Victorina ”Trecutul și prezentul Chișinăului”
Cu ocazia manifestărilor dedicate orașului Chișinău, la filiala „Târgoviște” a avut loc o manifestare care i-a pus la ”încercare” pe invitați, și anume; cunoașterea istoriei oarșului, a cartierului Buiucanu, a monumenteleor de istorie și arhitectură. Și a mai fost ceva, o surpriză, pe care copiii de la Centrele comunitare ”Vatra” și ”Eurice” le merită. Cum se știe, aceste centre sunt frecventate de copii din familii vulnerabile care, poate, nu întptdeauna au avut ocazia sa mearga la un concert, la un teatru sau să viziteze împreună cu părinții o insituție culturală, să li se povesteasca despre orașul copilăriei părniților.
Cât privește victorina, copiii au participat activ și au răspuns corect la întrebări de felul: câți ani se împlinesc de la prima atestare istorică a orașului Chișinău? Câte cartiere are orașul? Care sunt străzile și bulevardele principale ale capitalei? Ce clădiri vechi sunt în orașul Chișinău? Ce instituții culturale sunt amplaste pe teritoriul cartierului Buiucani? Care sunt strazile ce poartă numele unor personalități din istoria neamului – din trecut și de dată mai recentă?
Cu părere de rău, copiii nu au prea știut ce să răspundă la partea adoua a întrebării. De aceea le-au ”venit” în ajutor elvii de la șc. nr.5 ”Al. Donici”: Ludmila Balacan, Balmadji Vera, Catană Valeia, Armaș Ana, Anghel Elena, participante în anul 2010 în proiectul ”Crearea portretului personalităților Doina și Ion Aldea-Teodorovici” și care au acceptat cu plăcere să vină la manifestare. Ele au povestiti asistenței despre cântăreții Ion și Doina Aldea-Teodorovici, al căror nume îl poartă o stradă din apropierea bibliotecii. Doar un copil a recunoscut că locuiește pe strada cu numele celebrilor cântăreți și chiar în clădirea în care au locuit și ei în anii 80.
Elevele, pe rând, au vorbit despre biografia fiecărui cântăreț: viața, studiile, activitatea de creație. Au argumentat cele spuse cu imagini din albumul ”Doina și Ion Aldea Teodorovici” pe care l-a adus din fondul bibliotecii dna Violeta Morari.
Au fost audiate și câteva cântece, de mare frumusețe artistică, interpretate de Doina și Ion Aldea-Teodorovici: „Maluri de Prut”, „Eminescu”, „Limba română”. Versuri de Grigore Vieru. Elevele au spus că au fost la monumentul consacrat Doinei și lui Ion Aldea-Teodorovici, amplasat în fața Universității de stat din Moldova.
Participanților la victorina, celor mai activit, le-au fost dăruite cărți. La fel cărți le-au fost dăruite și elevelor care au povestiti despre regretații cântăreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici.
Larisa Ungureanu
Комментариев нет:
Отправить комментарий