CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 25 сентября 2013 г.

Discuţii/dezbateri


Diversitatea lingvistică în Republica Moldova






   Din 2001, la decizia Consiliului Europei, în ţările membre ale Uniunii Europene se marchează pe 26 septembrie Ziua Limbilor Europene pentru a evidenţia diversitatea lingvistică în Europa şi a încuraja populaţia să cunoască un număr mai mare de limbi străine.
   În această zi se organizează sute de evenimente în toată Europa: spectacole, animaţii pentru copii, jocuri muzicale, cursuri de limbi străine, emisiuni de radio şi televiziune, conferinţe etc. Posibilităţile sunt nenumărate!
   Filiala Târgovişte a organizat o discuţie/dezbatere cu tema Diversitatea lingvistică în Republica Moldova care s-a desfăşurat la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Vatra în cadrul Zilei Uşilor Deschise. La eveniment au participat copii de la liceul Dante Alighieri şi copii de la grădiniţa nr. 119. La fel, au venit cu mult drag în faţa copiilor membrele ansamblului Bunicuţele vesele.
   S-a menţionat, că Uniunea Europeană are în prezent 24 de limbi oficiale de lucru, Cu extinderea UE a crescut şi numărul limbilor oficiale. Şi totuşi, aceasta este mai mic decât numărul ţărilor, dat fiind că unele din ele au aceeşi limbă. De exemplu, najoritatea populaţiei din Cipru vorbeşte greaca, exact ca şi în Grecia sau în Belgia se vorbeşte franceza, ca şi în Franţa.
    În Republica Moldova limba oficială este româna. Dar avem o diversitate lingvistică, dat fiind că în Republica Moldova locuiesc mai multe minorităţi naţionale şi etnii. Comunităţile entice constituie 30,4% din numărul populaţiei. Pe teritoriul Republicii Moldova se vorbeşte limba rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară, poloneză ş.a. Au fost deschise şcoli pentru minorităţile naţionale, biblioteci, există teatre, posturi de televiziune. De exemplu, la Ceadâr-Lunga şi Comrat activează teatre de limbă găgăuză, la Taraclia funcţionează un teatru de limbă bulgară, în Chişinău sunt două teatre dramatice de limbă rusă şi o trupă de limbă rusă în cadrul Teatrului Licurici.
    Copiilor li s-au pus mai multe întrebări despre limbile vorbite în Republica Moldova. Mulţi au rămas uimiţi că se vorbesc şi alte limbi, în afară de rusă. În schimb, mulţi copii cunosc italiana, engleza, franceza, limbi pe care le studiază la şcoală.
    A avut loc şi un concurs de cunoaştere a limbilor, de exemplu, Bună ziua, Bună seara, Noapte bună rostite în mai multe limbi. Cei care au ştiut cum se spune în mai multe limbi au fost premiaţi cu cărţi.


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий