CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 21 октября 2014 г.

Discuţie/dezbatere

 Toamna se numără bobocii. De ce?

  
În cadrul festivităţii Toamna de Aur, desfăşurată la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Eurica a avut loc o discuţie/dezbatere Toamna se numără bobocii. De ce?
Toamna se numără bobocii e un vechi proverb românesc, folosit de sute şi sute de ani, intrat în conştiinţa comunitară a neamului nostru, purtători de limbă română ca o expresie firească. De regulă, proverbele nu se traduc sau, dacă se traduc, se caută echivalentul limbii încare se traduce.
Împreună cu copiii am încercat să descifrăm sensurile directe, dar şi „ascunse” ale acestui proverb: boboci se numesc copiii care merg pentru prima oară la şcoală, boboci se numesc puişorii de raţă, gâscă, lebădă.
Toamna se numără bobocii! Cad frunzele, merele, perele, prunele, gutuile, castanele. Toamna se culeg roadele câmpului. Toamna se joacă nunţile. Toamna se numără bobocii, adică toamna se văd rezultatele muncii unui an întreg. A fost un an bun! Au roditi copacii, viţa de vie, am strâns răsărită, păpuşoi... Avem ce vinde, dar avem şi ce lăsa în hambare.
A ruginit frunza din vii... S-au scris poezii despre acest anotimp, s-au compus cântece.
Fiecare din noi îşi numără bobocii: ce succese a avut, pe unde a fost, ce-a aflat, ce-a cunoscut.
Copiii au început şi ei să-şi numere proprii bobocei: Maria şi Ştefan au mers în clasa I-a, Victor a luat locul I la concursul de dansuri şi locul II la înot, Maria a luat locul I la concursul orăşenesc de gimnastică artistică, Alina a terminat cl. II cu note de 9 şi 10, ajungând în fruntea clasei, Cristian a participat la campionatul de fotbal cu Şerif-Tiraspol, fiind în echipa Real-Succes şi având scorul 2:0.. Tot Cristian a luat locul I la Takwondo. Alţii au fost la bunici şi i-au ajutat lu lucrările câmpului. Mai în scurt, fiecare copil, participant la discuţie şi-a numărat boboceii lui.
De menţionat că participanţii le discuţie/dezbatere învaţă la liceul Mihai Marinciuc.


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий