CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 18 сентября 2013 г.

Ora de lectură


                                                 Povestea furnicii de Ion Druţă





    La Centrul Comunitar pentru Copii si Tineri “Scînteia” s-a desfăşurat o Ora de lectura, consacrată jubileului de 85 de ani de la naşterea scriitorului Ion Druţă. Pentru această activitate a fost selectată culegerea de povestiri “Povestea furnicii”, care include creaţii din anii 50-60, adica din perioada cand scriitorul şi-a lansat primele creatii. Tot în această perioadă, mai exact în anul 1957, a fost scrisă şi Povestea furnicii.
    Ora de lectură a început cu o scurtă expunere de date biografice. Ion Druţă s-a născut la 3 septembrie 1928 în  satul Horodişte, judeţul Soroca, raionul Donduşeni.
Operele sale, adunate în 4 volume, "Frunze de dor", "Balade din câmpie", "Ultima lună de toamnă", "Povara bunătății noastre", "Clopotnița", "Horodişte", "Întoarcerea țărânii în pământ", "Biserica albă", "Toiagul păstoriei" ș.a. fac parte din fondul de aur al literaturii naționale contemporane
    Din 1987 Ion Druță este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, post în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a scriitorilor. Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține titlul de Scriitor al Poporului. În 1967, pentru piesa "Casa Mare", nuvela "Ultima lună de toamnă" și romanul "Balade din câmpie" (prima parte a dilogiei "Povara bunătății noastre"), Ion Druță a primit Premiul de Stat al R.S.S. Moldovenești. A fost ales membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova (la 30 decembrie 1992). A fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990.
    După care au fost prezentate copiilor câteva cărţi din fondurile Filialei Târgovişte, cum ar fi: Balada celor cinci motănaşi, La poarta vorbelor frumoase.
    Povestea furnicii a fost citită, pe rând, de participanţii la Ora de lectură care a trecut într-o atmosferă plăcută şi creativă.

Larisa Ungureanu


Комментариев нет:

Отправить комментарий