CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 10 декабря 2014 г.

Discuție/dezbatere


 Prevenirea HIV / SIDA  începe de la tine

Acesta a fost unul din sloganele afișate pe tabla din clasa unui liceu din capitală, Liceul „Liviu Deleanu”, unde s-a desfășurat, cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere și Profilaxie a Maladiei Hiv /SIDA, o discuție / dezbatere cu elevii cl. XI ,dirigintă: Gabriela Pânzari, profesoară de limba română.
De la bun început s-a propus pentru discu/ie / dezbatere următoarea formulă: cei care erau informați despre Sindromul Imunodificienții Umane au format o grupă de experți, în alt grup au intrat cei care aveau vage informații despre HIV/SIDA, iar în a treilea au „rămas” indiferenții, adică elevii care nu prea știau ce-i cu această maladie și nici nu s-au prea interesat de ea.
Înaine de e a fi desfășurată discuția, a fost aranjată panglica poșie în formă de V răsturnat și a fost aprinsă o lumânare. Evident, grupul de experți a știut semnificația acestui „ritual”, ba chiar au vorbit și despre existența unei insigne de culoare roșie în formă de v răsturnat.
S-a discutat despre această maladie, una dintre cele mai grave ale secolului XX, care a cuprins întreaga planetă, despre eforturile depuse de OMS și alte organizații de a combate această gravă boală, despre eforturile întregii comunități mondiale care lucrează în diverse laboratoare pentru a găsi vaccin contra acestui virus ucigaș care, până în prezent, a luat viața multor milioane de oameni de pe planetă.
Și Republica Moldova este afectată de această maladie. Anual se înregistrează noi cazuri de infecție (declarate), dar câte cazuri rămân nedeclarate? Nimeni nu știe.
 E de datoria noastră, a tututror, să ne informăm despre modul de infectare cu virusul HIV și să informăm și pe alții, să știm cum să ne protejăm de infectarea cu HIV, să cunoaștem metodele de profilaxie.
De aceea sloganul Prevenirea HIV / SIDA începe de la tine este unul de mare importanță.
Un alt slogan afișat pe tablă conținea următorul conținut: Tendința zero HIV/SIDA către anul 2013.
Aici fiecare grup a avut de comentat, dar și de întrebat: De unde atâta siguranță?
Explicația vine de la faptul, că dacă  prevenirea începe de la tine, înseamnă că nu vor mai fi noi infecții, virusul nu se va mai răspândi, populația va cunoaște metodele de combatere și profilaxie a acestei maladii și răspândirea ei va deveni imposibilă.
Împortant este ca fiecare să ducă un mod sănătos de viață!
Cu această doleanță au căzut de acord toate grupurile.
Cred că discuția și-a atins scopul propus: să-i sensibilizeze pe tineri asupra unui subiect destul de dureros pentru întreaga societate.


Larisa Ungureanu 

Комментариев нет:

Отправить комментарий