CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 21 июня 2012 г.

Şedinţa Clubului Sănătate pentru toţi


Vara - pe timp de caniculă

La Filiala Târgovişte a avut loc ședinţa Clubului Sănătate pentru toţi, moderată de dl Vladimir Halipli, medic chirurg, scriitor. Tema lecței a fost: Cum se folosește apa pe timp de caniculă? La lecție au participat copii de la tabăra de odihnă „Clopoțelul”, dar și colaboratori de la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri „Eurica”.
Canicula și comportamnetul nostru în această perioadă dă naştere la diverse probleme: insolaţie, deshidratare, oboseală, dureri de cap etc. Copiii de mici trebuie să ştie, cât de important este folosirea apei pe timp de caniculă care asigură o mare protecție organismului. Și aici nu se are în vedere apa din bazine, unde copiii se scaldă cu multă plăcere sau apa din râuri și lacuri, unde ar trebui să fie atenți la pericolele care-i pasc, ci cum şi când se folosesște apa potabilă. „Fiecare om trebuie să consume apă de la 1 la 2 litri pe zi. Copiii trebuie să consume aproximativ 1 litru. Apa ne se bea când ţi-e sete, ci tocmai când nu-ţi este sete, și se bea în cantităţi mici. Astfel, organismul va avea tot timpul cantitatea necesară de apă,” a spus dl Halipli la începutul lecţiei. „Ceaiul sau cafeaua nu poate înlocui apa, nici Coca Cola sau alte băuturi dulci. Ele ar trebui evitate, mai ales că provoacă setea, dar şi din motivul că sunt dăunătoare pentru un organism în creştere. Fructele în schimb pot fi consumate în canitități mai mari: abricoasele, cireşile, agudele, căpşunele, vișinile, coacăza, piersicii etc. Desigur, dacă nu se înregistrează alergii sau boli de stomac. Fructele trebuie consumate între mese,” a continuat dl Halipli.
Foarte multe sfaturi şi recomandații au primit patricipanții la lecție. După care au urmat întrebările: Apa trebuie să fie rece sau caldă? Ținută la frigider sau în condiții de casă? Din aceeași sticlă pot bea mai mulți copii? Apa de la robinet poate fi băută?
La acestea și alte întrebări doctorul Halipli a dat răspunsuri argumentate.
Se ştie, că doctorul Halipli ţine nu doar lecții, ci oferă și consultații în patricular celor care au probleme de sănătate, inlcusiv face diagnostică. Și de această dată, câteva persoane mature au dorit să beneficieze de consultațiile doctorului Halipli care, cum se ştie, sunt fără plată.

Larisa Ungureanu,
Filiala Târgovişte


Комментариев нет:

Отправить комментарий