CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

воскресенье, 23 ноября 2014 г.

Conferința

                                          Dacă ești bărbat, nu lăcrima...

  

  Este un vers din poezia lui Grigore Vieru „Dacă ești bărbat”, dedicată lui Dumitru Matcovschi. Cu această poezie s-a încheiat conferința Dumitru Matcovschi – drapel de suferință și simbol al identității noastre, care s-a desfășurat la Liceul cu Profil Real Mihai Marinciuc. Conferința a fost organizată de Filialaă Târgoviște în parteneriat cu biblioteca liceului – șefa bibliotecii, doamna Alla Bomaistriuc și profesoara de limba română, doamna Ina Macovei. Au participat elevi din clasele a V-a, a VII-a, a VIII-a, a IX-a. Conferința s-a desfășurat în cadrul Zilele In Memoriam Mihai Marinciuc. La conferință au asistat directorul liceului, dl Gh. Gînju, directorul adjunct, dna T. Paladi. Invitatul de onoare a fost fratele regretatului fizician și autor de manuale, dl Aurel Marinciuc.

  Despre Suferințele lui Dumitru Matcovschi a vorbit Dumitrița Ciubotaru, elevă în cl. VIII, care a menționat că suferințele lui Dumitru Matcovschi vin din „dor de poezie și de oameni”, încheindu-și dinscursul cu un frumos îndemn: „Să ne alinăm cu poeziile sale”.
   Eleva cl. VIII, Vlada Pântea, s-a orpit la Dumitru Matcovschi – simbol al identității noastre naționale, specificând că Dumitru Matcovschi este „acel minunat patriot și numele său va fi scris în istorie cu litere mari”.  Simbol al renașterii naționale din Moldova, Dumitru Matcovschi ne-a lăsat ca testament un îndemn „Un pic de bunătate, oameni buni!”
   De menționat că pe parcursul conferinței elevii au recitat versuri din creația lui Dumitru Matcovschi, au cântat cântece pe versurile sale. În mod deosebit s-au manifestat elevii: Dubenco Alina (cl. IX-a), Cebotaru Daniela (cl.IX-a), Munteanu Alexandrina (cl. IX-a), Tamciuc Valeria (cl. XI-a), Balan Alexandru (cl. VII-a) ș.a. A fost improvizat și un interviu cu Dumitru Matcovschi – în rol elevul cl. IX Cătălin Nicolăescu. Întrebat, de ce naționalitate este, el a răspuns: „Sunt poet de naționalitate și trăiesc în altă lume decât voi”.
    Eu am vorbit despre 2014 Anul Dumitru Matcovschi și semnificația sa, făcând trimitere la multiplele activități desfășurate în acest an de Filiala Târgoviște, inclusiv la Liceul cu Profil Real Mihai Marinciuc, la care au participat elevi, profesori, dar și biblioteca liceului care, și de această dată, a găzduit conferința. Elevilor le-a fost prezentat ]n PowerPoint comunicarea Piesele lui Dumitru Matcovschi pe scenele teatrelor.
   


Pentru parteneriat, fidelitate și participare activă la desășurarea activităților în 2014 Anul Dumitru Matcovschi bibliotecara Alla Bomaistriuc, profesoarelor de limbă română Ina Macovei, Ana Lașcu le-au fost înmânate din partea Filialei Târgoviște Diplome de Excelență, iar unui grup mare de elevi le-au fost înmânate Diplome de Mențiune.
   Spre sfârșit, a luat cuvântul dl Aurel Marinciuc, care a vorbit despre fratele său, regretatul Mihai Marinciuc, despre importanța cărții și, în special, a poeziei pe care ei din fragedă copilărie au „gustat-o”, despre Dumitru Matcovshi și aportul său la deșteptarea națională, promițând că va veni mai des pe la liceu.
   În încheiere, pe marginea conferinţei şi a evenimentelot de la liceu au vorbit dl Gh.Cînju, directorul liceului, care a mulțumit Filialei Târgoviște, tuturor participanților la conferință.

Larisa Ungureanu


   


Комментариев нет:

Отправить комментарий