CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

суббота, 1 октября 2011 г.


Serata literar-artsitică
 Chișinău – oraș cu farmec de poveste
Serata a început cu o scurtă prezentare a expoziției de cărți, consacrată orașului Chișinău de către bibliotecara Violeta Moraru. Apoi a urmat o expunere despre orașul Chișinău -istorie, partea veche o orașului, arhitectuta orașului, dezvoltarea lui în timp, schimbările produse pe parcursul anilor, imaginea Chișinăului în opera scriitorilor – clasici și contemporani, imaginea Chișinăului în filme documentare și filme artistice, realizate la studiourile ”Moldova-film” și ”Telefilm-Chișinău”.
A urmat apoi o scenetă, numită ”Imppovizații” după piesele lui Vasile Alecsandri, text, concept și realizare – Maria Plămădeală, pedagog la Centrul comunitar pentru copii și adolescenți ”Eurica”. Machiați, îmbrăcați în costume de epocă, trei eleve au prezentat o scenetă plină de umor, cu un text puțin schimbat, dar foarte bine primit de asistență (de exemplu, cucoana a trimis-o pe Ionana după o prăjitură și cafea,
iar aceasta i-a adus 100
de prăjituri și un bob de cafea). Personajele aminteau vag a coana Chirița, a Ioana din ”Piatra din casă”, Luluța din ”Chirița în provincie”. Aplauzele au fost îndelungate, deaorece micile artiste au știut  să joace convingător, nu s-au bâlbâit, nu au roșit, ci au jucat ca la teatru.Cele trei interprete sunt elevele de la șc. nr. 5 ”Al. Donici”, beneficiare ale Centrului ”Eurica”: Doru Daniela – cucoana, Besconecinaia Alina- Ioana, Digor Dorina – Luluța.

După această scenetă a avut loc un recital de poezii, conscrat Chișinăului. E vorba de poezii scrise de elevii care frecventează Cenaclul literar ”Auraș-Păcuraș” de la șc. nr. 64 din Durlești. Așa dar, iată titlurile și autorii versurilor: Chișinău de Ermicioi Vasile, Chișinău de Olga Cozac, Pășind prin frunze de Cristina Dvornic-Plăieșu, Orașul meu de Natalia Costovici, La bunica de Celatari Mihaela. La fel, a fost recitită poezia Odă orașului Chișinău de Gherorghe Vodă, imnul orașului Chișinău, pe care, împreună cu asistența, am încercat să-l cântăm. Poeziile au fost recitite de elevi de la liceul profesional nr. 1, invitații seratei ”Chișinău- oraș cu farmec de poveste”, care au venit însoțiți de pedagogul Ludmila Levinschi.
Serata a finisat cu Legenda Chișinăului, povestită inspirat de dna Liliana Juc, șef oficiu copii.

Larisa Ungureanu










Комментариев нет:

Отправить комментарий