CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 21 июня 2012 г.

Anul comemorativ Ion şi Doina Aldea-Teodorovici


Ion şi Doina Aldea-Teodorovici:
mari artişti ai neamului românesc






La Filiala Târgovişte s-a 
desfăşurat conferinţa consacrată marilor personalităţi Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. La debutul conferinţei am rostiti un Cuvânt introductiv în care am accentuat importanţa de netăgătuit a celor Două inimi gemene, cum au fost numiţi Ion şi Doina, un cuplu nedespărţit în viaţă şi după moarte. În Cuvânt intriductiv am amintit, că în ajun în Piaţa Marii Adunări Naţionale au răsunat vocile lui Ion şi Doina, atât de dragi şi scumpe memoriei noastre. Ei au cântat, adică vocile lor imprimate cu ani în urmă, cu ocazia mitingului conscrat celor 200 de ani de la raprul Basarabiei în 1812 de către Imperiul Rus. A răsunat peste mulţimea îndoliată vocea caldă şi tristă a Doinei, vocea bărbătească şi plină de curaj a lui Ion. Încă odată acești doi mari patrioți ai neamului românesc au fost alături de noi în acest moment important, când societatea noastră a conștientizat pentru prima oară tragedia de la 1812. Pe tot parcursul mitingului vocea celebrilor cântăreți au însoţit luările de cuvânt ale oratorilor. „Parcă-i aud și acum, le-am spus copiilor şi celor prezenți la conferinţă. Ştiu că nu suntem singuri. Aseară și morţii au fost alături de noi”.
Înaine de a da cuvânt primului vorbitor, am găsit de cuviinţă să ascultăm două cântece din repertoriul marilor artiști: Limba română în interpretarea Doinei şi Eminescu în interpretarea lui Ion.
De remarcat, că această conferinţă s-a desfășurat în parteneriat cu Biblioteca școlii nr.5 „Al. Donici”.
În continuare a vorbit eleva acestei școli Oxana Cotoman de la școala nr. 5 „Al. Donici”. Oxana Cotoman a vorbit despre Ion Aldea-Teodorovici – un compozitor și un artist al neamului românesc, axându-se pe biografia de creaţie a compozitorului și cântărețului care a știut să pună pe note cele mai înflăcărate versuri ale lui Grigore Vieru, conscrate deșteptării noastre naţionale de la sfârșitul anilor 80 începututl anilor 90 ai secolului trecut.
Doina Aldea-Teodorovici – o viaţă dăruită oamenilor - aceasta a fost tema comunicării elevei Mariana Florea, care a vorbit despre viaţa şi activitatea celebrei cântăreţe, menţionând că „Doina Aldea-Teodorovici a cântat pentru eternitate”.
Doina și Ion – două inimi gemene – aşa şi-a întitulat discursul eleva Ana-Maria Lungu. „Au fost o precehe fără seamăn, inima lor a bătut în unison până în ultima clipă. Plecarea lor din această lume a fost o mare pierdere pentru neamul românesc”.
Conferința a fost continuată de elevele Veronica Braghiș și Ana Bujoreanu. Ele au vorbit la tema: Ion şi Doina - Mari artişti ai neamului românesc. Aprecieri. Ana Bujoreanu a dat citirii unei amintiri a fratelui Petru despre Ion. Au fost date citirii și altte aprecieri date de către Grigore Vieru, a mamei Doinei, a altor personalități din artă și cultură.
La Concluzii a vorbit dna Ala Bomistriuc, bibliotecara şcolii nr. 5 „Al.Donici” care a menționat: „Talentul multilateral al lui Ion și al Doinei Aldea-Teodorovici, vocea lor caldă şi răscolitoare, frumusețea unică, civismul și patriotismul fierbinte, plin de curaj i-au făcut să devină cei mai îndrăgiţi artiști din Republica Moldova şi România, iar numele lor, idealul pe care l-au promovat în cântecele lor, în întreaga lor activitate au fost şi rămân pentru noi un îndemn la libertate, suveranitate, independență și unitate naţională”.
În încheiere, au fost audiate cântece din repertoriul lui Ion şi Doina Aldea Tedorovici, preluate din Internet. (Cu regret, Violeta Untu, beneficiara Centrului Comunitar pentru Copii și Tineri „Vatra”, din motive de sănătate, nu a putut participa la conferinţă. Ea trebuia să cânte cateva melodii din repertoriul Doinei Aldea-Teodorovici).
Pentru o mai bună desfășurare a conferinţei, dna Violeta Moraru a alcătuit o expoziție din cărțile și materialele de care dispune Filiala Târgoviște. La fel, a fost pus la dispoziţia participanților pliantul conscrat marilor cântăreți Ion și Doina Aldea-Teodorovici, alcătuit de Doina Spătaru, șef oficiu.
În colaborare cu bibliotecarele Violeta Moraru și Ala Livadari a fost pregatit Programul conferinţei.
Fiecare vorbitor a primit în semn de recunoștință din partea Filialei „Târgoviște” pentru participare activă la pregătirea şi desfăşurarea conferinţei, consacrate lui Ion Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, câte un pliant, câte o programă cu fundiță și seturi de cărţi.
Conferinţa s-a desfăşurat într-o atmosferă caldă, prietenoasă, încărcată de emoţii şi va rămâne o amnitire de neuitat pentru patricipanţi.



Larisa Ungureanu,
Filiala Târgovişte










Комментариев нет:

Отправить комментарий