CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 15 декабря 2011 г.

Să avem grijă de sănătate



Clubul „Sănătatea pentru toți” a avut ultima ședință în acest an. Care s-a desfășurat în două etape. La prima au participat elevi din clasele a V-VII de la liceul „Dante Aligieri”, iar la a doua ședință – elevi de la liceul profesional nr. 1, cl X, specialitatea: bucătari.
Formatul ședințelor: lecții interactive. Lecțiile au fost susținute de medicul chirurg, scriitorul Vladimir Halipli. Moderatoare: Larisa Ungureanu
Elevilor de la „Dante Alighieri”le-a fost prezentat tema: Regimul zilei. Cum se face un regim, asupra căror monete trebuie atrasă atenția, șa ce sunt bune pauzele, cum pot fi folosite, de ce este necesar consumul apei plate, a fructelor, de ce este necesara mișcarea, sportul, de ce nu este bine să consumi Coca-Cola, de exemplu, și alte băuturi care pot dăuna sănătății. Elevii au pus întrebări, au primit răspunsuri, au făcut comentarii. Elevii de la liceul profesional nr. 1 au avut ca temă: Alimentația. Este una din temele care fac parte dintr-un cilcu de lecții întitulat „Medicina omului sănătos”. Elevii din această clasă sunt veniți de la țară. Mulți din ei pentru prima oară au pășit pragul bibliotecii „Târgoviște”. Ei au venit însoțiți de diriginta, domnișoara Ludmila. Pentru tiți a fost o revelație să asculte leția doctorului Halipli și să afle sănătatea este cel mai mare bogăție a unui om și că de sănătate trebuie să ai grijă în primul rând. Fiindcă acești elevi sunt viitori bucătari, lecția a fost dedicată alimentației și consumului de alimente. Amintim, că acest Club – „Sănătatea pentru toți” își desfășoară actvitatea în fiecare joi. A fost fondat la inițiativă doctorului și scriitorului Vladimir Halipli, având ca obiectiv promovarea modului sănătos de viață în rândul cititirilor. Pe parcursul acestui an au avut loc circa 35 de ședințe la care au aprticipat aproximativ 400 de cititori. Se știe că și la nivelul Miniserului Educației problema modului sănătos de viață este pusă în cel mai serios mod. În curând, opțional, în școli profesionale și colegii va fi studiată o nouă disciplină ”Decizii pentru un mod sănătos de viață”, care este parte a unui proiect „Educație pentru sănătate”.
Scriitorul Vladimir Halipli, fiind medic, și-a dat seama că e mult mai important să ai grijă de sănătate, decât să ajungi pe masa de operație. Aceasta încearcă să explice de fiecare dată elevilor, profesorilor, altor categorii de cititori care participă la lecțiile domniei sale.

Larisa UNGUREANU


Комментариев нет:

Отправить комментарий