CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

понедельник, 4 июня 2012 г.

Serată literar-artistică

Poezia şi  cîntecul sunt prietenii mei!


Programul Lecturile verii a fost lansat la Filiala „Târgovişte” printr-o suită de manifestări, în care s-a înscris şi serata cu genericul „Poezia şi cântecul sunt prietenii mei”. La serată au participat copii și maturi de la Centrele Comunitare pentru Copii şi Tineri „Eurica” şi „Vatra”, cât și elevi de la liceul „Dante Alighieri”.
Serata a început printr-o prezentare siccintă a Programului Lecturile verii care, alături de Programul Chişinăul citeşte o carte se înscrie în cele mai importante evenimente dinv viaţa bibliotecii și a cititorilor.
La fel, au fost prezentate două proiecte, care vin să stimuleze interesul cititorilor pentru carte. E vorba de proiectul cu genericul „Citim frumos, mâncăm gustos la „Andy's pizza” care se va desfăşura pe pracursul lunilor iunie-iulie curent și presupun mai multe activităţi, printre ele se înscrie un concurs de creativitate și inteligență. Proiectul este susţinut de reţeaua de restaurante din Chişinău „Andy's pizza”. Al doilea proiect se întitulează „Citim cărţi de la editura „Cartier” şi va fi un concurs de erudiție. Proiectul este susţinut de editura „Cartier”. Sunt şi două premii și vor fi atribuite celor mai harnici și erudiţi cititori , care vor primi seturi de cărţi rare.
Această veste a fost pe placul celor prezenţi la manifestare. Doamna Vileta Moraru, bibliotecară, a selectat o serie de cărţi din fondurile Filialei „Târgovişte”, apărute la editura „Cartier” , cărți care pot fi împrumutate la domiciliu, iar unele – citite în sala de lectură.
Serata a continuat cu un program de poezii și cântece, interpretate de participanții la manifestație. Printre ele se înscriu: două cântece intrepretate de elevul Mihai Sanduleac, poezia „Muma lui Ştefan cel Mare” de Dumitru Bolintineanu, recitită cu mult suflet și simțire de Luchianţeva Nina-Corina, tot ea a recitit, într-o manieră plină de dramatism și poezia „Regina ostrogoţilor” de George Coşbuc. Au cântat: Tarchilă Gabriela și Murug Cristina, eleve în cl. IV şi a V, un cântec dedicat părinților, iar Cristina a mai recitit fabula „Lupul şi cucul” de Al. Donici. Expresiv și din suflet a cântat Untu Valeria, eleva ăn cl.V, cântecul „Măicuţa mea”. Valeria a venit la manifestare însoţită de tatăl ei și de un alt „membru al familiei”, câinele Taksa, care a „susţinut-o” pe Valeira... în felul său, desigur. A fost un moment plin de haz, după care Taksa și-a „ocupat” locul ei: lângă ușa bibliotecii.
Serata s-a încheiat cu un recital de versuri, susţinut de dna Maria Plămădeală, pedagog la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri „Eurica”. Recent dumneaei a lansat la Filiala „Târgovişte” un cilcu de poezii, făcându-şi astfel debutul în arta scrisului. Domnia sa a recitat versuri noi – lirice, de dragoste, dar și o poezie consacrată profesorilor, pe care a scris-o acum doi ani. şi-a încheiat recitalul cu o poezie pentru copii de Vasile Romanciuc.
Participanții la serată au primit în dar câte un balon şi câte o foaie în formă de ilustrație, care conținea citate despre carte și poezie. Citatele au fost selectate de către dna Violeta Moraru. Ideea cu ilustratele, la fel, îi aparține. Iată câteva mostre:


Ar trebui să citim pentru a le da o ocazie sufletelor noastre să se desfete.

                                                                                                                           Henry Miller




Cărţile îţi deschid mintea, îţi lărgesc gândirea şi te întăresc precum nimic altceva.


                                                                                                                 William Feather



Poezia este o revărsare spontană de sentimente.
                                                                                                        William Wordsvorth



Poezia este muzica sufletului şi mai presus de toate, a sufletelor mari şi sensibile.
                                                                                                                 Voltaire



Serata a trecut într-o atmosferă veselă, plină de frumos, poezie, cântec și tinerețe. Ne-am fotografiat, am aplaudat, iar în încheiere, le-am dorit tuturor Vacanţă veselă!, invitându-i pe toţi să participe activ la cele două concursuri din cadrul Programului Lecturile verii şi să se încadreze și în alte activități.


Larisa Ungureanu









Комментариев нет:

Отправить комментарий