Leonidei Lari.
După ce am revenit de la cimitir, am invitat pe toți cititorii care se aflau la acea oră în incinta bibliotecii, invitându-i la un recital de poezie. Erau elevi, studenți care au lăsat cărțile și studiul lor și s-au apropiat de stendul pe care au fost expuse cărțile Leonidei Lari, aflate în fondurile bibliotecii „Târgoviște”. Ne-am amintit cu toții de anii de glorie, când Leonida Lari a participat la redeșteptarea națională, a mobilizat masele în luptă cu totalitarismul sovietic, a îmbărbătat mulțimea de oameni de la diverse mitinguri, făcându-i să creadă în adevărul istoric și în izbândă.
Leonida Lari (Liubov Tuchilatu) s-a născut la 26 octombrie 1949, în satul Bursuceni, raionul Sângerei, și a decedat la 11 decembrie 2011, Chișinău. A fost poetă, publicistă, politiciană și militantă pentru reunirea Basarabiei cu România.
Leonida Lari s-a aflat printre fruntașii Mișcării de eliberare națională din Republica Moldova în perioada 1988-1991. A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS și în Parlamentul României.
A scris poezii din anuu de școală. A debutat la revista „Nistru”. A editat mai multe cărți de poezie, inclusiv, poezii pentru copii. O poezie pe care o știu mulți copii se numește „Pâinea”.

Să nu arunci, copile,
Pâinea jos nicicând
Că undeva, departe,
Plânge-un copil flămând. 
Şi cată-un colţ de pâine
Prin urne-nfrigurat,
Şi dacă nu-l găseşte
Adoarme-nlăcrimat. 
Şi-n somn ce i se-arată,
Tu să-ţi închipui poţi?
Pământul ca o pâine
Ce-ajunge pentru toţi!
La Ora de poezie din 13 decembrie au fost spuse mai multe poezii din opera Leonidei Lari. Așa, lângă modesta expoziție au răsunat versurile: Dulcele foc, Mica sirenă, Daimonul meu, Lui Ovidiu, Moldova și alte poezii.

Larisa UNGUREANU

среда, 7 декабря 2011 г.

Lansare de carte


Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova

La 7 decembrie 2011 Filiala „Târgovişte” a găzduit lansarea volumului „Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova”. Lansarea a avut loc în prezenţa domnilor Victor Juc, doctor în filosofie, Institutl Integrare Europeană şi Ştiinţe Publice al AŞM, Mihai Adaugi, doctor în istorie, Constantin Manolache, doctor în politologie, Ion Xenofontov, doctor în istorie, colaboratori ai Institutului de Crcvetări Enciclopedice al AŞM.
Doamna Ludmia Plopa, directorul Filialei „Târgovişte”, a prezentat şi invitaţii la caest eveniment : Tatiana Caraman, profesor de istorie, şc. Profesională nr. 9, Stăvilă Parascovia, profesoară de istorie, Chişinău, liceul „Mihai Viteazul”, Străşeni, Veronica Conovali, profesoară de istorie, liceul coregrafic, Chişinău, Valentina Ciobanu, bibliotecară, liceul „Dante Alighieri”, Chişinău, Jangă Snejana, profesoară de istorie, liceul „Mihai Sadoveanu”, Chişinău,cât şi elevi de la şc. Profesională nr. 9, liceul „Dante Alighieri”. Dl. Ion Xenofontov a făcut o amplă prezentare a cărţii, menţionând că apariţia acestui volum a fost posibilă datorită Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Instituţia Publică „Enciclopedia Moldovei”, coordonator şi redactor ştiinţific, dr Silviu Andreiş – Tabac. Autorii volumului sunt cunoscuţi oameni de ştiinţă din Republica Moldova, personalităţi marcante, cum ar fi: Ana Boldureanu, doctor în istorie, Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, Petru Costin, cercetător ştiinţific, Muzeul Armatei Naţionale, Vladimir Bogdan, Aparatul Preşedintelui RM, Constantin manolache, doctor în politologie, Instituţia Publica „Enciclopedia Moldovei”, Mihai Patraş, doctor în economie, profesor universitar, USM, Vravara Buzilă, doxctor în filologie, Muyeul Naţional de Etnografie şi Istorie naturală, Mariana Şlapac, doctor habilitat în studiul artelor, vicepreşedinte al AŞM, Vitalie Ciobanu, doctor în istorie, Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, Silviu Andrieş – Tabac, doctor în istorie, Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM, Ion Xenofontov, doctor în istorie, Instituţia Publică „Enciclopedia Moldovei” ş.a.
Volumul este alcătuit din: Cuvânt înainte, semnat de acad. Gheorghe Duca, Preşedintele AŞM, Introducere, după care urmează material reprezentativ - imagini peizagistice, specifice republicii noastre, imgini ce reflectă tradiţii şi ritualuri simbolice, vestimentaţie simbolică, la fel este expus un prortret al domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, „cel mai autentic portret votiv al lui Ştefan cel Mare”, după cum a menţiinat Ion Xenofontov, imaginea Eminescu – arbore de E. David. Lucrearea cuprinde 11 capitole, Tabel cronologic, Bibliografie selectivă şi Tabula gratulatoria. Volumul este bogat ilustrat cu imagini din arhivă, fotografii, timbre etc. De exemplu, stema de stat a Republicii Moldova, care este prezentată în contextul istoric, evoluţia logică în context cu spiritualitatea românească sau drapelul de stat, tricolorul. Despre tricolor a vorbit în cunoştinţă de cauză dl Mihail Adaugi, care a povestit asistenţei despre adoptarea drapelului de stat de către primul Parlament al RM, a stemei de stat. „Avem două date importante, pe care trebuie să le memorizăm: 27 martie 1990 - adoptarea Drapelului de Stat, triclorul şi 3 octombrie 1990, când Parlamentul a adoptat Stema de Stat, a ţinut să sublinieue dl Victor Juc. Volumul are o importanţă civică, indiferent de provenienţa etnică, trebuie să fim patrioţii acestui pământ”.
Acest volum a fost înalt apreciat în presă. Dr. În juridică Mihai Taşcă crede că „Simbolurile Naţionale ale Republcii Moldova” este o „lucrare de pionerat care ne reprezintă” (Timpul, 1 aprilie 2011). Acad. Mihai Cimpoi, dr. Hab. Vasile Bahnaru con- sideră că „Volumul „Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova” este sub toate aspectele remarcabil şi constituie un autentic vandemecum în procesul de educare naţională şi spirituală a întregii populaţii a Republicii Moldova” (Literatura şi arta, 31 martie 2011). Acad. Andrei Eşanu menţioneazî că „volumul este un tratat ştiinţific de cea mai elegantă ţinută academică şi grafică şi, indiscutabil, este una dintre cele mai reprezentative realizări ştiinţifice academice ale Institutului de Studii Enciclopedice” (Săptămâna, 15 aprilie 2011). Membrul de onoare a Academiei Române Nicolae Dabija scrie în săptămânalul „Literatura şi Arta” că volumul este o „adevărată enciclopedie a simbolicii naţionale” (10 martie 2011). Volumul „Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova” a fost înalt apreciat în cadrul Salonului Internaţional de Carte de la Biblioteca Naţională a RM, fiind considerat Cartea Anului 2011. Asistenţa a ascultat cu mare atenţie expunerile savanţilor, adresând în final mai multe întrebări legate de tricolor, stema de stat, istoria Republicii Moldova.
Larisa Ungureanu

воскресенье, 4 декабря 2011 г.

Conferinţa: Programul: Chişinăul citeşte o carte.


În acest an, conferința s-a desfăşurat în două etape. Prima etapă a inclus discuția în jurul romanului lui Savatie Baştovoi „Diavolul este politic corect” și a avut loc la 16 noimebrie în incinta BM „B.P. Hasdeu”.
Filiala „Târgoviște” a foste prezentată de 5 cititori și 3 bibliotecari.
1.Postu Ana, cl XII, liceul profesional nr. 1
2.Canja Ana, studentă, an. I, UTM
3.Lipeț Sanda, absoilventa liceu, în căutare de lucru
4.Lipeț Margareta, lector conferențiar USM
5.Adaăscălița Valetia
6.Plopa Ludmila, director
7.Juc Liliana, șef oficiu
8.Ungureanu Larisa, bibliotecar
La conferință a vorbit Postu Ana. Ea s-a referit la personajul principal Iacob Kohner, la felul cum a ajuns el la credință prin Biblia moștenită de la mama sa, dar și prin întâlnirea cu Vik, cu familia acestuia. A vorbit despre mama lui Iacob, despre tema romanului, o temă actuală cu multe conotații educaționale. O temă actuală a romanului s-a dovedit a fi și comunicarea prin Internet prin site-urile de socializare.

       A doua etapă a conferinței a avut loc pe data de 23 noiembriei s-a desfăşurat la Filiala „Transilvania”. Aici a fost pus în discuție romanul „Cel rătăcit” de Aurelian Silvestru. Filiala „Târgovişte” a fost prezentată de 5 cititori și 2 bibliotecare.
1.Crijanovschi Nina, cl.X, liceul profesional nr. 1
2.Gârlea Doina, același
3.Poiană Cristicna, același
4.Dobândă Ana-Maria, același
5.Popil Elena, cl. XI, liceul teoretic „Columna”.
6.Plopa Ludmila, director
7.Ungureanu Larisa, bibliotecar.
Din partea bibliotecii au vorbit: Poiană Cristina, care a menționat importanța educațională și emotivă a romanului „Cel rătăcit”; Ungureanu Larisa – a acentuat importanța Programului Chișinăul citește o carte, cât și munca bibliotecarilor în promovarea cărții lui Aurelian Silvestru „Cel rătăcit” și Savatie Baștovoi „Diavolul este politic corect”. Dobândă Ana-Maria i-a pus scriitorului Aurelian Silvestru o întrebare: În cât timp a scris romanul? Răspuns: din noiembrie 2009 până în luna iulie 2010. La dsicuție a participat scriitorul și poetul Nicolae Dabija. De menționat că ambele ședințe au fost moderate de V. Răileanu, lector conferențiar, critic literar. La conferință au participat cititori din municipiul Chișinău.

Larisa Ungureanu

пятница, 25 ноября 2011 г.

Lansare de carte

Alexandru Negriş. Amurguri cu privighetori

În cadrul cenaclului „La Târgoviște” de la filiala „Târgoviște” a avut loc lansarea culegerii de poeme „Amurguri cu privighetori” de Alexandru Negriş.
În această carte, recent apărută la editura „Lumina”, Alexandri Negriș, cunoscut publicist, care a lucrat câteva decenii în echipa de la ziarul „Moldova Socialistă”, a prezentat poezii și poeme scrise în trecut, adică prin anii 60-70-80 ai secolului trecut. Unele din ele au vazut lumina tiparului, altele au fost publicate pentru prima oară în acest volum. Așa cel puțin s-a înțeles din luările de cuvânt ale colegilor și prietenilor lui A. Negriș, prezenți la ședința ceanclului „La Târgoviște” din 25 noiembrie curent. Autorul, cu regret, nu a putut să asiste la această ”sărbătoare a sufletului”, cum a fost calificată ședința de către scriitorul și umoristul Ion Cuzuioc, președintele cenaclului „La Târgoviște”. Fiind țintuit la pat de mai mulți ani, Alexandru Negriș a avut o bucurie mare, când ”a ținut în mâini cartea tipărită”, după cum ne-a spus cu emoții redactorul cărții, doamna Lidia Serghienco-Ciobanu. ”În tot acest răstimp, cât am lucrat asupra manuscrisului, pe care l-am preluat bătut la mașină, am ținut legătura prin telefon. Vocea domoală și blândă a autorului, așa cum o știam, îmi răsună și acum în urechi. Nu mi-a fost greu să lucrez, autorul ținea cont de observațiile pe care le aveam. Domnul Boris Schițco l-a ajutat foarte mult, fiind un fel de mesager și persoană de legătură între editură și autor”. Apariția acestei culegeri de versuri a fost un mare cadou pentru Alexandru Negriș. „Cu această carte, am recăpătat încrederea în mine și mi-am prelungit viața cu câțiva ani”, a spus Boris Schițco, relatând cuvintele spuse de autor.
La lansarea volumului au particpat scriitorii Vlad Zbârciog, Ion Proca, jurnalistul Andrei Viziru ș.a. În luările de cuvând ei au vorbit despre omul Alexandru Negriș, jurnalistul și publicistul Alexandru Negriș, poetul Alexandru Negriș. S-a pus accentul pe cumsecădenia dumnealui, omenia, profesionalismul, dragostea față de cuvântul scris, lirismul versurilor, scrise în stil clasic, tematica variată, imaginile inedite ale locurilor de baștină, amintiri irepetabile din anii petrecuți la țară.
„Se-aud olarii. Vin olarii
În căruțe, de-a călare.
Vin cu oalele crestate,
Vin cu jucării de lut,
Vin olarii de departe...” Olarii.
Editarea acestui volum face parte dintr-un amplu proiect, inițiat de Uniunea Scriitorilor din Moldova.
Larisa Ungureanu


четверг, 24 ноября 2011 г.

