CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 13 ноября 2014 г.

Masă rotundă


Tinerilor despre fenomenul traficului de ființe umane

   Acesta a fost genericul mesei rotunde, organizat de Filiala Tărgoviște și Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri Vatra în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada” – Moldova.
    Au participat: elevi din cl. VII-a și a VIII-a de la Liceul Teoretic cu Profil de Arte Doina și Ion Aldea-Teodorovici, pedagogi de la liceu, tineri beneficiari ai CCCT Vatra, colaboratorii Centrului, cât și invitații speciali de la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri Eurica.
   Masa rotundă a fost deschisă de Maria Sanduleac, pedagog-organizator de la Centrul Vatra, care a făcut o prezentare a temei luată în dezbatere – Tinerilor despre fenomenul traficului de ființe umane, cât și a participanților la acest „eveniment unic din viața CCCT Vatra, dat fiind că despre traficul de ființe umane se vorbește aici pentru prima oară”.
   Informații generale despre traficul de ființe umane au venit din partea mea. Am încercat să-i fac pe tinerii liceeni să înțeleagă sensul dublu al cuvântului trafic, folosit și atunci când e vorba de circulația cu mașina, automobilul: ne aflăm în trafic; trafic de mașini etc. Ei bine, ființele umane – copii, femei, bărbați, tineri, care au nimerit în plasa traficanților – se află și ele în mișcare, fiind transmise „din mână în mână” pentru a li se pierde urma. Feomenul traficului de ființe umane există de mai mult timp, în Republica Moldova primele victime au fost înregistrate la începututl anilor 90 ai secolului trecut. Pe parcurs, cu regret, fenomenul ia proporții îngrijorătoare.
    În continuare despre Fenomenul traficului de ființe umane în rândul tinerilor și combaterea lui a vorbit Elena Botezatu, colaboratoarea  Centrului Internațional „La Strada” – Moldova, organizație neguvernamentală specializată în asistența victimelor traficului de ființe umane, care a explicat etapele TFU, începând cu recrutarea victimelor și terminând cu adăpostirea lor, de regulă, în condiții inumane, fără dreptul de a circula liber, de a comunica, victimile fiind constrâse să presteze serviciile de genul: cerșitul, munca la construcții sau pe plantații fără remunerare sau cu o remunerare foarte simbolică, servicii sexuale unor bărbați necunoscuți etc. Tinerii au fost atenționați de abilitatea traficanților, care-și modernizează metodele, folosind diverse anunțuri în mass-media și promițând câștiguri fabuloase, publicitate despre țări exotice și câțtiguri mari, anunțuri lipite pe stâlpi, la stații de troleibuze cu oferte apetisante de locuri de muncă etc. În ultimul timp, una din metodele de recrutare a victimelor a devenit internetul. Tinerii au fost sfătuiți să fie atenți ce plasează pe profilurile și siteurile de socializare, cu cine comunică online, să nu accepte invitații în baruri și restaurante sau daruri de la persoane necunoscute.
   Participanților le masa rotundă le-au fost demonstrate câteva spoturi publicitare care să-i facă atenți pe tineri la ”capcanele” pe care le plasează traficanții.
   Cuvânt în cadrul mesei rotunde a luat și Liuba Grosu, director adjunct pe probleme de educație de Liceul Doina și Ion Aldea-Teodorovici, care a povestit unele cazuri reale din viață despre traficul de ființe umane, in special, printre adolescenți.
   Tuturor le-au fost distribuite pliante cu informații utile despre Siguranța online a coopiilor și adolescenților, despre Ce este Traficul de copii, Cine sunt victimele traficului, Cum identificăm un copli victimă, unde putem raporta Un caz de trafic.
   Masa rotundă a trezit interes, dat fiind și importanța temei.

Larisa Ungureanu
  


Комментариев нет:

Отправить комментарий