CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 13 сентября 2013 г.

Prezentare de carte

“Oră de suflet” la Liceul Teoretic Dante Alighieri







Această “oră de suflet” a avut loc în cl. A IX cu ocazia prezentării romanului Al şaptelea simţ de Nicolae Rusu în cadrul Programului Chişinăul citeşte o carte. Până la ora actuală romanul a avut şi alte prezentări: la Liceul Profesional nr.1, la Brigada de infanterie motorizată Ştefan cel Mare. În ambele cazuri prezentările s-au făcut cu participarea autorului, prozatorul Nicolae Rusu. De data aceasta, prin intermediul bibliotecii Liceului Teoretic Dante Alighieri, în persoana doamnei Valentina Ciobanu, prezentarea s-a desfăşurat în cl. IX b, unde dirigintă este doamna Ludmila Mazâlu, psiholog, istoric, director adjunct.
Prezentarea a început cu expunerea Programului Chişinăul citeşte o carte şi a continuat cu o prezentare a câtorva cărţi, semnate de scriitorul Nicolae Rusu, aflate în fondurile Filialei TârgoviştePloaia de aur, Şobolaniada, Naufragiul, Marginea lumii. Au urmat apoi date biografice, activitatea de creaţie şi prezentarea propriu-zisă a romanului Al şaptelea simţ.
Cartea a fost scrisă în perioada 2009-2011 şi a apărut la editura Prut Internaţinal, anul 2013, în seria Scriitori contemporani. Acţiunea în roamn se desfăşoară pe durata a douăzeci şi trei de ani. Începe cu iunie 1986 şi sfârşeşete cu septembrie 2009. Romanul este scris în stil scanner. Autorul vine cu fapte neinventate, dar turnate în forme artistice atractive. Cartea poate fi clasată ca document şi ca imagine a timpului de azi. Se citeşte uşor, este scris fluid într-o frumoasă limbă română, vorbită pe teritoriul Republicii Moldova.
În încheiere, eleva Vlada Munteanu a citit un fragment, din roman, şi anume, scrisoarea Taiei către personajul principal, Valentin, care explică de fapt semnificaţia titlului cărţii Al şaptelea simţ.
Doamna Mazâlu a mulţumit în numele clasei pentru această prezentare, calificând-o drept “oră de suflet”.


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий