CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 25 ноября 2011 г.

Lansare de carte

Alexandru Negriş. Amurguri cu privighetori

În cadrul cenaclului „La Târgoviște” de la filiala „Târgoviște” a avut loc lansarea culegerii de poeme „Amurguri cu privighetori” de Alexandru Negriş.
În această carte, recent apărută la editura „Lumina”, Alexandri Negriș, cunoscut publicist, care a lucrat câteva decenii în echipa de la ziarul „Moldova Socialistă”, a prezentat poezii și poeme scrise în trecut, adică prin anii 60-70-80 ai secolului trecut. Unele din ele au vazut lumina tiparului, altele au fost publicate pentru prima oară în acest volum. Așa cel puțin s-a înțeles din luările de cuvânt ale colegilor și prietenilor lui A. Negriș, prezenți la ședința ceanclului „La Târgoviște” din 25 noiembrie curent. Autorul, cu regret, nu a putut să asiste la această ”sărbătoare a sufletului”, cum a fost calificată ședința de către scriitorul și umoristul Ion Cuzuioc, președintele cenaclului „La Târgoviște”. Fiind țintuit la pat de mai mulți ani, Alexandru Negriș a avut o bucurie mare, când ”a ținut în mâini cartea tipărită”, după cum ne-a spus cu emoții redactorul cărții, doamna Lidia Serghienco-Ciobanu. ”În tot acest răstimp, cât am lucrat asupra manuscrisului, pe care l-am preluat bătut la mașină, am ținut legătura prin telefon. Vocea domoală și blândă a autorului, așa cum o știam, îmi răsună și acum în urechi. Nu mi-a fost greu să lucrez, autorul ținea cont de observațiile pe care le aveam. Domnul Boris Schițco l-a ajutat foarte mult, fiind un fel de mesager și persoană de legătură între editură și autor”. Apariția acestei culegeri de versuri a fost un mare cadou pentru Alexandru Negriș. „Cu această carte, am recăpătat încrederea în mine și mi-am prelungit viața cu câțiva ani”, a spus Boris Schițco, relatând cuvintele spuse de autor.
La lansarea volumului au particpat scriitorii Vlad Zbârciog, Ion Proca, jurnalistul Andrei Viziru ș.a. În luările de cuvând ei au vorbit despre omul Alexandru Negriș, jurnalistul și publicistul Alexandru Negriș, poetul Alexandru Negriș. S-a pus accentul pe cumsecădenia dumnealui, omenia, profesionalismul, dragostea față de cuvântul scris, lirismul versurilor, scrise în stil clasic, tematica variată, imaginile inedite ale locurilor de baștină, amintiri irepetabile din anii petrecuți la țară.
„Se-aud olarii. Vin olarii
În căruțe, de-a călare.
Vin cu oalele crestate,
Vin cu jucării de lut,
Vin olarii de departe...” Olarii.
Editarea acestui volum face parte dintr-un amplu proiect, inițiat de Uniunea Scriitorilor din Moldova.
Larisa Ungureanu


Комментариев нет:

Отправить комментарий