CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 27 сентября 2013 г.

Concurs de erudiţie

Cunoaştem opera lui Spiridon Vangheli

 Opera lui Vangheli e bine cunoscută pe toate continentele. E un lucru rar pentru o literatură mică scrisă într-o limbă care nu e de circulaţie universală...
                                                                             Vladimir Beşleagă
E foarte interesant faptul că Spiridon Vangheli a acceptat să fie mic pe parcursul a 80 de ani, deşi e mult mai mare decît unii care se cred foarte mari...El este mare prin personajul-ambasador Guguţă, prin opera sa care este o carte de vizită a neamului. Pentru meritele sale deosebite prozatorului i s-a conferit titlul onorific „Scriitor al poporului din R.Moldova”, Premiul „Carte-Eveniment”, Premiul „Carte frumoasă- cinste cui te-a scris”, premiul de Stat al R. Moldova , Diploma de Onoare Andersen, Premiul „I.Creangă” al Academiei Romîne, Titlul de Doctor Honoris Causa,Titlul „Maestru Emerit al Artei”,Titlul „Scriitor al poporului”. Numele lui Vangheli a fost inclus in Lista celor mai buni povestitori ai lumii, iar Organizaţia Mondială pentru Proprietatea Intelectuala (cu sediul la Geneva, Elveţia) l-a distins cu Medalia de Aur pentru intreaga creaţie. Cărţile despre Guguţă şi toţi ai lui au fost traduse în 65 de limbi.





Vangheli, Spiridon. Guguţă şi prietenii săi. - Ch., 1996. - Vol. I. -158 p.





Volumul este alcătuit din două părţi : Isprăvile lui Guguţă şi Steaua lui Ciuboţel. Lecturând această carte copii vor afla despre ,,Povestea lui Guguţă cu Moşii Crăciuni'', ,,Scrânciobul lui Guguţă'', ,,Cum a crescut Guguţă'' ş.a.


Vangheli, Spiridon. Guguţă şi prietenii săi. - Ch., 1994. - Vol. II. - 221 p. 

Cartea este o continuare la isprăvile lui Guguţă şieste alcătuită din 3 părţi: În prima parte”Steaua lui Ciuboţel” ve-ţi afla despre ,,Cum s-au născut Mătuşa Dalbu şi Moş Dalbu'', ,,Oul de pe Lună'', ,,Sora Soarelui'', ,,Cum a dus Ciuboţel Moara de nas''. În cea de a doua parte intitulată Poezii (Mărgăritare din literatura universală. Tălmăciri) veţi face cunoştinţă cu creaţia personală a copiilor de pe întreg globul: Poezia ,,Feţiţa din Hiroşima'' de Nazîm Hicmet (Turcia), ,,Omuleţi de acadea'' de Austril Glustrand (Suedia), ,,Cântec de iarnă'' de Jac Prever (Franţa), ,,Necazul privighetorii'' de Iulian Tuvim (Polonia). În cea de-a treia parte “Pantalonia-Ţara Năstruşnicilor” autorul descrie ţara piticilor care seamănă cu o pereche de pantaloni întinşi la soare. 


Vangheli, Spiridon. Băiţelul din coliba albastră. - Ch., 1999. - 31 p. 

Este o carte pentru cei care abia au învăţat a citi. În două trei propoziţii autorul le spune într-un mod neobişnuit copiilor cum este ,,Pădurea'', ,,Vântul'', ,,Ploaia'', ,,Soarele'', ,,Drumul'.' Picătura de umor nu lipseşte nici în acestă carte astfel iazul stă toată ziua în apă şi se scaldă, iar copacii sau strâns în Codru că lor le e urât câte unul, iar Verdele se urcă în copacii din iarbă.



Vangheli, Spiridon. Tatăl lui Guguţă când era mic: aventuri. - Ch., 1999. - 127 p. 


E o carte de zile mari în care perepeţiile pline de haz a lui Guguţă te cuceresc. Bunicii sunt eroii acestei cărţi când au fost odată mici. Identificându-se cu dânşii, trecând prin cumpenele lor, copilul va primi mari lecţii de caracter, verticalitate şi optimism.Citind această carte copii se vor întreba care sunt relaţiile dintre ei cu părinţii şi bunicii lor. 

Vangheli, Spiridon.Moara veselă : (Steaua lui Ciuboţel). – Bucureşti : Ion Creangă, 1990. – 72 p.

Cartea conţine peripeţiile lui Ciuboţel cu fluturii, steaua, Ghiocica, Mătuşa Dalba şi Moş Dalbu, piticul, sora Soarelui, cocostârcul Haralamb, rândunica Pachiţa, Moara de apă şi alte personaje mirifice. Ciuboţel vorbeşte limba oamenilor de zăpadă, înţelege graiul câinelui Faraon, pricepe ciripitul păsărilor, cunoaşte limba piticilor prin urmare aveţi ce învăţa de la el.

Vangheli, Spiridon. Copii în cătuşele Siberiei. - Ch., 2001. - 39 p.



O carte care ne povesteşte adevărul crud al istoriei, adevărul vieţii unor persoane care au trecut prin chinurile deportărilor. Cartea ne învaţă lecţii de omenie, vrednicia oamenilor cu sufletul curat, care nu îl trădează pe Dumnezeu şi nu acceptă minciuna, sub nici o formă.



Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gîndire: Lecturi pentru clasa întâi. -Vol. 1. - Ch., 2006. - 112 p. 


Primul volum este pentru cei micuţi din clasele I-a cu desene cât mai atrăgătoare şi texte din cele mai selecte: ,,Frumoasă-i limba noastră'', ,,Rândunica'', ,,Stopul'', ,,Maimuţa'' de marele poet Gr.Vieru; ,,Scrisoare bunicii'' de Ion Varamanu; ,,Ochii mamei'', ,,Căciula lui Guguţă'', ,,În ospeţie la Făt-Frumos'' de Spiridon Vangheli şi mici povestiri din creaţia populară ghaneză, engleză, scoţiană, sârbă.

Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gîndire: Lecturi pentru clasa a II-a. - Vol. II. – Ch., 2006. – 159 p.



În volumul autorul a încercat să fie şi mai mult pe placul copiilor prin redarea celor mai interesante fenomene din natură, viaţa păsărilor şi animalelor: ,,Ce ştim despre albine?'' , ,,Ceasornicul de flori'', ,,Cum pleacă păsările migratoare'', ,,Atracţia Pământului. Primul cosmonaut'' ,,Gâştele care au salvat Roma'', ,,O raţă arhelog'', ,,Lupul mării' ş. a.
Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gîndire: Lecturi pentru clasa a III-a. - Vol. III. – Ch., 2006. - 192 p. 


Pentru cei din clasa a III-a, care deja au făcut cunoştiinţă în vol. II cu lumea înconjurătoare. În volumul III Spiridon Vangheli face cunoştiinţă copiilor cu Ion Creangă ,,Scrisoare lui Eminescu'', ,,Ion Creangă când era de seama ta", "Smântânitul oalelor''; Ion Druţă ,,Sora'' ,,Ştefan cel Mare vorbind către nepoţi'' de Leo Butnaru ş. a.

Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gîndire: Lecturi pentru clasa a IV-a. – Vol. IV. – Ch., 2006. - 208 p.


După lecturarea celor trei volume, în cartea a IV ve-ţi găsi povestiri care contribuie la educarea şi formarea personalităţii copiilor. Este o carte în care pe parcursul lecturii copii se vor întâlni cu multe personalităţi de pe glob: ,,Charles Darwin când era de seama ta'', ,,Mark Twain pe când era copil'', “Walt Disney când era de seama ta'', ,,Edwin Aldrin, Omul pe lună'' ş. a.





Violeta Moraru
Sef oficiu

Комментариев нет:

Отправить комментарий