CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 22 октября 2014 г.

Prezentare de carte


 Zbor frânt de V. Beșleagă 

     la Liceul cu Profil de Arte Doina și Ion Aldea Teodorovici


    De data aceasta la prezentarea romanului Zbor frânt a participat și autorul, scriitorul Vladimir Beșleagă. Întâlnirea era așteptată atât de elevi, cât și de profesori, în special, de limbă română: doamnele Silvia Frimu și Natalia Guranda. Un rol aparte l-a avut și bibliotecara liceului, doamna Olga Bodaci care, la întâlnirea cu Vladimir Beșleagă a să prezintat unele din volumele semnate de autor pe parcursul anilor care se află în fondurile bibliotecii liceului.
   Întâlnirea a început cu prezentarea Programului Chișinăul citește o carte, care a demarat în 2004 și în cadrul căruia au fost propuse spre lectură volumele mai multor scriitori de referință din Republica Moldova: Aureliu Busuioc, Aurelian Sivestru, Savatie Baștovoi, Anatol Moraru, Nicolae Dabija, Nicolae Rusu ș.a.
   În acest an cititorilor din Chișinău li s-a propus romanul Zbor frânt de Vladimir Beșleagă (ediție definitivă). Prima apariție editorială a fost în 1966. De atunci romanul a fost editat, după cum a precizat și autorul, de opt ori, fiind scris la o „temperatură înaltă”.
   Chiar la momentul apariției un critic l-a caracterizat ca fiind „cartea unui destin”. Iar din perspectiva zilei de azi, romanul este o „parabolă istorică povestită de Isai” care „nu vizează doar cazul particular al unui copil, ci destinul neamului stabilit în acest spațiu geografic”.
    Criticul orădean Ion Simuț îi dedică autorului Vladimir Beșleagă în săptămânalul „România literară” o elogioasă cronică, considerându-l „cel mai important prozator basarabean al secolului al XX-lea”, iar romanul Zbor frânt este calificat drept „vărful ierarhiei în proza basarabeană”.
    Acestea fiind spuse, prezentarea a fost continuată de profesori și elevi care au vorbit „Despre scriitorul Vladimir Beșleagă și creația sa” (Natalia Guranda), „Biografia de creație a scriitorului V. Beșleagă” (Toderici Vladislav),despre „Destine frânte în romanul lui Vladimir Beșleagă” (Silvia Frimu), despre „Cele două lumi în romanul Zbor frânt de V.Beșleagă” (Batîr Ion). Un poster care-l reprezintă pe Isai, personajul principal, a fost realizat de eleva cl. XI Alina Alici. Și-au expus opiniile elevii Racoviță Daniela, David Irina, Chirciu Alina, Olga Bodaci ș.a.
   Au urmat mai multe întrebări adresate autorului, cum ar fi: De ce personajului principal i s-a dat numele Isai? Care sunt cele mai frumoase impresii ale autorului din timpul adolescenței? Ce operă o consideră mai importantă din ceea ce a scris? Ce l-a motivat să scrie romanul Zbor frânt? De ce a fost schimbat titlul, romanul numindu-se inițial Țipătul lăstunului? „Funcția” de deputat a influențat asupra creației?
   La acestea și alte întrebări, Vladimir Beșleagă a dat răspusuri clare, concrete, pe înțelesul elevilor, dar nu simpliste. De fapt, răspunsurile sale au fost un discurs al unui scriitor care nu a venit pur și simplu la o întâlnire cu niște elevi, ci a ținut să le spună  adevăruri despre arta scrisului, despre perceperea unei opere literare, dar și despre curajul copiilor din toate timpurile. „Copiii sunt foarte curajoși. În Lion, Franța, există un monument dedicat copiilor care au participat în cel de-al doilea război mondial. În clipe de grea cumpănă pentru țară, copiii dau dovadă de un curaj incredibil, de exemplu, în timpul războiului din Transnistria în 1992 așa numiții „burunduci” au luptat cu separatiștii”. Vladimir Beșleagă a vorbit auditoriului în așa fel, încât această întâlnire li s-a întipărit celor prezenți și va rămâne ca unul din cele mai importante evenimente din viața lor.


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий