CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 3 сентября 2013 г.

Ion Druţa  scriitor din spiţa clasicilor români


Ion Druţa este un scriitor din spiţa clasicilor romani Creangă, Sadoveanu, Cosbuc, Caragiale, în chip anume un scriitor popular, în accepţia largă, povestitor înnascut si un mare savant cunoscător al limbii romane, de la izvoarele ei cele mai pure. Printre contemporanii de generaţie, el poate sta alaturi de Marin Preda, Eugen Barbu, Fănus Neagu sau Nicolae Velea, cu specificarea ca, intre moldovenii de azi, el este cel mai mare.“
Ion Rotaru







Ion Druţă s-a dovedit a fi cel mai talentat prozator (şi dramaturg) încă în anii 50-60, datorită înţelegerii juste şi profunde a adevărului că valoarea operei de artă nu este una pur cognitivă sau instructivă, ca a istoriei sau a eticii, de exemplu, ci e una cognitiv-estetică, instructiv-estetică.


Ion Druţă e un scriitor al ideii. Dar al ideii nedespărţite de veşmântul ei artistic. Creaţia lui Druţă ne demonstrează o adevărată lecţie de exigenţă literară. „Fără teme şi subiecte senzaţionale, fără exerciţii frapante şi alambicate ca formă, proza şi dramaturgia lui Ion Druţă, prin talent şi trudă, s-au impus în ţară şi dincolo de hotarele Patriei noastre.”
                                                                                                                                   Ion C. Ciobanu







Комментариев нет:

Отправить комментарий