CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 19 сентября 2013 г.



Să mai zăbovim în lumea cărţilor

 Nu e alta mai frumoasă şi de folos în toată 
 viaţa omului  zăbavă decât cititul cărţilor.
Miron Costin 



Pentru promovarea cărţii,  lecturii şi a poeziei, în luna august, la filiala Târgovişte, s-au organizat mai multe activităţi culturale menite să trezească dorinţa cititorilor de a lectura si de a face cunoştinţă cu noi autori, cu cărţilor lor. Pentru asta s-au inaugurat expoziţii de carte, care cuprindeau obligatoriu şi noi apariţii editoriale. Un viu interes a stârnit printre cititori povestirea ‘’Veştile ca poveştile’’ de Victor Dumbrăveanu. Această lucrare face parte din cartea „Vornicel la nunta Badei”. Copii au lecturat pe rând câte un fragment şi şi-au exspus părerile despre cele citite.
Antologia Elogiu limbii române este o altă lucrare care adună cele mai frumoase poezii scrise de-a lungul veacurilor şi dedicate limbii române. 
Ora de poezie  „Limba română e patria mea”(Nichita Stănescu) a început şi de data aceasta cu versurile lui Grigore Vieru: ‘’ 
În aceeaşi limbă toată lumea plânge, în aceeaşi limbă râde un pământ”. Aceste activități sunt dedicate sărbătorii Limba noastră cea română care are loc în fiecare an pe data de 31 august. În cadrul  orelor de poezie s-a discutat despre frumuseţea şi importanţa limbii în viaţa unui popor, pentru fiecare om, adult sau copil.
Limba maternă trebuie iubită şi vorbită. Copiii, participanţi la aceste ore de poezie, au recitat strofe din poezia Limba noastră de Alexei Mateevici,  din Frumoasă - i limba noastră de Grigore Vieru, au spus citate si maxime. Dăm mai jos câteva: Limba este întâiul poem al unui popor (Lucian Blaga),  Limba română este patria mea ( Nichita Stănescu). Limba română este comoară fără cheie (Ioan Slavici), Să treci de la limba română la limba franceză e ca şi cum ai trece de la o rugăciune la un contract (Emil Cioran) ş.a.
        Ora de poezie s-a încheiat cu vernisarea unei expoziţii dedicate Limbii române. Cărţi, citate, maxime, poezii – toate pentru şi despre limba acestui neam–Limba Română.
       
Doina Spătaru
Şef oficiu
Filiala Târgovişte

Комментариев нет:

Отправить комментарий