Ziua Bibliografiei




Lecţie bibliografică. Călătorie în Regatul Cărţii

De Ziua Bibliografiei — 24 noiembrie 2011 pentru elevii clasei I-a de la Liceul Columna, profesor Valentina Cucu, a fost organizată lecţia bibliografică Călătorie în Regatul Cărţii . Copii au aflat lucruri noi şi curioase pentru ei. Bunăoară: ce numim expoziţie de carte, divizionar, fond de referinţă (atlase, enciclopedii), ce sînt ediţiile periodice, despre ce ne vorbesc literele puse între cărţi, care este ordinea aranjării volumelor la raft, cum sînt clasificate cărţile etc.
Elevii au fost informaţi despre drepturile şi obligaţiile utilizatorului, normele de conduită în bibliotecă.
Au participat 18 elevi ai clasei I-a, Liceul Columna.
Impact: familiarizarea micului utilizatorului cu biblioteca, promovarea cărţii şi utilităţii ei, informarea copiilor despre drepturile şi obligaţiile cititorului.

Ring bibliografic Ce, cine, unde, cînd ?

Ringul bibliografic Ce, cine, unde, cînd ? a fost petrecut cu elevii clasei V-a «A», Liceul Dante Alighieri. Pentru participanţi au fost organizate jocuri lexicale, cognitive, distractive.


De pildă, jocurile lexicale presupuneau să aleagă varianta corectă din cele două sitagme, să includă în enunţuri unele lexeme, să găsească ortogramele, să numească dicţionarele la care ar face referinţă; jocurile cognitive în baza operelor literare — să numească personajul, autorul, 5 titluri de opere literare bazate pe antiteză etc.

Au participat 15 elevi ai clasei V-a «A», Liceul Dante Alighieri.

Impact: promovarea şi valorificarea fondului de referinţă — dicţionarele; informarea utilizatorului despre noi tehnici de căutare.

Prezentarea expoziţiei de pictură şi desen. Atelierul profesorului Igor Savin, Liceul Academic de Arte Plastice Igor Vieru.
Un grup de 15 elevi de la Liceul Academic de Arte Plastice Igor Vieru, însoţi de profesorul de arte plastice Igor Savin şi profesoara de limbă şi literatură română Stela Tiron-Vişnevschi au venit să-şi prezinte lucrările. Ca spectatori i-au avut pe elevii de la Liceul Dante Alighieri, care s-au arătat entuziazmaţi şi-au manifestat un viu interes faţă de această expoziţie. Ei au aflat care este deosebirea dintre pictură şi desen, ce numim natură statică, peisaj, portret, cîteva din tehnicile de lucru.
Elevii Liceului de Arte Plastice au vorbit despe operele lor. La final, pentru ei, a fost desfăşurată o excurie în scopul promovării bibliotecii.În total au participat 38 de persoane.


Carti recent aparute in biblioteca

În cadrul Zilei Bibliografiei s-a organizat revista bibliografica Carti recent aparute in biblioteca.

Au participat un grup de elevi de la liceul «Dante .Alighieri». Le-au fost prezentate mai multe cărţi interesante si utile virstei lor.
Una din cărţi este Istoria ilustrata a Romaniei . E o enciclopedie in care este prezentat trecutul neamului nostru din preistorie si pina in zilele noastre.Textul este însoţit de un material fotografic expus din abundenta ,care ii va ajuta pe elevi sa vizualizeze cele citite si sa invete cu placere istoria.Foarte mult le-a placut adolescentilor cartea Aceasta e prima mea revolutie.furati-mi-o.Autoarea cartii este o tinara care a urmarit si s-a implicat sufleteste in evenimentele din 7 aprilie care au avut loc in Chisinau.Ea povesteste intr-un limbaj tipic tot ce a vazut, a auzit si a simtit in acele zile.Iurie Railean,autorul albumului Etno Moldova,ne prezinta,prin intermediul imaginilor, cultura,traditiile si obiceiurile moldovenilor.Elevii au calificat-o ca fiind o carte bogata in culori si cu un mesaj profund.
Un volum de povestiri util si la lectiile de limba romina este Delfinul de G.Meniuc.Pe linga operele studiate in cadrul programului de studiu,elevii au descoperit si alte povestiri fascinante ale autorului.In carte se gaseste bibliografia si biografia scriitorului insotita de fotografii.
Cartea Teste si exercitii pentru dezvoltarea inteligentii nu lasa indiferent pe nimeni:nici pe maturi ,nici pe copii.Prin intermediul exercitiilor de matematica,de logica si a diverselor jocuri intelectuale, pe care le descoperim in acest volum,ne putem mari IQ-ul.
Elevii au ramas satisfacuti de aceasta calatorie in lumea cartilor si dupa ce a fost finisata revista bibliografica inca mult timp au rasfoit cartile cu placere si admiratie.


Prezentarea blogului Chişinău, oraşul meu


La Ziua Bibliografiei la Filiala Târgovişte, au venit un grup de 15 elevi de la Liceul Academic de Arte Plastice Igor Vieru, însoţi de profesorul de arte plastice Igor Savin şi profesoara de limbă şi literatură română Stela Tiron-Vişnevschi De îndată ce au păşit pragul bibliotecii, responsabilii de această activitate, le-au povestit elevilor despre istoria bibliotecii, le-a atras atenţia asupra siglei bibliotecii, explicîndu-le semnificaţia acestui cuvînt.
După excursia prin bibliotecă s-a prezentat blogul BM Chişinău,oraşul meu care  cuprinde informaţii despre Chişinău şi chişinăuieni. La această activitate elevii au aflat că orce utilizator poate să acceseze blogger-ul Bibliotecii Municipale "B.P.Hasdeu" şi a filialelor din reţea.












четверг, 17 ноября 2011 г.

Masă rotundă: Activismul social al tinerilor.


    Masa rotundă a fost prilejuită de Ziua Națională a Tineretului din R. Moldova unde au participat elevi de la școala profesională nr. 9 (băieți), 18 persoane, însoțiți de pedagogul, dna Anastasia.
     S-a făcut o scurtă introducere despre această Zi, felul cum se marcheză, despre premiile municipale acordate celor mai talentaţi tineri savanți, scriitori, actori, jurnaliști. Masa rotundă s-a axat pe două teme: iniţiativa – la nivel local, municipal, națioinal. S-au adus exemple. Inițiative la nivel local, în școala profesională nr. 9,la inițiativa elevilor, s-au efectuat reparații în cămin şi în şcoală. Inițiativă la nivel municipal: în aprilie, inițiativă cu caracter ecologic, când un grup de tineri a inițiat o curățenie la lacul de pe Valea Morilor. O iniţiativă cu caracter național: un arbore pentru dăinuirea noastră. În toate aceste inițiative sunt implicați tinerii. Elevii au adus exemple de inițiativă persobală: de a face o gazetă de perete, de a fabrica un stand.
Larisa Ungureanu

четверг, 3 ноября 2011 г.

Clubul „Sănătatea pentru toți”


Tema: Sănătatea cel mai mare dar al vieţii.


Forma: lecţie interactivă.

Lector: doctorul şi scriitorul Vladimir Hlipli.


Au participat elevii (fete) de la liceul profesional nr. 1, anul I. Elevii au fost însoţiţi de pedagogul, dna Levinschi. Elevele sunt venite de la ţară.

Lecţia a fost desfăşurată pe trei module: regimul, odihna, cosmetica.
Pe fiecare modul s-au făcut dezbateri, au fost puse înterbări şi s-au dat răspunsuri.
Moderator şi responsabil de prezenţă şi buna desfăşurare a lecţiei: Larisa Ungureanu



четверг, 6 октября 2011 г.


Victorina ”Trecutul și prezentul Chișinăului”

Cu ocazia manifestărilor dedicate orașului Chișinău, la filiala „Târgoviște” a avut loc o manifestare care i-a pus la ”încercare” pe invitați, și anume; cunoașterea istoriei oarșului, a cartierului Buiucanu, a monumenteleor de istorie și arhitectură. Și a mai fost ceva, o surpriză, pe care copiii de la Centrele comunitare ”Vatra” și ”Eurice” le merită. Cum se știe, aceste centre sunt frecventate de copii din familii vulnerabile care, poate, nu întptdeauna au avut ocazia sa mearga la un concert, la un teatru sau să viziteze împreună cu părinții o insituție culturală, să li se povesteasca despre orașul copilăriei părniților.
Cât privește victorina, copiii au participat activ și au răspuns corect la întrebări de felul: câți ani se împlinesc de la prima atestare istorică a orașului Chișinău? Câte cartiere are orașul? Care sunt străzile și bulevardele principale ale capitalei? Ce clădiri vechi sunt în orașul Chișinău? Ce instituții culturale sunt amplaste pe teritoriul cartierului Buiucani? Care sunt strazile ce poartă numele unor personalități din istoria neamului – din trecut și de dată mai recentă?
Cu părere de rău, copiii nu au prea știut ce să răspundă la partea adoua a întrebării. De aceea le-au ”venit” în ajutor elvii de la șc. nr.5 ”Al. Donici”: Ludmila Balacan, Balmadji Vera, Catană Valeia, Armaș Ana, Anghel Elena, participante în anul 2010 în proiectul ”Crearea portretului personalităților Doina și Ion Aldea-Teodorovici” și care au acceptat cu plăcere să vină la manifestare. Ele au povestiti asistenței despre cântăreții Ion și Doina Aldea-Teodorovici, al căror nume îl poartă o stradă din apropierea bibliotecii. Doar un copil a recunoscut că locuiește pe strada cu numele celebrilor cântăreți și chiar în clădirea în care au locuit și ei în anii 80.
Elevele, pe rând, au vorbit despre biografia fiecărui cântăreț: viața, studiile, activitatea de creație. Au argumentat cele spuse cu imagini din albumul ”Doina și Ion Aldea Teodorovici” pe care l-a adus din fondul bibliotecii dna Violeta Morari.
Au fost audiate și câteva cântece, de mare frumusețe artistică, interpretate de Doina și Ion Aldea-Teodorovici: „Maluri de Prut”, „Eminescu”, „Limba română”. Versuri de Grigore Vieru. Elevele au spus că au fost la monumentul consacrat Doinei și lui Ion Aldea-Teodorovici, amplasat în fața Universității de stat din Moldova.
Participanților la victorina, celor mai activit, le-au fost dăruite cărți. La fel cărți le-au fost dăruite și elevelor care au povestiti despre regretații cântăreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Larisa Ungureanu


суббота, 1 октября 2011 г.


Serata literar-artsitică
 Chișinău – oraș cu farmec de poveste
Serata a început cu o scurtă prezentare a expoziției de cărți, consacrată orașului Chișinău de către bibliotecara Violeta Moraru. Apoi a urmat o expunere despre orașul Chișinău -istorie, partea veche o orașului, arhitectuta orașului, dezvoltarea lui în timp, schimbările produse pe parcursul anilor, imaginea Chișinăului în opera scriitorilor – clasici și contemporani, imaginea Chișinăului în filme documentare și filme artistice, realizate la studiourile ”Moldova-film” și ”Telefilm-Chișinău”.
A urmat apoi o scenetă, numită ”Imppovizații” după piesele lui Vasile Alecsandri, text, concept și realizare – Maria Plămădeală, pedagog la Centrul comunitar pentru copii și adolescenți ”Eurica”. Machiați, îmbrăcați în costume de epocă, trei eleve au prezentat o scenetă plină de umor, cu un text puțin schimbat, dar foarte bine primit de asistență (de exemplu, cucoana a trimis-o pe Ionana după o prăjitură și cafea,
iar aceasta i-a adus 100
de prăjituri și un bob de cafea). Personajele aminteau vag a coana Chirița, a Ioana din ”Piatra din casă”, Luluța din ”Chirița în provincie”. Aplauzele au fost îndelungate, deaorece micile artiste au știut  să joace convingător, nu s-au bâlbâit, nu au roșit, ci au jucat ca la teatru.Cele trei interprete sunt elevele de la șc. nr. 5 ”Al. Donici”, beneficiare ale Centrului ”Eurica”: Doru Daniela – cucoana, Besconecinaia Alina- Ioana, Digor Dorina – Luluța.

După această scenetă a avut loc un recital de poezii, conscrat Chișinăului. E vorba de poezii scrise de elevii care frecventează Cenaclul literar ”Auraș-Păcuraș” de la șc. nr. 64 din Durlești. Așa dar, iată titlurile și autorii versurilor: Chișinău de Ermicioi Vasile, Chișinău de Olga Cozac, Pășind prin frunze de Cristina Dvornic-Plăieșu, Orașul meu de Natalia Costovici, La bunica de Celatari Mihaela. La fel, a fost recitită poezia Odă orașului Chișinău de Gherorghe Vodă, imnul orașului Chișinău, pe care, împreună cu asistența, am încercat să-l cântăm. Poeziile au fost recitite de elevi de la liceul profesional nr. 1, invitații seratei ”Chișinău- oraș cu farmec de poveste”, care au venit însoțiți de pedagogul Ludmila Levinschi.
Serata a finisat cu Legenda Chișinăului, povestită inspirat de dna Liliana Juc, șef oficiu copii.

Larisa Ungureanu










пятница, 30 сентября 2011 г.

Prezentarea cărţii Dealul Drăguţei de Lucreţia Bârlădeanu


30.09.2011,ora 11.00.
În cadrul Săptămînii Uşilor Deschise a fost prezentată cartea Dealul Drăguţei de Lucreţia Bârlădeanu. Acest volum foarte sugestiv, cu o prezentare grafică de excepţie a incitat curiozitatea copiilor. Spre lectură şi discuţie cartea a fost propusă elevilor clasei a 4-a C, Liceul Dante Alighieri, profesor Maria Găluşcă.
Copii au reprodus unele povestiri, au sesizat ce fel de lucrare este (autobiografică), şi prin ce se deosebeşte copilăria de altădată a autoarei de copilăria lor.
Toţi cei care au reprodus din textul literar-artistic, s-au remarcat în timpul discuţiei au fost premiaţi.
Au participat 35 de elevi.

Matineu. Chişinău - oraş cu farmec de poveste


30.09.2011, ora 10.30
Matineul a fost prezentat de un grup de copii de la grădiniţa nr. 119, conducător muzical - Liliana Rusu, educatori - Irina Ştirbu, Silvia Ţambalist. Micuţii i-au avut ca spectatori pe elevii clasei a 3-a, Şc. nr. 59. Matineul a conţinut un recital muzical-literar- poezii, cîntece despre oraşul Chişinău.
Pentru acest grup de copii a fost organizată o excursie. Micii utilizatori au vizitat toate cele 3 săli, au descoperit cum stau cărţile la raft, ce numim expoziţie de carte, ce menire au divizionarele, cum te foloseşti de cărţi.
Au participat 27 copii, grădiniţa nr. 119, spectatori - 18 elevi, Şc. nr. 59 G. Coşbuc, 5 adulţi, în total 50.


четверг, 29 сентября 2011 г.

Prezentare de carte: Diavolul este politic corect de Savatie Baştovoi


 29 septembrie 2011 Au participat elevi de la Centrele comunitare pentru copii şi tineri ”Vatra”, ”Eurica”, ”Scânteia”, însoţiţi de pedagogii sociali.
O succintă prezentare a Programului Chişinăul citeşte o carte, cât şi a biografiei scriitorului Savatie Baştovoi făcută de L.Ungureanu , cât şi o scurtă prezntare a romanului: tema, personajele, intriga, ideea.Cu o prezentare mai amplă a venit Canja Ana, cititoare activă, în prezent studentă la Universitatea tehnică din Moldova, anul I. „Nu ştiam nimic despre scriitor, nici nu auzisem de Savatie Baştovoi”, -aşa a înceuput Ana prezentarea romanului „Diavolul este politic corect”. Tonul sincer, vocea liniştită, limbajul îngrijit, dar şi discursul plin de argumente i-a făcut pe cei prezenţi să asculte cu atenţie. „Acum nu mai sunt eleveă şi m-am gândit să-mi fac eu singură o listă de cărţi pe care să le citesc. M-am gândit să încep cu scriitorii autohtoni. Am aflat de programul Chişinăul citeşte o carte şi m-am oprit la Savatie Baştovoi şi la titlul tentant al cărţii. Am navigat pe Internet ca să găsesc infprmaţie despre scriitor şi, sincer să spun, am găsit foarte puţină. Acest roman, în opinia mea, este s/f. Ceea ce se întâmplă, nu are nimic comun cu realitatea. Evenimentele descrise poartă o încărcătură emoţionantă apăsătoare. Poate şi există asemenea situaţii, dar acestea sânt absurde. Eutanasia – o noţiune întâlnită în roman, o lege prin care să fie ucişi oamenii în vărstă, maie exact cei care împlinesc 65 de ani, fiindcă e prea costisitor pentru societate întreţinerea lor. În roman este promovată ideea haosului. Prin acceptarea credinţei în Dumnezeu haosul din societate poate fi evitat. Lectura acestui roman pentru mine a fost ca o cană cu apă rece”.
Au urmat întrebări, adresate prezentatoarei Canja Ana, de exemplu: Ar putea să seîntâmple în Moldova a situaţie similară? Prin ce te-a emoţionat romanul? ş.a.
În încheiere, elevele Plămădeală Ana şi Aslanov Vlada (cl.VII), de la Centrul comunitar „Eurica” au prezentat un program de cântece – în engleză şi română, acompaniindu-se la chitară.
Câte o Diplomă de menţiune din partea bibliotecii „Târgovişte” au primit: Canja Ana, Plămădeală Ana şi Aslanov Vlada.
Cei mai activi participanţi la discuţie au fost premiaţi cu cărţi.
Larisa Ungureanu
 Conferință: Chişinău – 575 ani.
Filme documentare şi artistice despre trecutul Chişinăului.


Cei care au susținut, s-au pregatit si au participat cu inima deschisa la această conferință, au fost membrii Clubului "Tinerii la biblioteca", elevi din clasele V-IX de la scoala nr.5 "Al.Donici", in frunte cu bibliotecara scolii, dna Ala Bomaistriuc.Pe marginea temei s-au pronuntat: Ludmila Plopa (directoarea bibliotecii) - Cuvant introdictiv, Ala Livadari (bibliotecara) - Promovarea filmelor despre Chisinau pe Internet.
Despre "Gheorghe Voda - realizator de filme documentare despre Chisinau" a vorbit Dorian Casu, elev in cl. VI. La tema "Filmul "Omul merge dupa soare" - o imagine poetica a orașului Chișinau din anii 60" a vorbit Marina Avram, eleva în cl. IX.Despre "Imaginea Chisinaului în cinematografia moldovenească: filme, personalitați, locuri memorabile" a vorbit Larisa Ungureanu, doctor în studiul artelor.
Pe marginea temei s-a pronuntat și dna Zinaida Timofte, membra a Uniunii Cineaștilor din Moldova, soția regizorului Valeriu Gagiu, regizor și autor de scenariu al filmului "Omul merge dupa soare".
La conferință au participat dna Claudia Tricolici, reprezentanta BM "B.P. Hasdeu".

În continuare, publicăm comunicările fiecărui participant la conferinţă.

Ludmila Plopa: Dragi participanţi şi invitaţi! în cadrul Săptămânii Uşilor Deschise la Filiala "Târgovişte" din acest an, am organizat o conferinţă cu un tilu şi un conţinut inedit. Chişinău - 575. Filmele documentare şi artistice despre trecututl Chişinăului. Ne-am pus scopul, prin acestă conferinţă, să trezim interesul cititorilor noştri pentru un domeniu mai puţin inedit specificului bibliotecilor, dar foarte actual, în opinia noastră, şi anume una din cele mai populare arte vizuale - filmul. Filmul este o imagine în mişcare. Care a fascinat omenirea de mai bine de o sută de ani în urmă. Cum se ştie, la Chişinău a funcţionat şi mai funcţionează studioul "Moldova-film" care a dus în lume, cu ajutorul imaginilor, faima republicii nosatre, a frumuseţii peisajelor, cântelecor, oamenilor de pe aceste meleaguri. Cu 60 de ani în urmă au fost realizate primele documentare. Printre ele, multe sânt consacrate oraşului Chişinău. Mai multe filme artistice, realizate la studioul "Moldova-film" reflectă viaţa oraşului nostru, diverse istorii despre oamenii din Chişinău. Vă invit, deci, în continuare să participaţi activ la conferinţa noastră, dedicată filmelor despre trecututl Chişinăului.

Ala Livadari: Promovarea filmelor despre Chișinău pe Internet. Cum se ştie, Internetul este o sursă de informaţie, unde se depozitează cărţi, romane, poezii, cântece, filme, concerte. Există diverse programe, prin care putem accesa diverse informaţii. Pe noi ne interesează filmul moldovenesc, în special, filme documentare şi artistice despre oraşul Chişinău. Pentru a găsi informaţie, cel mai simplu este a intra pe site-ul google.com şi a căuta, scriind cuvintele-cheie. Asta se face în cazul, când nu cunoaştem adresa exactă a siteului respectiv. Din fericire, ne sânt cunoscute aceste adrese, aşa că intrăm direct pe siteurile resptecive. Unul din ele se numeşte Film Moldova, o primă Enciclopedie a filmului moldovenesc. Siteul a fost lansat în anul 2001 prin intermediul unui program american IATP. Adresa siteului este următoarea: www.iatp.md/FilmMoldova. Culegând această adresă, intraţi direct pe site. Sus, în stânga, găsiţi Conţinut, intratţi şi găsiţi mai multe compartimente: Regizori, Actori, Operatori, Istoria filmului moldovenesc, Filme istorice, Filme pentru copii, Filme de animaţiedar şi un capitol care ne interesează pe noi Documentare. La rândul său, capitolul Documentare, ne prezintă informaţie despre documentarele realizate în anii 50-60, 70-80. Aici găsim mai multe titluri, care indică tema şi subiectul filmului, de exemplu, Capitala Moldovei, Chişinău, dar şi filme cu un alt titlu, dar care, la fel, ne ilustrează pagini documentare despre Chişinău, cum ar fi: "Sărbătoarea tinereţii"- 1957, subiectul este legat de un eveniment care a avut loc în Chişinău - festivalul republican al tineretului; un alt documentar se numeşte "Când oraşul doarme" - 1959, însăşi titlul ne sugerează că e vorba de Chişinău pe timp de noapte, tema - muncitorii care muncesc noaptea la întreprinderile din oraş; "Cu lira-mi nordică" - un documentar despre A.S.Puşkin, filmările s-au efectuat în Chişinău; "Alături de noi" - un documentar din 1963 despre oamenii oraşului Chişinău. Şi multe alte filme. Tot pe acest site găsim informaţie şi despre autorii filmelor: scenarişti, operatori, regizori. Pentru aceasat este de ajuns să revenim la Continut şi să intrăm în compartimentele respective. De exemplu, Regizori. Un regizor pe nume Tudor Bocănescu a filmat toată viaţa sa doar filme documntare, prinre ele şi despre Chişinău. Iată fotografia lui, datele biografice si creaţiile sale cinematografiec. Siteul Film Moldova a fost completat până în 2005. Din 2005 este un site activ, dar nu se completează cu informaţii. Un alt site despre filmul moldovenesc a fost lansat în 2002, la fel, o vastă informaţie despre filmul moldovenesc de la începuturi până în prezent. Adresa pe internet:www.cinema.art.md. Siteul este funcţional, se completează periodic cu noi date şi informaţii. Pe acest site sânt nu numai informaţii despre filme, creatori şi evenimente cinematogrfaice, ci şi multe fotogrfaii. Aceste fotogrfaii, unele, sânt unicat. De aceea pot fi întâlnite în presă - ziare, reviste care le preiau şi le folosesc pentru a-şi informa cititorii.

Dorian Caşu: Gheorghe Vodă - realizator de filme documentare despre Chişinău. Mai întâi să răspundem la o întrebare simplă: Ce este un film documentar?Un film documentar este o suită de imagini filmate în baza unor documente, fapte din viaţă, întâmplări reale, oameni reali. Iar când este vorba despre Chişinău, însemnă că avem mai multe filme în care este oglindit oraşul nostru. Din istoria filmului moldovenesc, se ştie că încă în anii 50 ai secolului trecut cineaştii au început a filma cronica oraşului Chişinău. Primul film documentar a fost realizat în 1953, dar nu este despre Chişinău, ci despre codrii Moldovei. În 1956 avem primul film despre oraşul Chişinău. Filmul se numeşte "Capitala Moldvei", un film color, de un act, cam 10 minute, operator este Leonid Poscurov. Vreau să explic entru cei care nu ştiu, că operator este cel care mânuieşte camera de filmat. Peste zece ani, la studioul "Moldova-film" apare un alt documentar despre Chişinău. Aşa şi se numeşte: "Chişinău". În acest documentar îşi dau întâlnire trecutul, prezentul şi viitorul oraşului nostru. Filmările au ffost ăcute de operatorul Ion Bolboceanu. Cu ocazia celor 500 de ani a oraşului Chişinău, peste un an, adică în 1966, la studioul "Moldova-film" este lansat un alt documentar cu titlul "Chişinău - 500 de ani". Regizor este Tudor Bocănescu, dar au filmat mai mulţi operatori. Pentru cei care nu ştiu, explic: regizor înseamnă creatorul lmului. Pe parcursul anilor, s-au realizat mai multe documntare despre Chişinău. Unul din regizorii care a relizat filme despre capitala noastră este poetul şi regizorul Gheorghe Vodă. Chiar în acelaşi an, cu ocazia jubileului de 500 de ani, Gheorghe Vodă aduce pe ecrane un film cu totul deosebit despre Chişinău şi festivităţile legate de această mare sărbătoare. Este un documentar în două acte, color şi, cum am citit eu pe site, foarte frumos. În 1971, Gheorghe Vodă filmează la studioul "Telefilm-Chişinău" documentarul "Chişinău,Chişinău", un film poetic despre oamenii acestui oraş, despre locurile frumoase din oraş. Peste un timp, Gheorghe Vodă este autorul unui alt documentar despre Chişinău, care se numeşte "Vara de neuitat", un reportaj color despre Festivalul unional al dansului popular, care s-a desfăşurat la Chişinău în vara anului 1974. Pe ecrane filmul a apărut în 1975. Filmările au avut loc în mai multe colţuri ale Chişinăului. Regizorul Gheorghe Vodă a filmat un cumentar despre toamna în Chişinău. Filmul aşa şi se numeşte "De-ale toamnei". Realizat în 1966 într-un stil poetic, documentarul a cucerit inimile spectactorilor nu doar din Chişinău şi din Moldova, ci din multe ţări ale lumii. Filmul a fost premiat la diverse festivaluri şi a intrat în istoria cinematogrfaiei. Gheorghe Vodă a filmat documentare şi despre ilustre personalităţi din Chişinău. În 1969 el semnează pelicula "Maria", consacrat celei mai bune Cio-Cio-San din lume, cântăreaţa de la Opera Naţională, Maria Bieşu. Mai sânt şi alte documentare despre Chişinău, despre oamenii din Chişinău, despre muzee, monumente, oameni de vază ai oraşului. Toate acestea le puteţi afla, consultând saiuterile consacrate cinematografiei moldoveneşti, fiindcă eu tot de acolo am preluat aceste informaţii. Problema cea mare este că noi nu putem vedea în prezent aceste filme. Personal mi-aş dori mult să privesc măcar unele din aceste documentare, care sânt o istorie în imagini a oraşului Chişinău în diferiţi ani. Ar fi interesant, cred, şi pentru alţii să vadă cum arăta oraşul nostru acum 40-50 de ani. Ar fi bine, dacă aceste filme le-am putea procura din magazinele specializate sau le-am prelua din internet. Şi în încheiere, aş vrea să amintesc celor prezenţi, că Gheorghe Vodă este autorul versurilor imnului oraşului Chişinău. Poezia se numeşte Odă oraşului Chişinău. Muzica a compus-o Eugen Doga. O să recit din ea câteva strofe.
Oraşul meu, din albe flori de piatră,
în ploi de soare zi de zi scăldat,
mai tânăr ca oricând pe vechea vatră,
cu braţele iubirii înălţat.
Oraşul meu cu farmec de poveste,

îţi simt adânc în piept suflarea ta,

destinul meu, destinul tău ne este,

şi te iubesc cu toată viaţa mea.


Marina Avram: Filmul „Omul merge după soare” – o imagine poetică a orașului Chișinău din anii 60.Filmul artistic „Omul merge după soare” a fost realizat la studioul „Moldova-film” în 1961. Scenariul a fost scris de Valeriu Gagiu, cu acest scenariu el a debutat în cinematografie, fiind încă student la Moscova la prestigioasa instituție numită VGIK, adică Institutul Unional de stat al Cinematografiei. Acolo Valeriu Gagiu, împreună cu alți studenți din Moldova, își făcea studiile la facultatea de scenaristică pe ca re a absolvit-o în 1963.Scenariul „Omul merge după soare” a fost înalt apreciat, mai multa ca atât, lansat în producție la studioul „Moldova-film”. Acțiunea are loc pe străzile orașului Chișinău de la începutul anilor 60 ai secolului trecut. Un copil vrea să afle unde ajunge soarele. Că doar soarele merge pe cer! Așa că, într-o bună zi, pornește pe ”urmele” soarelui. Merge pe străzile capitalei, se oprește în parcuri, este atent la tot ce vede în jur. Ca orice copil, e dornic de joacă. De aceea în această călătorie pornește cu un cerc, pe care-l împinge cu sârmă. Era un joc foarte frecvent pe timpuri, practicat mai ales de băieței. Astfel , ba jucându-se, ba oprindu-se, a mers prin tot orașul. Spre seara, când soarele se ducea la culcare, a ajuns la stadion… „Omul merge după soare”, deși are ca personaj principal un copil, nu este pentru copii, deși îl pot privi și copiii. Este un film pentru toate vârstele. Acest copil îi invita și pe maturi în această călătorie, pentru ca ei să vadă viața un pic altfel, adică mai frumoasă, mai poetică, mai plină de conținut, ba chiar și comică. Comic este episodul din parc, când copilul a călcat din greșeală pe un furtun cu apă și l-a stropit pe un trecător. Care s-a supărat foarte tare pe copil. Oare face să te superi, în plină vară, pe un șuvoi de apă? Copilul a început să râdă, a ridicat furtunul și l-a stropit din plin pe bărbatul mofturos care a înțeles jocul copilului. Acest băiețel foarte curios a avut pe parcursul zilei mai multe întâlniri interesante. Iată-l lângă o gheretă de cizmar, privind atent cum cizmarul lustruiește ghetele unui trecător, ocupație, de altfel, uitată în prezent, dar foarte populară în trecut. Cizmarul îi zâmbește, îi vorbește copilului, îl îmbie să mai rămână, dar acesta nu se reține mult, ci pleacă mai departe cu roata sa. Întâlnește un milițian foarte serios, care-l întreabă ce caută el, de unul singur, pe stradă? În ultima clipă, milițianul se răzgândește și schimbă intonația, vorbindu-i copilului blând și îndemnându-l să fie atent. De multe întâlniri a avut parte piciul în această frumoasă zi de vară! A fost o călătorie de neuitat, dar mai ales pentru spectatorii – atât din Chișinău, cât și din multe țări ale lumii, filmul fiind premiat la festivaluri internaționale, de exemplu, la Festivalul Internațional de Filme din Helsinki, proiectat în multe țări ale lumii.Regizorul filmului este Mihail Kalik, coleg de generație cu Valeriu Gagiu.Această călătorie a unui copil prin oraș a fost numită o imagine poetică a Moldovei. Din păcate, filmul a avut un destin tragic, fiind interzis de autoritățile sovietice. Cauza? Regizorul Miahil Kailk, după ce i-a fost interzis filmul „A iubi” – anul de producție 1968 – a plecat in Israel, ceea ce autoritățile sovietice au calificat ca o înaltă trădare. De aceea a fost interzis tot ce a creat el, era interzis să i se pronunțe și numele.Nu ntâmplător s-a scris atât de puțin despre acest frumos și poetic film – o amintire veșnică despre orașul copilăriei buneilor noștri, dar poate și a părinților noștri pe când erau copii. Câteva generații au fost lipsite de dreptul de a viziona acest film. Abia după anii 90, cu greu, a fost găsită o copie a filmului, de care însă era șters numele regizorului Mihail Kalik. Şi astăzi este o problemă ca să fie văzut acest film. Din păcate, nu-l găsim nici pe internet, nici pe casetă, CD sau DVD. Cred că nu trebuie să dăm uitării operele cineaștilor noștri care au creat capodopere despre noi, despre felul nostru de a fi, despre orașul nostru, Chișinău, și să creme autorităților să se întoarcă cu fața spre valorile noastre naționale, printre care un loc de frunte îl ocupă filmul artistic „Omul merge după soare”. Câteva cuvinte despre Valeriu Gagiu, scenarist și regizor.S-a născut la 1 mai 1938 în orașul Chișinău. A decedat la 21 decembrie 2010 în orașul Chișinău. O mare personalitate a culturii noastre, un mare regizor, devotat studioului „Moldova-film” căruia i-a slujit cu credință până-n ultimele clipe ale vieții sale, fiind directorul artistic al studioului. A creat mai multe filme, printre ele numim: „Gustul pâinii”, unicul film artistic despre foametea din Moldova din anii 1946-1947, „Strada felinarelor stinse”, unicul film despre deportările efectuate de regimul totalitar comunist în Moldova – și în acest film sânt multe imagini ale Chișinăului de odinioară – anii 40 ai secolului trecut. Tot Valeriu Gagiu a creat filmul „Istoria unui galben”, o ecranizare a nuvelei lui Vasile Alecsandri „Istoria unui galben”. Mihail Kalik, regizor, a lăsat o urmă de neșters în istoria filmului moldovenesc prin peliculele „Cântec de leagăn”, „Omul merge după soare”, „A iubi”.

Larisa Ungureanu: A prezentat o informație succintă despre istoria studioului „Moldova-film” - apariția, la 1958, a primului film artistic, „Când omul nu-i la locul lui”, după care a fost realizat un alt film de mare succes, „Balada haiducească”, un film care pune începutul filmului poetic în cinematogrfia moldovenească, un stil care se impune atât în URSS, câr și dincolo de hotarele ei. Apar mai multe filme - „Ultima lună de toamna”, „Omul merge după soare”, „Poienele poșii”, „Lăutarii” ș.a., filme cu un pronunțat caracter poetic. Imaginea orașului Chișinău e prezentă într-un șir de filme artistice, chiar dacă nu s-a pus scopul de a face un film artistic despre orașul Chișinău, dar imaginea – ca metagoră, tema, spațiu în care se desfășoară o acțiune – apare într-un șir de filme pe parcursul anilor 60-90, dar și pe parcursul anilo 2000. În circa 20 de filme artistice avem imaginea orașului Chișinău în diferite perioade, de exemplu, în „Suspectul” - anii 1917-1918, „Explozie cu efect întârziat” - Chișinăul de la începutul sec. XX, în „Strada felinarelor stinse”- Chișinăul în anul 1940.

Zinaida Timofte: A povestit momente interesante din biografia regizorului Valeriu Gagiu, momente legate de anii de studii la VGIK – Moscova, cum a scris primul său scenariu „Omul merge după soare”, l-a scris într-un caiețel, l-a adus la „Moldova-film”, fiind încâ student, l-a lâsat lui A. Conunov, redactor la studio, care a rămas încântat când l-a citit. Tocmai se afla acolo și regizorul Mihail Kalik, care l-a citit dintr-o râsuflare și a spus că vrea să facă un film. De fapt, acest scenariu era despre Chișinăul copilăriei lui Valeriu Gagiu, un vis, o poveste frumoasă pe care și-a imaginat-o. Valeriu Gagiu s-a născut la Chișinău, apoi a plecat cu părinții în România, apoi au revenit, a făcut studii în Chișinău.
Deși ar fi putut să plece, mai ales după ce mai multe filme i-au fost puse pe poliță, fiind interzise de autoritățile sovietice, al a continuat să activeze aici, în orașul natal. A iubit acest oraș, dedicându-i mai multe filme – istorice, de actualitate.
Conferința avut o mare importanță pentru copii, care au auzit lucruri mai puțin cunoscute legate de orașul Chișinău, de reflectarea imaginii orașului prin intermediul artei cinematografice, au aflat despre existența la Chișinău a studiourilor de filme, au cunoscut nume de regizori, actori. Important a fost aportul copiilor la pregătirea și desfășurarea conferinței. Pentru o bună desfășurare a lucrărilor conferinței, a fost pregătită o expoziție în care au intrat imagini din filme documentare despre Chișinău, portretele lui Valeriu Gagiu, Mihail Kalik, Gheorghe Vodă, au fost expuse cărți despre filmul moldovenesc – din fondurile bibliotecii, dar și din biblioteca personală a Larisei Ungureanu. La alcătuirea expoziției și-a adus contribuția bibliotecara Violeta Moraru.