CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 12 сентября 2012 г.

Prezentare de carte



Mihai Cimpoi. O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia.

Prezentarea de carte s-a desfăşurat la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Vatra.
A început cu date biografice despre criticul literar, academicianul şi eminescologul Mihai Cimpoi. Care s-a născut la 3 septembrie 1942 în satul Larga, judeţul Hotin. În anii 1960-1965 a studiat la facultatea de filologie a Universităţii de Stat din Moldova, facultatea de filologie. În anii de studenţie a înfiinţat cenclul literar Mihai Eminescu, mai târziu la iniţiativa sa a fost deschis pe lângă Biblioteca Naţională (fosta N.Krupskaia) Clubul literar Mioriţa. Cum mărturiseşte în Biobibliografia sa a ascultat de daimonul lăuntric: să fii om de cultură, să fii om al culturii. A fi om de cultură, în accepţia lui Mihai Cimpoi, înseamnă a fi un om cu identitate, cu personalitate.
Mihai Cimpoi a semnat mai multe articole, eseuri critice şi cărţi, printre ele numim: Narcis şi Hyperion, Disocieri, Cicatricea lui Ulysse, Întoarcerea la izvoare, Duminica valorilor, Basarabia sub steaua exilului, Spre un nou Eminescu, Lucian Blaga: paradisiacul, lucifericul, mioriticul, Plânsul Demiurgului ş.a. De o valoare incontestabilă este şi volumul O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia, editată în 1996 la Chişinău (ed. ARC).
Iată ce spune despre această carte Radu G. Ţeposu: Avem în O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia o carte completă, documentată, o istorie în care efortul antologării, ambiţia completitudinii stau alături de spiritul critic, de judecata lucidă.
Istoria deschisă... este aslcătuită din Argument, Literatura basarabeană:caractere esenţiale, Pionieri şi clasici, Mesianicii începutului de secol XX, Ora stelară (anii treizeci: românism şi culoare locală), Perioada postbelică: rătăciri dogmatice şi întoarceri la Ithaka, Viaţa literară ş.a.
Cum a remarcat şi cercetătorul român Dumitru Micu Istoria descisă... e o deosebit de binevenită apariţie prin însăşi faptul apariţiei.
Participanţii la prezentarea cărţii au avut posibilitatea să vadă acest volum, să-l răsfoiscă şi să-l aprecieze. Una din aprecieri a venit de la eleva cl. VI de la liceul Dante Alighieri Cristina Murug, care a spus: Trebuie să fii mare şi să ştii multe ca să poţi citi această carte.
Le-am dorit elevilor să crească mari, să ştie multe şi să citească O istorie... scrisă de Mihai Cimpoi.
În încheiere, i-am dorit cu toţii hermeneutului de ţinută modernă, cum a fost supranumit Mihai Cimpoi de Constantin Ciopraga, un frumos La Mulţi Ani!
Larisa Ungureanu



Комментариев нет:

Отправить комментарий