CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 24 ноября 2011 г.

Ziua Bibliografiei




Lecţie bibliografică. Călătorie în Regatul Cărţii

De Ziua Bibliografiei — 24 noiembrie 2011 pentru elevii clasei I-a de la Liceul Columna, profesor Valentina Cucu, a fost organizată lecţia bibliografică Călătorie în Regatul Cărţii . Copii au aflat lucruri noi şi curioase pentru ei. Bunăoară: ce numim expoziţie de carte, divizionar, fond de referinţă (atlase, enciclopedii), ce sînt ediţiile periodice, despre ce ne vorbesc literele puse între cărţi, care este ordinea aranjării volumelor la raft, cum sînt clasificate cărţile etc.
Elevii au fost informaţi despre drepturile şi obligaţiile utilizatorului, normele de conduită în bibliotecă.
Au participat 18 elevi ai clasei I-a, Liceul Columna.
Impact: familiarizarea micului utilizatorului cu biblioteca, promovarea cărţii şi utilităţii ei, informarea copiilor despre drepturile şi obligaţiile cititorului.

Ring bibliografic Ce, cine, unde, cînd ?

Ringul bibliografic Ce, cine, unde, cînd ? a fost petrecut cu elevii clasei V-a «A», Liceul Dante Alighieri. Pentru participanţi au fost organizate jocuri lexicale, cognitive, distractive.


De pildă, jocurile lexicale presupuneau să aleagă varianta corectă din cele două sitagme, să includă în enunţuri unele lexeme, să găsească ortogramele, să numească dicţionarele la care ar face referinţă; jocurile cognitive în baza operelor literare — să numească personajul, autorul, 5 titluri de opere literare bazate pe antiteză etc.

Au participat 15 elevi ai clasei V-a «A», Liceul Dante Alighieri.

Impact: promovarea şi valorificarea fondului de referinţă — dicţionarele; informarea utilizatorului despre noi tehnici de căutare.

Prezentarea expoziţiei de pictură şi desen. Atelierul profesorului Igor Savin, Liceul Academic de Arte Plastice Igor Vieru.
Un grup de 15 elevi de la Liceul Academic de Arte Plastice Igor Vieru, însoţi de profesorul de arte plastice Igor Savin şi profesoara de limbă şi literatură română Stela Tiron-Vişnevschi au venit să-şi prezinte lucrările. Ca spectatori i-au avut pe elevii de la Liceul Dante Alighieri, care s-au arătat entuziazmaţi şi-au manifestat un viu interes faţă de această expoziţie. Ei au aflat care este deosebirea dintre pictură şi desen, ce numim natură statică, peisaj, portret, cîteva din tehnicile de lucru.
Elevii Liceului de Arte Plastice au vorbit despe operele lor. La final, pentru ei, a fost desfăşurată o excurie în scopul promovării bibliotecii.În total au participat 38 de persoane.


Carti recent aparute in biblioteca

În cadrul Zilei Bibliografiei s-a organizat revista bibliografica Carti recent aparute in biblioteca.

Au participat un grup de elevi de la liceul «Dante .Alighieri». Le-au fost prezentate mai multe cărţi interesante si utile virstei lor.
Una din cărţi este Istoria ilustrata a Romaniei . E o enciclopedie in care este prezentat trecutul neamului nostru din preistorie si pina in zilele noastre.Textul este însoţit de un material fotografic expus din abundenta ,care ii va ajuta pe elevi sa vizualizeze cele citite si sa invete cu placere istoria.Foarte mult le-a placut adolescentilor cartea Aceasta e prima mea revolutie.furati-mi-o.Autoarea cartii este o tinara care a urmarit si s-a implicat sufleteste in evenimentele din 7 aprilie care au avut loc in Chisinau.Ea povesteste intr-un limbaj tipic tot ce a vazut, a auzit si a simtit in acele zile.Iurie Railean,autorul albumului Etno Moldova,ne prezinta,prin intermediul imaginilor, cultura,traditiile si obiceiurile moldovenilor.Elevii au calificat-o ca fiind o carte bogata in culori si cu un mesaj profund.
Un volum de povestiri util si la lectiile de limba romina este Delfinul de G.Meniuc.Pe linga operele studiate in cadrul programului de studiu,elevii au descoperit si alte povestiri fascinante ale autorului.In carte se gaseste bibliografia si biografia scriitorului insotita de fotografii.
Cartea Teste si exercitii pentru dezvoltarea inteligentii nu lasa indiferent pe nimeni:nici pe maturi ,nici pe copii.Prin intermediul exercitiilor de matematica,de logica si a diverselor jocuri intelectuale, pe care le descoperim in acest volum,ne putem mari IQ-ul.
Elevii au ramas satisfacuti de aceasta calatorie in lumea cartilor si dupa ce a fost finisata revista bibliografica inca mult timp au rasfoit cartile cu placere si admiratie.


Prezentarea blogului Chişinău, oraşul meu


La Ziua Bibliografiei la Filiala Târgovişte, au venit un grup de 15 elevi de la Liceul Academic de Arte Plastice Igor Vieru, însoţi de profesorul de arte plastice Igor Savin şi profesoara de limbă şi literatură română Stela Tiron-Vişnevschi De îndată ce au păşit pragul bibliotecii, responsabilii de această activitate, le-au povestit elevilor despre istoria bibliotecii, le-a atras atenţia asupra siglei bibliotecii, explicîndu-le semnificaţia acestui cuvînt.
După excursia prin bibliotecă s-a prezentat blogul BM Chişinău,oraşul meu care  cuprinde informaţii despre Chişinău şi chişinăuieni. La această activitate elevii au aflat că orce utilizator poate să acceseze blogger-ul Bibliotecii Municipale "B.P.Hasdeu" şi a filialelor din reţea.












Комментариев нет:

Отправить комментарий