CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 27 сентября 2012 г.

Masă rotundă

           Guguţă – în ipostază literară, teatrală şi cinematogrfaică


În cadrul Săptămânii uşilor deschsie la Filiala Târgovişte (24-28 septembrie 2012) pe data de 27 septembrie curent s-a desfăşurat o Masă rotundă cu genericul: Eroul lui Spiridon Vangheli – Guguţă – în ipostază literară, teatrală şi cinematografică la care au participat elevii cl. V-a de la liceul teoretic Columna, însoţiţiţ de diriginta clasei, doamna Irina Pascaru. Invitaţi la manifestare au fost: Teatrul municipal de păpuşi „Guguţă” – un grup de actori în frunte cu directorul artistic al teatrului, regizoarea Gabriela Lungu, Violeta Tipa, doctor în studiul artelor, colaborator ştiinţific la Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Teatrul de păpuşi „Guguţă” a venit cu o reprezentaţie teatrală în centrul căreia s-a aflat Guguţă – un moment inspirat despre acest miraculos personaj al cărui prieten sunt până şi florile, fluturaşii şi tot ce ne înconjoară: cântecul, zâmbetul şi voia bună.
Doamna Violeta Tipa a ţinut o scurtă prelegere despre Guguţă şi filmele de animaţie. E vorba de un serial întreg de filme de animaţie, care-şi au începutul în anul 1970 la iniţiativa tânărului pe atunci regizor Constantin Balan. Filmele au fost realizate la studioul „Moldova-film” pe pracursul anilor 70, 80 ai secolului trecut.
A urtmat o vizionare a unor filme de animaţii de pe un DVD, adus de dna Tipa. E vorba de filmele: Guguţă, Guguţă poştaş, Seară de revelion.
Copiii au rămas foarte impresionaţi de animaţia, imaginaţia, bogăţia de culori şi imagini din aceste filme. Ei au recunoscut că nimeni nu a ştiut până azi că în Republica Moldova s-ar fi produs filme de animaţie, în special, filme cu „Măria sa Guguţă” şi că şi-ar dori să vadă şi să aibă în videoteca de acasă astfel de filme.

O scurta prelegere în cadrul Mesei rotunde la tema „Câteva reflecţii  pe marginea surselor de analiză şi cercetare literară din fondul Filialei Târgovişte” a ţinut Larisa Ungureanu, organizator manifestări culturale. E vorba de volumele: Dicţionar  de istorie şi teorie literară, unde pot fi găsite date biografice despre Spiridon Vangheli şi opera sa. La fel, în fonduri poate fi găsită: O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia de Mihai Cimpoi; Literatura română de Ion Ciocanu; Literatura pentru copii de Diana Vrabie;Literatura pentru copii din Basarabia sec.XX, selecţie, studiu introdictiv de Maria Şleahtiţchi.
Cu unele reflecţii referitor la personajul lui Spiridon Vangheli, Guguţă – între real şi fantastic a venit şi eleva Leonova Sofia, care pentrui sârguinţa ei a fost premiată cu o Diplomă de menţiune. La fel, Diplomă de menţiune pentru organizarea manifestărilor Săptămâna uşi deschise la Filiala Târgovişte i s-a înmânat Teatrului municipal de păpuşi „Guguţă” în persoana doamnei Gabriela Lungu, care a invitat copiii la spectacolele montate pe scena teatruluişi să mulţumească pentru faptul că biblioteca a ţinut să pună în valoare acest faimos personaj nu doar din viziune literară, ci şi teatrală. Diplomă de menţiune i-a fost înmânată şi doamnei Irina Pascaru, diriginta clasei a V-a de la liceul Columna.
Copiii au aplaudat îndelung la sfârşitul reprezentaţiei, luându-şi astfel rămas bun de la Guguţă şi actori. Au aplaudat filmele de animaţie, regretând că timpul s-a scurs atât de repede şi trebuie să finisăm această frumoasă şi bogată Masă rotundă, la care oaspete ne-a fost Marele Copil – Guguţă.

 Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий